Magyarország még sokáig viselni fogja Orbán korszakának a nyomát

2018. január 27. 17:51

Lakner Zoltán
168 Óra
A NER öntőformáját stratégiai döntések alakították ki, fenntartását szolgálja az erős hűbéresi és jobbágyi fegyelem.

„Az Orbán-rendszer visszatért az ajándékszemléletű szociálpolitikához: krumplit és utalványt oszt, látszólag rezsit csökkent, az illetékes képviselő saját városában letöri a benzinárat, de azt korlátozzák, ki adhat ételt az éheseknek, és Alaptörvénybe foglalták a hajléktalanság büntethetőségét. Az egyenlőtlenség mértéke változhat ugyan, de szisztematikus csökkentése nem cél, mivel funkciója van: a közép- és alsó középrétegek lecsúszástól való félelme politikai energia a kormány számára. A feljebb lévőknek – az egyik rendszerideológus által »teljesítménynyújtó társadalomrésznek« nevezett rétegnek – viszont érzékelnie kell kivételezett helyzetét, ami például jelentős adókedvezményekben fejeződik ki, hogy politikai lojalitásuk fennmaradjon. Akik mindenkinél nagyságrendekkel jobban járnak: a rendszer oligarchái. Ők azok, akiket táplál »a kormány legfőbb politikája«, amit mindenki más korrupciónak nevez. A történelmi léptékű fejlesztések lehetőségét megnyitó uniós pénzek elsősorban őket gyarapítják. Nemcsak a saját kedvükre gazdagodnak, hanem aktív szerepet játszanak a rendszer működtetésében is. Földrajzi és gazdasági területek hűbérurai (merthogy mind férfiak), a hitbizományt Orbántól kapják, akinek személyes gazdagodása a rendszer titokzatos központi magja. Ha pedig valaki nem szolgál, akkor érdemei elismerése nélkül kiűzik a paradicsomból, mint Spédert vagy Simicskát. (...)

 

Túlzás lenne állítani, hogy Orbán mindent előre megtervezett az elmúlt nyolc évben. Valószínűleg közelebb áll az igazsághoz, hogy a NER öntőformáját stratégiai döntések alakították ki, fenntartását szolgálja az erős hűbéresi és jobbágyi fegyelem, de a politikacsinálás mindennapjait rögtönzések és hibák tarkítják. Orbánnak sem jön be minden, néha igenis elveszti a fonalat.

Egyik emlékezetes megingása a netadóhoz köthető. 2014–2015 fordulóján több próbálkozás és csaknem féléves támogatottsági válság után vette vissza a kezdeményezést. A legerősebben kötődő szavazók bő másfél milliós tömege rendkívüli szolgálatot tett, amikor az Orbán–Matolcsy-csomag és a Nemzetközi Valutaalappal folytatott vita idején, 2011–2012-ben kitartott a kormány mellett. Ekkor a Fidesz megindult a lejtőn, mint korábban az MSZP. Csakhogy nem bomlott meg a szervezeten belüli hűség, a Békemeneten pedig tényleg nagyon sokan voltak. A Fidesz számára kritikus időszakokat 2013-ban a rezsicsökkentés, 2015-ben a menekültválság zárta le.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 100 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

" erős hűbéresi és jobbágyi fegyelem." mondják a belpesti aszfaltparasztok. Annyit is érnek.

Szerencsétlenségére van már net, ami nem felejt.

Lakner fogalomzavarba szenved : jobbágyi függőséget emleget , pedig csak a kiváló kormányzása miatt ragaszkodnak szavazói Orbánhoz . Az előbbi megalázó lenne , az utóbbi személyes-szabad döntés .

Lenin forradalom elmélete már a múlté. Hogy kritikus tömeg mit lát rossznak, és mit lát jónak, az nem tőled, a te lelkesítő gondolataidtól függ.

Mindent lehet mondani, de ha ti kerülnétek hatalomra ugyanezen a szinten élne tovább az ország, legfeljebb a külföldi, EU-béli támogatóitok kerülnének helyzetbe, ahogyan azt már láthattuk az előző ballib rezsimek idején.

Erről szól a történet. A haladó nyugat gazdasági és ideológiai befolyásának csökkenéséről, amibe ott nem tudnak belenyugodni, és ettől lettünk frontország két világnézet határán. A külföldi belepofázás pedig nem produkál kellő hatékonyságot, ezért beszélsz forradalomról, mint Charles Gati 2011-ben. Próbálkoztatok, de nem jött be.

Persze egyszerűbb birkának nevezni a másik oldalt, ha már nem tudtok értelmes, hiteles alternatívát nyújtani. A választási matematikát, az összefogást mantrázzátok, csak arról nincs egy szavatok sem, hogy ez a szedett-vedett, széthúzó összefogás hogyan tudna kormányozni. Az pedig eszetekbe sem jut, hogy a választó nem választás napjáig gondolkodik, nem számokat ad össze, mennyi kell a kormányváltáshoz, hanem az érdekli, mi lenne utána. Arról viszont a semmit nem tudtok mondani.

Ez a lényeg Bástyaelvtárs.

500 napos program, 500 napos helyben járás az országnak. 500 napos leértékelődés, mint az 500 napos befektetői bizonytalanság hozadéka. Ez az 500 nap kéne egy olyan mértékű visszaesés előidézéséhez, amit aztán visszamenőleg lehetne a mostani kormány nyakába varrni, majd kölcsönökkel "rendezni".

500 nap a külföldi támogatók felé járó hálaadósságok teljesítésére, a külföldi pozíciók visszaállítására, egy újabb, de most másik irányú vagyon átrendezésre. A vagyonnak kell, hogy gazdája legyen.

Mert ugye egy alkotmánymódosításhoz elég lenne maximum egy hónap, egy újabb választás kiírásához pedig egy fél év. Ez kb. 210 nap.

Egyébként hol van az a készre csiszolt 500 napos program? Csak azért kérdezem, mert egy esetleges új kormány összetétele, ebből adódó működőképessége még egyáltalán nem látható előre. Még mentorod, Bokros sem láthatja, aki ezt az 500 napot kitalálta.

Én az 500 napos fantazmagóriáról írtam, nem tudom ahhoz mi köze annak, hogy mit tett, vagy nem tett Bajnai. A valóságot emlegeted egy utópiával kapcsolatban.

A lényeg az, hogy épeszű ember nem ír kormányprogramot akkor, amikor még semmi nem látszik a vágyott kormányból. Nem látszik, mert egyelőre különböző kényszer összefogásokat próbálnak összetákolni, amelyek igen kis valószínűséggel lennének működőképesek, és a már leírt zagyvaság jönne ki belőle, még a törvénykezés szintjén is.

Hát még velünk hogy kitolt, több, mint a duplájára emelkedett a nettó jövedelmünk. Azt is alig éltük túl, hogy a 25.000 forintos havi villanyszámlánk 19.000 alá esett.
Soha sem fogom megbocsájtani Orbánnak, hogy miatta kabátot és cipőt tudok venni a gyerekeknek úgy, hogy nem a tartalékból kell fedezni.
A demokrácia állapota miatt meg már aludni se tudok. Jajj, le se merem írni azt a sok gonoszságot, amit művelt. Az is teljesen elborzasztó orbáni rémtett, hogy 25 évnyi anyaság után el tudtam helyezkedni.
És nincs szabad sajtó, ahol elmondhatnám ezeket a szörnyű rémtetteket.

Nekem ez az idióta le van tiltva. Majd mondd neki, hogy jöjjön és csinálja velünk egy heti munkánkat, hogyan nevelünk 10 gyereket, akik közül egy pár kiemelkedő tehetségű és akik mellett dolgozunk meg tanulunk is. De hát balos, akinek csak a lopás az egyetlen felemelkedési lehetősége

Vagy nagyon is ide szavaz majd, mert megérti, hogy az élet nem az, amit ezek a korcsok, mint Bástya, hisznek róla.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés