Feljelenti a Magyar Villamos Műveket az LMP

2018. szeptember 13. 14:15

Hűtlen kezelés és költségvetési csalás miatt jelenti fel a Magyar Villamos Műveket (MVM) az LMP.

Az LMP feljelenti a Magyar Villamos Műveket (MVM) hűtlen kezelés és költségvetési csalás miatt a Civil Összefogás Fórumnak (CÖF) adott támogatás ügyében – közölte Vágó Gábor, az ellenzéki párt politikusa csütörtöki sajtótájékoztatóján. A politikus a feljelentést azzal indokolta: a „kormánypropagandát harsogó CÖF” elherdálta az MVM-től kapott támogatást, az állami tulajdonú vállalatnak pedig felelnie kell a közpénz elköltéséért.

Vágó Gábor emlékeztetett: tavaly májusban az Átlátszó kiderítette, hogy az MVM összesen 508 millió forinttal támogatta a CÖF-öt, idén áprilisban pedig ki is perelték az erről szóló szerződéseket, a bíróság ugyanis kimondta, hogy az állami tulajdonú vállalatok pénze igenis közpénz. Elmondta: az is kiderült, hogy MVM támogatásából a CÖF összesen 433 millió forintot költött négy darab, összesen 4 perc 40 másodperces kisfilm elkészítésére, vagyis 87 millió forintba került az adófizetőknek minden egyes perc, amelyből a CÖF-öt reklámozták. Az LMP politikusa hangsúlyozta: ebből a pénzből tíz magyar család kilakoltatását lehetett volna megakadályozni, vagy egy MRI-t lehetett volna venni egy rosszul felszerelt kórházba, vagy közel 190 tanár éves bérét lehetett volna kifizetni.

A politikus kiemelte: a kisfilmeket egy olyan cég készítette, amely milliárdos megbízásokat kap a kormánykampányokban és összefonódást mutat a TV2-csoport egyik legnagyobb műsorbeszállítójával, az MVM pr-osa pedig „kikotyogta” egy interjúban, hogy Rogán Antal propagandaminisztériumának jóváhagyásával költötték el a közpénzt a CÖF támogatására. „Tehát kormányzati jóváhagyással megy a kormánybarát civil szervezetekhez a pénz, azok pedig a fideszes eliten keresztül a kormánypropagandába juttatják ezt” - fogalmazott.

Vágó arra a kérdésre, hogy ő hogyan szavazott volna Sargentini-jelentésről, azt mondta: szerinte az Európai Parlamentben szerdán a Sargentini-jelentés elfogadásánál egy sokkal fontosabb döntés is született, hiszen megszavazták a „mémgyilkos” európai irányelv bevezetését is. Vágó Gábor szerint ez az irányelv csorbítja a demokráciát és veszélyezteti a szabad nyilvánosságot, mert ennek értelmében a tartalomszolgáltatók előzetesen tudják majd cenzúrázni az interneten megjelenő tartalmakat. Amíg a Sargentini-jelentés egy szimbolikus politikai térben történik, addig ez konkrétan károsítani fogja az európai demokráciát - vélte.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/135573