Nem gyarmat

Az orosz nagykövetség előtt tüntetett az Együtt-PM

2014. március 2. 17:35

Ukrajna nem gyarmat! címmel tart tüntetést vasárnap délután az Együtt-PM az orosz nagykövetség előtt. A párt Ukrajna területi integritása és az ukrán szabadság mellett tüntet. A tiltakozó akción Bajnai Gordon azt mondta, ebben az ügyben félre kell tenni, hogy Magyarországon választási kampány folyik.

Ukrajna nem gyarmat! címmel tartott gyertyás megemlékezést és tüntetést az Együtt-PM pártszövetség az orosz nagykövetség előtt vasárnap. A tüntetők az Ukrajna területi integritását és az ukrán szabadságot sértő Krím-félszigeti orosz akciók ellen tiltakoznak. A rendezvényen felszólalt Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt 2014 pártelnöke.

A beszédéhez megafont használó Bajnai Gordon azt mondta, Ukrajna nehéz helyzetben van, és ilyenkor elkél a szolidaritás. Hozzátette, az ország az elmúlt hetekben saját demokráciájáért és saját korrupt elitje ellen küzdött, most pedig külső agresszióval néz szembe, mert az ország „területét idegen csapatok tapodják”. Kijelentette: Oroszország megsérti egy európai ország területi függetlenségét, miközben szembemegy nemzetközi szervezetekben vállalt kötelezettségeivel.

Az Együtt-PM vezetője az orosz kormánytól azt követelte, hogy csapatait haladéktalanul vonja vissza Ukrajna területéről és Oroszország valós érdekeit a nemzetközi szervezeteken, az ENSZ-en vagy az EBESZ-en keresztül érvényesítse.

A volt miniszterelnök az ukrán parlamenttől és kormánytól ugyanakkor azt kérte, hogy fokozottan figyeljenek a kisebbségek jogaira. A magyar kabinethez azzal fordult, hogy kezdjen egyeztetéseket az itthoni ellenzékkel, illetve civil szervezetekkel. Egyúttal arra is felszólította a magyar kormányt, hogy haladéktalanul álljon ki Ukrajna függetlensége, területi egysége és az ott élő magyar kisebbség mellett.

Bajnai Gordon azt mondta, ebben az ügyben félre kell tenni, hogy Magyarországon választási kampány folyik. Sürgette, hogy az ukrán válság ügyében a kormány „hagyja abba a sunnyogást, a lapítást, az érdekből való hallgatást”, és ehelyett álljon ki Magyarország erkölcsi elvei mellett.

Követelésként fogalmazta meg, hogy a kabinet mutassa be, milyen az ország biztonsági helyzete, mert hetek, hónapok óta keringenek hírek arról, hogy a rezsihazugság érdekében kiürítik a gáztározókat”, és nem lehet tudni, hány hétre elegendő az azokban felhalmozott tartalék.

Véleménye szerint Magyarország kezében is van nyomásgyakorlási eszköz, ezért – mint mondta – a kormány kezdjen egyeztetéseket az ellenzékkel arról, hogy amíg orosz katonák tapodják Ukrajna földjét” a paksi megállapodást felfüggesztettnek tekintik. Arra is felszólította a kabinetet, hogy egyúttal minden tárgyalást függesszen fel a paksi bővítésre szánt háromezer milliárd forintos hitelről.

Ezekben a kérdésekben a leggyorsabban nemzeti megállapodást kell kötni – jelentette ki. Az Együtt-PM vezetője arról is beszélt, hogy fennáll egy új hidegháború és egy új vasfüggöny veszélye. Szavai szerint a kormány évek óta készíti elő azt, hogy Magyarországot az orosz érdekszférába vontassa vissza”. A politikus közölte: az április 6-i választás arról is szól, hogy Magyarország szovjet utódállam lesz-e, egyfajta Orbánisztán”, vagy pedig szabad, független, demokratikus, gyarapodó európai ország.

A demonstráció előtt a résztvevők Bajnai Gordon és Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke segítségével a nagykövetség előtti úttesten mécsesekből kirakták az Ukrajna feliratot; a mécseseket a volt miniszterelnök beszéde után meggyújtották.

A néhány száz résztvevő között feltűnt Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke, Scheiring Gábor és Szilágyi Péter, a PM két politikusa, Bauer Tamás, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke és Gréczy Zsolt, a DK szóvivője is.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/65302

Ajánljuk még a témában