EP: Törökországnak el kell ismernie az örmény népirtást

2015. április 16. 7:59
Az Európai Parlament által szerdán elfogadott határozat leszögezi: csak az teremtheti meg a valódi megbékélés alapjait, ha Törökország elismeri az örmény népirtás tényét.

Törökországnak el kell ismernie az örmény népirtás történelmi tényét, mert ezzel teremtheti meg a valódi megbékélés alapját – áll az Európai Parlament (EP) által szerdán elfogadott határozatban. Az Európai Parlament kapcsolataik normalizálására szólította fel Ankarát és Jerevánt. „Örményország és Törökország használja ki az örmény népirtás századik évfordulóját, hogy felújítsák diplomáciai kapcsolatukat, megnyissák egymás között a határt és így az utat a gazdasági integráció előtt” – kéri állásfoglalásában az EP.

Az EP egyúttal üdvözölte a török elnök és a kormányfő nyilatkozatát, amelyben részvétüket fejezték ki, és elismerték az Oszmán Birodalomban élő örmények ellen elkövetett kegyetlenségeket. „A parlament arra ösztönzi Törökországot, hogy az örmény népirtás századik évfordulójával kapcsolatos megemlékezést tekintse lehetőségként a saját múltjával való megbékélésre” – derül ki az EP sajtószolgálata által kiadott közleményből.

Emellett az EP arra is felszólítja Ankarát, hogy állítson össze teljes körű nyilvántartást a múlt században a fennhatósága alá tartozó területeken elpusztított vagy lerombolt örmény kulturális örökségről. Az uniós parlament emellett arra is javaslatot tett, hogy jöjjön létre a népirtásról való nemzetközi megemlékezés napja, emlékeztetve arra, hogy minden népnek és nemzetnek szerte a világon joga van a békéhez és a méltósághoz.

1915 és 1917 között főleg a mai Törökország területén az Oszmán Birodalom tömegével telepítette ki vagy gyilkolta meg az örmény lakosságot, amit mindezidáig 22 ország ismert el hivatalosan népirtásként. Törökország a mai napig következetesen visszautasítja, hogy a történteket népirtásnak nevezzék, holott a mintegy két évig tartó művelet során legkevesebb egymillió, örmény források szerint 1,5 millió örmény halt meg a deportálások, halálmenetek és tömeggyilkosságok során.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kivéve a románt, mert azokból a Jóisten sem farag rendes embert.

Az ep-nek fel kell szólítania Szlovákiát a Benes-dekrétum eltörlésére!

Ebben igazad van, mivel Erdély mindíg is ősi magyar föld volt.

...tehát nem létezhetett Erdély ősi román szent földön.

értem?

nyilván hülyeségeket beszélsz amikor a námetek kinyalják a törökök után még a szaros WC kagylót is annyira oda vannak értük

meg az óriási piacukért...

A törökök arra hivatkoznak, hogy az elképzelés helyes volt, azaz a háborús körülményekre való tekintettel el akarták különíteni az inkább az ellenfelekkel szimpatizáló örményeket. A megvalósítás azonban olyan brutalitással és mészárlásokkal ment végbe, ami bőven kimeríti a népirtás fogalmát. A török államhatalom ezt nem tudta (vagy nem akarta) megakadályozni, és ez az ami nem vitatható.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés