Adj Gázt! Lehet-e ízléstelenül gyülekezni?

2013. április 9. 10:30

Balogh Ákos Gergely
Mandiner

A liberális demokrácia paradoxona, de a gyülekezés joga azokat a csoportosulásokat is megilleti, akik nem éppen feltétlen hívei annak.

Idén április 21-én, vasárnap tartják az Élet Menetét. Néhány napja egy másik rendezvény plakátja is feltűnt szélsőjobbos oldalakon, ami a II. Adj Gázt! Magyar Motoros Menetet hirdeti – ugyanerre a napra. Az El a kezekkel a hazánktól és a házunktól! szlogenű felvonulást Budapest utcáira hirdették meg, a zsidónegyedet és a Dohány utcai zsinagógát is érintő útvonallal.

A motorosok tavaly is vonultak, de akkor még kifejezetten motoros érdekképviseleti követelésekkel.

Az idei Adj gázt! felvonulás időzítése, útvonala és szlogenje egészen egyértelműen az Élet menetére reagál, ritka ízléstelen és felháborító ellenrendezvénnyé téve az Adj gázt! megmozdulást. Joggal keltek ki sokan a primitív provokáció ellen – ez nem vitás.Tiltakozott a Mazsihisz és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is. A Gój Motorosok Egyesületének vezetője szintén ízléstelennek nevezte a rendezvényt, ezért azt semmilyen formában nem támogatják.

Eddig rendben is volnánk, itt következik azonban egy dilemma: mit lehet tenni egy ilyen felvonulással, ami ízléstelen és sértő ugyan, de aligha ütközik bármilyen jogszabályba? A Mazsihisz épp úgy a menet megakadályozását – azaz betiltását – követelte, mint az egyik SZDSZ-utódpárt, a SZEMA - Liberális Párt. Utóbbi egyenesen a miniszterelnökhöz és a belügyminiszterhez címezte felszólítását: „Felkérjük a magyar kormány miniszterelnökét és belügyminiszterét, hogy a motorosok felvonulásának engedélyét a rendőrség azonnali hatállyal vonja vissza, és a rendőrség vezetősége kövesse meg a méltóságukban megsértett, fájdalmukból cinikusan gúnyt űzött zsidó közösség tagjait.″

A parlamentben a szocialista Steiner Pál is a miniszterelnökön és a belügyminiszteren kérte számon a felvonulás esetleges rendőrségi tudomásul vételét.

Orbán Viktor válaszában azt mondta, hogy arra utasította Pintér Sándort, hogy az Élet Menete napján ne lehessen olyan rendezvényt tartani, ami sérthetné a felvonulók emberi méltóságát.

Adott helyzetben a kormány két megoldás közül választhatott: ragaszkodik a jogszerűséghez, ezzel újra csak magára húzva az antiszemitizmus hazai és nemzetközi vádját, vagy – vélhetően jogot sértve – megakadályozza a (de facto) ellenrendezvényt? Politikai szempontból érthető ugyan, hogy az utóbbit választotta, de a gyülekezési szabadság szempontjából egyáltalán nem örömteli ez a megoldás. Akkor sem lett volna az, ha a jól ismert táncrend szerint a kormány alá tartozó rendőrség tiltja meg a gyülekezést, mint tette azt korábban a melegfelvonulás, a Jobbik vonulása vagy a Humanista Mozgalom háborúellenes megmozdulása esetében.

A liberális demokrácia paradoxona, de a gyülekezés joga azokat a csoportosulásokat is megilleti, akik nem éppen feltétlen hívei annak. Ha ma azt mondjuk, hogy ízléstelen és sértő mivolta miatt nem náculhatnak a motorosok, akkor mi lesz majd, amikor a legközelebbi melegfelvonulás ellen tiltakoznak majd valakik, mert az ízléstelen és számukra sértő?

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/50656

Ajánljuk még a témában