Mindhalálig

2018. augusztus 17. 13:30

Czene Gábor
Népszava

Orbán Viktor az igazságtalan világgal szemben a magyar igazság bajnokának szerepében tündököl. Ne higgyük, hogy egyszer majd megunja, és befejezi.

„Károlyi Mihályt már száműzték a Kossuth térről, ahogyan a Forradalom lángját is. Most Nagy Imre van soron. A mártírhalált halt miniszterelnök helyére a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül majd, amit eredetileg az 1919-es »vörösterror« áldozatainak emeltek 1934-ben, és 1945-ben romboltak le.

A »fehérterror« áldozatai nyilvánvalóan nem férnek bele a Kossuth tér 1944 előtti képzőművészeti arculatába, amelynek helyreállítása a kormány eltökélt szándéka. Róluk ezért jobb elfeledkezni. Ahogyan azt a rendszerváltást megelőző évtizedekben a másik állampárt tette a túloldal halottaival. 

Kétségünk sem volt, hogy a jobboldali kurzus Trianont is magába szippantja. 2020-ra, a százéves évfordulóra a Parlamenttel szemben lévő Alkotmány utcában a kormány létrehozza a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyét, amely magában foglalja »a történelmi Magyarország 1913. évi összeírás szerinti helységneveinek feltüntetését«. 

Orbán Viktor az igazságtalan világgal szemben a magyar igazság bajnokának szerepében tündököl. Féloldalasan kezelt sérelmekből és traumákból, a múlt stilizált és retusált változatából építi tovább politikai karrierjét. Az örökös üldözöttség érzésének táplálásával erősíti saját hatalmát. 
Ne higgyük, hogy egyszer majd megunja, és befejezi. Folytatni fogja. Mindhalálig.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/134352