A politikai elit mulasztása mérhetetlen

2011. június 5. 9:52
A bankok nem a kormány beosztottjai, még kevésbé alattvalói. Ha a kormány kemény, a bankok is kevésbé együttműködőek és keresni fogják azokat a lehetőségeket, ahol a helyzetüket javítani tudják. Interjú.

Amikor a Bajnai-kormány próbálkozott etikai kódexszel és még ön volt a bankszövetség elnöke, a kiszivárgott hírek szerint megosztottak voltak a bankvezetők. Most miért nem lehet hallani a korábban zúgolódók hangját?

Azt azért megjegyezném, hogy a moratóriumot a Bajnai-kormány indította el, a jelenlegi csak fenntartotta. De igaz, ez a kormány a bankadóval és a bankokról szóló kommunikációjával sokkal militánsabb az elődeinél. Az, gondolom, filozófiai kérdés, hogy egy kormány miként alakítja viszonyait a piac szereplőivel. Lehet keménykedni, és meg lehet fizetni ennek az árát is. A bankok ugyanis nem a kormány beosztottjai, még kevésbé alattvalói. Ha a kormány kemény, a bankok is kevésbé együttműködőek és keresni fogják azokat a lehetőségeket, ahol a helyzetüket javítani tudják. Elvben a kormánynak két fontos célja van: az ügyfelek védelme, amit keménységgel el lehet érni, valamint a hitelezési kedv fenntartása. Nos, ez utóbbi, nem valósult meg, és ebben szerepe van a kormány kommunikációjának és a bankadónak egyaránt. Lényegében befagyott a banki hitelezés Magyarországon. Ennek hatása pedig a gazdaságra rendkívül kedvezőtlen. (...)

Az esetleges kormányváltás után hogyan tudná az új kabinet a Fidesz által hátrahagyott örökséget kezelni?

Ez nagyon nehéz ügy. Adott esetben kormányozhatatlan helyzet is kialakulhat, ha 2014-ben a mostani ellenzék valamilyen konstellációban hatalomra kerülne. Ez baj. Ennek ellenére szerintem ennek az országnak nem az a legnagyobb baja, hogy kormányozható lesz-e vagy sem 2014-re, ennél ugyanis nagyobb bajok vannak. Majdnem mindegy ugyanis, ki van kormányon mindaddig, amíg a társadalom, de legalább a vezető politikai elit nem foglalkozik azokkal a normazavarokkal, amelyek a társadalmat jellemzik. Amíg ezekkel nem nézünk szembe, nincs közmegegyezés arról, hogy a helyzet kezelése valamiféle ciklusokon átívelő együttműködést igényel, akkor majdnem mindegy, hogy kormányzóképes lesz-e a következő győztes. Az ellenzéknek elsősorban nem 2014-gyel kellene foglalkoznia, hanem azzal, hogy melyek azok az értékek és normák, amelyek Magyarországot ott tartják, ahol van, holott tarthatnánk másutt is.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A banki hitelezők (uzsorások!) a világ új erőszakszervezetei.
Az adósságcsapdába betuszkolt országokat már nem kell megbombázni!
A bankvilág az, amely uralma alá akarja kényszeríteni a nemzeti kormányokat. És nem fordítva, ahogy Felcsuti mondja.

A bankok (elvileg) a betéti és a hitel kamat közötti különbségből termelik a profitjukat. Ehhez képest elenyésző az a profit amit a deviza vételi-eladási árfolyam különbözetből a különböző szolgáltatási (pl számla vezetési, havi számla kivonat, kp felvételi) díjakból realizálnak(most a treasury, arbitrázs műveleteket hagyjuk). Ez a nemzetközi gyakorlat (legalábbis a "fejlett" világban) . Ezeknek a hitel/betét kamatoknak, deviza eladási/vételi árfolyam különbségnek és a szolgáltatási díjaknak a nagyságát az állam törvényekben korlátozza nyugaton. Nálunk, hála az SzDSz-MSzP kormányoknak ezek szabad rablás kategória a Magyarországon működő bankoknak. Ezért amíg ezeket nem korlátozzák addig a bankok nincsenek rákényszerítve arra, hogy a hagyományos (betét, hitel) tevékenységükkel termeljenek profitot. Először meg kellene (törvényben) szabni, hogy maximum mekkora lehet a betét/hitel kamatok közötti különbség, mekkora lehet a deviza vételi/eladási árfolyamok közötti különbség és, hogy miért és maximum mekkora díjat számolhatnak fel. Amig ez nem történik meg, addig nem is fogják összetörni magukat a hitelezés növelése érdekében.
Még egy MSzP-SzDSz ajándék kicsi népünknek. Kint a jelzálog csak az ingatlanra szól, ha elbukja a hitelezett elviszik a házát, de nem kell még évekig a hitel fennmaradó része mínusz az elárverezett ingatlan értéke közötti különbséget fizetnie. Az a bank kockázata, ha rosszul becsülte fel az ingatlan értékét vagy rossz áron tudja (vagy a szokásos belső maffiás összefonódás miatt szándékosan alacsony áron) eladni az ingatlan. Arról nem is beszélve, hogy kint ismeretlen, hogy a bank egyoldalúan módosíthatja a szerződést, vagy, hogy az idő előtti törlesztést külön (kemény) pénzzel bünteti.

"itt az megy, hogy az anyabank ad pénzt a leánynak"

Sajnos még ez is csak részben igaz. A (külföldi) bankok a forrásaik egy jelentős részét a betétekből, az MNB-től felvett un. "overnight" hitelekből és a többi "magyar" banktól felvett hitelekből fedezik (meg még néhány nem jelentős forrásból). Lényegében minden évben jóval több pénzt visznek ki az országból, mint amit behoznak. Például a Citibank 1985-ben 500,000!!!! dollár alaptőkével alakult. Ezt a pénzt már 1986-ban nyereségként kivitte az országból. Azóta az anyabank egyetlen centet sem hozott Magyarországra. Sőt 2008-ban a válságra hivatkozva gyakorlatilag kisöpörte a magyar bankját.

"ami a hitelezésből ki van vonva, állampapírban fekszik, tizenszázalékos haszonnal"

Igen, csak már lusta voltam kifejteni, hogy ezért (is) nem hiteleznek, mert ebből, a deviza váltásból és a díjakból is kockázat mentesen megélnek

Igen, igaz az a mondás, hogy ahhoz, hogy hitelt kapjál egy banktól, ahhoz be kell bizonyítanod, hogy nincs is szükséged hitelre.Egyébként mérhetetlen a külföldi bankok bizalmatlansága a magyar vállalatok iránt (néha sajnos nem alaptalanul).

Ez változó, még amerikán belül is államonként változik a gyakorlat, a helyi pénzügyi törvények szerint. Nyugat európában, ázsia (fejlett részén) is országonként változó. Nekünk persze sikerült a bangladesi szabályozást átvenni. Amennyire én ismerem, bankár voltam nem nemzetközi pénzügyi jogász. Így én is csak kiragadott példákat ismerek.

"A politikai elit mulasztása mérhetetlen"

És ez igaz a bank elitre is.

"nem szemrehányásnak szántam"

Nem is annak vettem.

Az egyik kedvenc trükjük, hogy költség címen viszik ki az országból adómentesen a pénzt.
Pl.: management fee, informatikai szolgáltatás, könyvelés, a felsővezetők kint kapják a fizetésüket stb.
1998-ban a világ egyik legnagyobb informatikai cégének voltam a kelet-közép európai régiójának pénzügyi üzletág vezetője. Akkor ezen a cégen keresztül 50milliárd forintot vitt ki a Budapest Bank informatikai, könyvelési, back office szolgáltatás címszó alatt az országból. Miközben ezeket a tevékenységeket itt végezték. Ugyanebben az évben a BB 20milliárd forint veszteséget mutatott ki magyarországon, ezért egy fillér adót sem fizetett.

"Lehet keménykedni, és meg lehet fizetni ennek az árát is."

akkor ehhez tartsatok magatokat pioca mocsadekok, mert ez ratok vonatkozik!!!

Úgy érted kereskedelmi bank?
MFB még mindig, ugye?
De mit akarsz ezzel?

A bank nem alattvalója a kormánynak, épp fordítva áll a helyzet:országok , kormányok felett a bankok uralkodnak.
Mit is lehetne várni a bankszövetség volt elnökétől, mint hogy a kormányt és a lakosságot hibáztatja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés