Gálik: Problémákhoz vezethet a nagypénteki egyezmény módosítása

2019. január 22. 9:58
Ha újra határellenőrzés lenne Észak-Írország és Írország között, elképzelhető, hogy a paramilitáris erők ismét megerősödnek – jelentette ki a Corvinus Egyetem docense.

Mint a televízióban elmondta, a brit sajtószivárogtatások alapján kilátásba helyezett, a nyitott északír határt garantáló nagypénteki egyezmény módosítása biztonsági problémák kiújulásához vezetne, így valószínűleg nem ez lesz a brit kormány következő lépése. 

Az csatorna keddi műsorában a szakértő hozzátette: az Egyesült Királyság, az Ír Köztársaság és az Észak-Írország által aláírt 1998-as egyezmény lehetővé tette az északír kiegyezést, de ha újra határellenőrzés lenne Észak-Írország és Írország között, elképzelhető, hogy a paramilitáris erők (az IRA – a szerk.) ismét megerősödnek.

Gálik Zoltán szerint a Brexit-megállapodás elfogadási folyamatának döntő problémája nem a az északír helyzet, hanem az, hogy az Egyesült Királyság nem döntött, a továbbiakban milyen kapcsolatot szeretne fenntartani az Európai Unióval. Amíg ez nem történik meg, addig Nagy Britannia az északír védőháló problémájával takarózik, ezzel fenntartva a jelenlegi helyzetet – fűzte hozzá.

(MTI)

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sajna igaza van. Észak-Írországban polgárháborús viszonyok uralkodtak még a hetvenes években is. Talán emlékszik valaki az IRA-ra...Robbantások, gyilkosságok mindkét oldalon, páncélozott rendfenntartó erők etc. ( A londoni reptereken külön folyosó és biztonsági ellenőrzés volt az oda menő vagy jövő járatok utasainak.) Ez szünt meg az említett egyezménnyel, ami átjárhatóvá tette a határt és ettől rettegnek, hogy visszatérhet. Néha még ma is előkerül, ha a hagyományos protestáns győzelmi felvonulás katolikus negyedeken megy át, akkor van egy kis kődobálás, verekedés, de a régi durva időknek ez csak halvány árnyéka.

Csak szólok, hogy az IRA fehér keresztény, csak épp protestáns briteket robbantgatott , de Priestley lelkész pártjának ( ma May szövetségese a párt, egyébként a mérleg nyelve a Parlamentben) követői sem maradtak adósok. Az angolok meg káromkodtak és küldték az újabb egységeket....

Kösz, így jár az, aki fejből ír... Vegyész vagyok, azért ragadhatott meg a fejemben a másik név.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés