Németország-USA

Trump: Kitűnő a kapcsolatom Merkellel

2018. július 11. 17:57

Élesen bírálta és Oroszország „foglyának” nevezte Németországot az amerikai elnök a szerdai NATO-csúcs előtt: most azonban úgy tűnik, enyhültek az álláspontok.

Angela Merkel német kancellárral való jó viszonyát hangsúlyozta Donald Trump a szerdai NATO-csúcson Brüsszelben, habár korábban úgy nyilatkozott, Németország Oroszország „foglya” lett – tudósít a DW.

A kancellárral való tárgyalás után az elnök már enyhített korábbi álláspontján, mondván, hogy a két szövetséges között „kitűnő” a kapcsolat, még ha sok mindenben nagyok is a különbségek. „Remek tárgyaláson vagyunk túl – mondta a riportereknek – a hadi kiadásokról és a kereskedelemről is beszéltünk. Nagyon-nagyon jó kapcsolatunk van” – jelentette ki az amerikai elnök. Merkel visszafogottabban csak annyit mondott, Németország a jövőben is kész az együttműködésre az Egyesült Államokkal.

A találkozó előtt ennek ellenére Trump úgy fogalmazott: „Németország Oroszország foglya, mivel túl sok energiaforrást szerez be Oroszországból”. Trump a Berlin és Moszkva között megköttetett Északi Áramlat 2 nevű vezetékre utalt – „több milliárd dollárt fizetnek Oroszországnak, és még nekünk kell megvédenünk őket az oroszoktól”. Az Egyesült Államok mellett az oroszokkal való megállapodást több kelet-európai állam is kritizálta, attól tartva, hogy ezzel Németország túlságosan is függhet majd Moszkvától. 

Merkel Trump támadására később azzal vágott vissza, hogy személyes tapasztalata is van abban, milyen, mikor Németország egy részt a szovjetek uralják – a kancellár ugyanis Kelet-Németországban nőtt fel. „Boldog vagyok, hogy ma egységesek vagyunk a szabadság kérdésében...épp ezért mondhatjuk, hogy független döntéseket tudunk hozni és független politikát tudunk folytatni” ​– fogalmazott Merkel.

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter Brüsszelben úgy fogalmazott, „megszokták” már Trump kritikáit, melyeket az ország a helyén tud kezelni. Ugyanakkor beismerte: az amerikai elnök bírálata helytálló volt Németország alacsony védelmi kiadásaival kapcsolatban. 

A tárgyalás azonban nem lesz egyszerű, ugyanis több fontos kérdésről is meg kell állapodnia az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetének: napirenden lesz Macedónia csatlakozása, az afgán biztonsági erők további támogatása, és a védelmi kiadások kérdése is. Jelenleg a 29 tagállamból csupán 8 teljesíti a GDP 2 százalékának megfelelő kötelező hozzájárulást: az Egyesült Államok, Görögország, Észtország, az Egyesült Királyság, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Románia. Németország GDP-arányos védelmi hozzájárulása jelenleg 1,24 százalék.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/132478