Döntés

Török választások: Erdoğan vezet 58 százalékkal

2018. június 24. 18:31

A szavazatok 27,2 százalékának feldolgozása után Erdoğan 58,2 százalékkal vezet. A második helyen a kemalista Muharrem Ince áll 27,3 százalékkal. Erdoğan és Ince között a különbség a feldolgozottság előrehaladtával csökkenni látszik.

A hivatalban lévő államfő, Recep Tayyip Erdoğan szerezte a legtöbb szavazatot a Törökországban vasárnap tartott előrehozott elnökválasztáson a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) által ismertetett első részeredmények szerint. A szavazatok 27,2 százalékának feldolgozása után Erdoğan 58,2 százalékkal vezet.

A második helyen Muharrem Ince, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) államfőjelöltje áll 27,3 százalékkal. Őt Meral Aksener, a Jó Párt (IP) jelöltje követi 7,6, majd Selahattin Demirtas, a Kurdbarát Népek Demokratikus (HDP) börtönben ülő egykori társelnöke 5,7 százalékkal. A két utolsó helyen álló jelölt együttesen alig haladja meg az 1 százalékot. Erdoğan és Ince között a különbség a feldolgozottság előrehaladtával csökkenni látszik.

Amennyiben Erdoğan meg tudja szerezni a szavazatok legalább ötven százalékát, az államfőválasztás az első fordulóban véget ér és ő lesz a Törökországban életbe lépő végrehajtó elnöki rendszer első államfője. Ha nem érne el abszolút többséget, két hét múlva, július 8-án a mostani választás első két helyezettje között második fordulóra kerülne sor.

Erdoğan pártja, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), valamint a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja alkotta pártszövetség szerezte a legtöbb szavazatot a Törökországban vasárnap, az elnökválasztással egy időben rendezett parlamenti választásokon a Legfelső Választási Tanács által ismertetett első részeredmények szerint. A pártszövetség a szavazatok mintegy 12 százalékának feldolgozása alapján több mint 60 százalékkal áll az első helyen. 

Helyi idő szerint délután 17 órakor (közép-európai idő szerint délután 16 órakor) bezártak a szavazóhelyiségek Törökországban a vasárnapi előrehozott államfő- és parlamenti választáson. A voksolás a török híradások szerint nagyobb rendbontások nélkül ért véget. Azok, akik pontban 17 órakor még sorban álltak, leadhatták szavazatukat.

A Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke, Sadi Güven korábban azt nyilatkozta: reméli, hogy helyi idő szerint éjfél előtt (közép-európai idő szerint 23 óra előtt) a YSK ki tudja hirdetni a vasárnapi államfő- és parlamenti választás eredményét. Az NTV török hírtelevízió közlése alapján elsőként az államfőválasztás szavazólapjait számolják majd össze.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök a kora délutáni órákban Isztambulban járult az urnához. A politikus a helyszínen újságíróknak nyilatkozva azt mondta: Törökország ezzel a választással demokratikus forradalmat visz végbe és az elnöki rendszerrel komoly előrelépést tesz azért, hogy a  jelenlegi  civilizációk szintje fölé emelkedjen. Erdoğan egyúttal közölte, hogy értesülései szerint a részvételi arány országos viszonylatban „jónak tűnik". Törökországban a részvételi arány általában véve is jóval meghaladja még a legfejlettebb országokét is, ami azt mutatja, hogy Törökországban a demokrácia mennyire érett és előrehaladott – fogalmazott.

Muharrem Ince, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) államfőjelöltje, Erdoğan legfőbb kihívója a szavazatszámlálás megkezdése után Ankarában, az YSK épülete előtt kijelentette: kétsége nincs, hogy nagyon jó eredmény születik. Egyúttal arra szólította a megfigyelőket, hogy a jegyzőkönyvek aláírásáig ne hagyják el a szavazóhelyiségeket, majd miután azokat az illetékeseknek átadták, vonuljanak – hozzá hasonlóan – a helyi összesítő bizottság épülete elé. Ince azt is kérte híveitől, hogy ne higgyenek a kezdetben lehangoló híradásoknak, mert azok szerinte olyan választókerületek eredményeivel indulnak meg majd, ahol Erdogan és a kormánypárt a legnagyobb sikereket érte el.

A kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) szóvivője, Bülent Tezcan délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta: a főként kurdok lakta délkeleti Sanliurfa tartományból sok panasz érkezett. Kifejtette: egy esetben például nyilvánvaló módon „kollektív szavazatleadás" történt. Tezcan az újságíróknak egy videofelvételt is bemutatott, amelyen saját elmondása szerint az látható, ahogy reggel, még a szavazóhelyiség megnyitása előtt borítékokat dobnak az urnába. Hozzátette: egy másik helyszínen már szombat éjszaka 100 borítékot az urnába helyeztek a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), valamint a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) pártszövetségét támogatva. Tezcan arról is beszélt, hogy a térségben a CHP megfigyelőire a választóhelyiségeknél rátámadtak vagy megfenyegették és kivezették őket.

Az Anadolu török állami hírügynökség a délutáni órákban jelentette, hogy jogi eljárást indítottak 10 külföldi állampolgár, köztük három francia, három német és négy olasz állampolgár ellen, amiért akkreditáció nélkül próbáltak meg beleavatkozni az előrehozott államfő- és parlamenti választás menetébe. A beszámolóból nem derül ki, hogy a jogi eljárás pontosan mit takar. Az Anadolu leírta: az érintettek nem az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői és más formában sem akkreditáltak Törökországban, ennek ellenére megfigyelőként mutatták be magukat azokban a szavazóhelyiségekben, ahová be akartak menni.

A belügyminisztérium beszámolója szerint az érintett külföldiek ellen kurdok lakta kelet- és délkelet-törökországi tartományokban, Agriban, Sirnakban, Batmanban és Diyarbakirban indult eljárás. Agri tartomány kormányzói hivatala közölte: három francia állampolgárt a tartományi csendőrparancsnokságra szállítottak.

A kora délutáni órákban a Demirören török hírügynökség azt jelentette, hogy Sanliurfa tartomány Suruc körzetében a rendőrök a levegőbe lőve tudtak csak megállítani egy autót, amely a felszólításra gyorsítani kezdett. A hatóság a gépjárműben 4 zsáknyi előre lepecsételt szavazólapra bukkant. Az autó három utasát őrizetbe vették. A rendőrség úgy tudja, hogy a gyanúsítottak a szavazólapokat a környék iskoláiba tervezték szállítani, hogy azokat az ott már leadott szavazatokkal kicseréljék. Az ügyben nyomozás indult. Szintén a Demirören számolt be arról is, hogy egy suruci iskolában két csoport pisztolyokkal és késekkel támadt egymásra. A verekedésnek a rendőrök vetettek véget. Az összetűzésben hárman megsérültek, őket kórházba szállították, többeket előállítottak. A Demirören szerint a nap folyamán 6 különböző suruci iskolában végződtek könnyebb sérülésekkel az összeszólalkozások.

A Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke, Sadi Güven a suruci esetekkel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy megteszik a megfelelő adminisztrációs és jogi lépéseket.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/131549