Rettegnek a muszlim menekültek Bangladesben

2018. november 9. 15:30

Veszélyesnek és korainak tartják Mianmarba való visszatelepítésüket.

A Bangladesben tartózkodó rohingja menekültek „rettegnek” a Mianmarba való visszatéréstől, ezért azt nem kellene siettetni – áll egy több nemzetközi segélyszervezet által írt petícióban, amelyet a két délkelet-ázsiai ország kormányának nyújtottak be.

A petíció szerint – amelyet más szervezetek mellett az Oxfam, a Save the Children és az International Rescue Committee képviselői írtak alá – a buddhista többségű Mianmarból elmenekült rohingja muszlim kisebbségi csoportok következő hetekre tervezett visszatelepítése „veszélyes és korai”.

A véres katonai akciók és a rendszerszintű üldöztetés tavaly augusztus óta már több mint 725 000 rohingját késztetett menekülésre a mianmari Arakán államból. Az ENSZ e témát vizsgáló szakértői népirtással is vádolják Mianmart.

A mianmari és a bangladesi kormány tavaly egyezett meg a menekültek hazatelepítéséről Arakán államba. Október 30-án bejelentették, hogy a folyamatot november közepén megkezdik, azon figyelmeztetések ellenére is, hogy a rohingjáknak ugyanolyan körülményekkel kell majd szembenézniük, mint amilyenek elüldözték őket.

„Az ENSZ többször is kijelentette már, hogy a mianmari állapotok jelenleg nem megfelelőek a hazatéréshez. Még mindig sokan menekülnek el Mianmarból, a hazatelepítések még nagyon koraiak” – áll a 42 segélyszervezet felhívásában.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/138374