Új magyar csoda

2018. február 13. 6:42

Széky János
Élet és Irodalom
A tudatos népbutítás csak még hatásosabb a közösségi média visszhangkamrájában.

„Ez pedig nem tévhit, hanem tapasztalat, ami például Romániában hiányzik. Azok a nem túl jól élő nyugdíjasok, akiket Orbán puszta jelenléte tapsra és csasztuskák éneklésére ösztönöz, a Kádár-korban szocializálódtak, amikor – legalábbis az 1979-es nagy áremelésekig – alapelv volt, hogy az ember ugyanazért a munkáért előbb-utóbb több pénzt kap. Nem a munka mennyisége és hasznossága a fontos, hanem az utasítások teljesítését és az önérzet hiányát jutalmazza a párt és az állam – élén az emberrel, aki úgyis jobban tudja nálunk, mit hogyan kell csinálni. Azt pedig, hogy jobban tudja, pontosan az bizonyítja, hogy jobban élünk, mint négy (nyolc, húsz) éve, nem úgy, mint a románok, lengyelek, oroszok stb. Érdemes tehát szolgálni.

Nem valamiféle nemzetkarakterből eredő hiba ez, hanem jutalommal visszaigazolt tapasztalat. Ha csak ennyi volna, nyugodtan rá lehetne kenni a »kommunistákra«. Lám, így elbutították az élelmes, szorgalmas, szabadságszerető magyar népet. Csakhogy nem kenik, hanem kihasználják és erősítik. Nemcsak a mostani Orbán-kormányzat, hanem elődei, kevés kivétellel, úgyszintén. Ha nyugdíjas vagy: ugyan semmivel nem termelékenyebb a nemzetgazdaság (»termelékenység? mi az?«), és belegebedünk az adósságba (»államadósság, mi az?«), a tizenharmadik havi nyugdíj jár neked. Eddig azért nem kaptad, mert a gazember Orbán nem adta oda. Ha most nem kapod, azért van, mert a gazember szocik elvették. Ugyan nem dolgozol többet és jobbat, nem termelsz jobb terméket, és nem végzel kapósabb szolgáltatást, de több pénz jár neked. Járna, ha odaadná az ellenség. A szocik, a Fidesz, a multik, a Soros. De mi elintézzük, hogy megkapd, mert most már van pénzünk rá, mivel legyőztük az ellenséget. Annak persze, hogy folyton legyőzzük, a végtelenségig – mert az írmagja mindig megmarad, hogy legyen kit legyőzni –, az a feltétele, hogy teljesítsd az utasításokat, ne kételkedj, »e bonthatatlan börtönt ne lásd«, azt se tudd, mi az az önérzet. Mi az az egyéni szabadság. És a tudatos népbutítás csak még hatásosabb a közösségi média visszhangkamrájában.

Nem egy huszonegyedik századi magyar kormány élt ebből politikailag. És ebből élnek a maiak, máris a következő generáció lebutításán dolgozva. Nem kellenek ehhez »kommunisták«, nem kell Kádár. Tönkretesznek minket a mieink.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem a közmédia akarja butítani a köznépet, hanem a székely jánosfélék híg, demagóg szöveggel.

A nyugdíj nem segély, nem ajándék. Annak az alapját befizettük és az állam a kezdetkor ebből fizette a szociális kiadásokat és nem tartalékolta, nem halmozta fel a nyugdíj alapba. A Bokros-csomag pedig megnyirbálta a nyugdíjakat, megígérve; amikor a költségvetés lehetővé teszi visszaadják. Ennek teljesítéséből lett a 13. jövedelem. Helytelenül, mert 2002 előtt nyugdíjba mentek nyugdíját kellett volna emelni differenciáltan.
Nagyon sokan meg sem érik a nyugdíjat. Az özvegyi nyugdíj pedig ötöde, vagy még ennél is kisebb a ténylegesen járó nyugdíjnak.
A saját példámból kiindulva; ötven éves munkaviszonyom után fizetett nyugdíj járulék, felszorozva az inflációval, banki kamatos kamattal 20 évre biztosítaná az átlagfizetést nyugdíj formájában.

Ismét egy újabb , a választókat alig burkoltan lehülyéző írás...

Értem én, hogy Székynek az fáj: nem Nobel-díjas a magyar 9,5 milliós lakosság.
Mert ha az lenne, akkor Orbán nem tudná őket orruknál fogva vezetni.
Az már láthatólag hidegen hagyja, hogy nem is oly régen, történelmi távlatban egy sercintésnyire, 8 éve: effektíve államcsőd alatt álltunk.
És azért 8 év alatt megteremteni, a Székyk csodálatos világát, hát ez azért még OV-nak is húzós feladat, ismerjük be.
De Székyt az is hidegen hagyja, hogy a tavalyi évben több mimt 60 ezer vállalkozás részesült állami, ill. vossza nemtérítendő támogatásokban.
Ha azzal foglalkozna: mit tesz a 60 ezer vállalkozás, hogy az ott foglalkoztatottak hozzáadottérték-vezérelten dolgozzanak, megérteném.
Ja, hogy a kormány úgy adta a pénzeket, hogy megígértette: a dolgozók napról napra butábbak legyenek, már értem...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés