Szakértő: Nem véletlen, hogy Orbán kihagyta az Európai Uniót azon hatalmak sorából, akik előmozdíthatnák a békét (VIDEÓ)

2024. július 19. 09:53

Horváth József kifejtette azt is, hogy mi állhat a kínai külpolitika hátterében.

2024. július 19. 09:53
VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir

Nyitókép: Ursula von der Leyen és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben. Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Orbán Viktor tízpontos béketervéről, jelentéséről is kérdezték a Hír Tv Napi Aktuális című műsorában Horváth József biztonságpolitikai szakértőt.

Annak kapcsán, hogy a miniszterelnök kihagyta az Európai Uniót azon külső szereplők közül, amelyek elősegíthetnék a konfliktus megoldását, azt mondta: 

Az Európai Uniót az elmúlt két évben sok mindent láttunk, de a békére irányuló törekvéseket a legkevésbé sem.”

Arról a megállapításról, hogy Európának nem volt eddig független békepolitikája, Horváth József úgy fogalmazott: ez egy szomorú látlelet. Szerinte a most megalakult Patrióták Európáért frakció lehet egy olyan kezdeményezés, ami előmozdíthatja annak felismerését, hogy Európának vannak saját érdekei.

Kínával kapcsolatban, ami a magyar miniszerelnök szerint csak akkor vállal aktívabb szerepet, ha sikerének esélye közel bizonyos, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója kifejtette: ilyen a kínai külpolitika, sikerorientált.

A kínaiak nem akarnak belépni a katonai konfliktusokba, ehelyett azt keresik, hogyan tudnak üzletet kötni, nyersanyagbázisokat felvásárolni és az ehhez szükséges infrastruktúrát kiépíteni, fejtegette. Kína volt az, aki egy asztalhoz tudta ültetni Szaud-Arábiát és Iránt, elérve, hogy a két szemben álló ország legalább felvegye egymással a diplomáciai kapcsolatot – mondta Horváth, aki általánosságban is elmondta, hogy 

Kínát ma már nem lehet megkerülni, olyan jelentős tényezővé vált.

Az USÁ-val kapcsolatban a szakértő is úgy látja, a merénylet után a szavazók jelentős része Donald Trump felé fordult, miközben a Demokrata-táboron belül egyre erősödnek azok a hangok, amelyek Joe Biden visszaléptetését sürgetik. 

A teljes adást itt nézheti vissza:


 

 

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­­­é­­k­­­e­­­l­d­­­ ­­­a­­­ ­­s­­z­e­­­x­­i­­ ­­­p­­u­n­­­c­i­­­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
jandor
2024. július 19. 12:29
"Orbán Viktor tízpontos béketervéről" Ez nem béketerv. Tíz pontban foglalta össze azt, amit tapasztalt.
iphone-13
2024. július 19. 12:21
KÉT ALJS HENTES A KÉPEN! EZEK A FÉL VILÁGOT ELPUSZTÍTANÁK, HOGY AZ ÉRDEKEIKET VÉDJÉK! KÉT MOCSOK MÉSZÁROS TOLVAJ!
makapaka2
2024. július 19. 12:06
A korrupt banya majd újra ukrán zászlónak öltözik, és teljesíti a feladatát, amiért jól megfizették.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!