Fico elárulta, hogyan viszonyul az orosz-ukrán háborúhoz

2023. október 02. 06:38

Mutatjuk, van-e oka az örömre vagy a bánatra Volodimir Zelenszkijnek.

2023. október 02. 06:38
null

Korábban már megírtuk, hogy alig tudott még dönteni Kijev, miképp is reagáljon a Lengyelországgal napok alatt megromlott viszonyára, most újabb problémával kell szembenéznie: könnyen lehet ugyanis, hogy egy újabb szövetséges államot veszíthet el, aki eddig fegyverekkel támogatta. Robert Fico korábbi szlovák miniszterelnök ugyanis a Sky News szerint egy kampányeseményen belengette: „Mi békés ország vagyunk. Egy darab töltényt sem fogunk küldeni Ukrajnának”.

Fico a választási győzelme után most kitért arra, hogy Ukrajnával kapcsolatban a választások előtt tett kijelentéseik változatlanok, vagyis pártja azon az állásponton van, hogy 

Ukrajnának humanitárius segítséget kell nyújtani, de ellene vannak a fegyverszállításnak, 

békepártiak és mindent megtesznek azért, hogy az Ukrajnában zajló tragédia lezárása érdekében minél hamarabb megkezdődjenek a tárgyalások.

Elmondta: kormányra kerülésük esetén az ország külpolitikai irányultsága változatlan marad, de ez nem jelenti azt, hogy nem fogják hallatni a hangjukat azokban a például az Európai Uniót érintő kérdésekben, amelyekben a jelenlegi folyamatokkal nem értenek egyet.

Egy, az illegális migrációs helyzettel és a határellenőrzésekkel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Fico megerősítette: amennyiben ők alakítanak kormányt, annak egyik első lépése egy olyan határozat elfogadása lesz, hogy 

az illegális migráció megfékezésére ideiglenesen határellenőrzést vezessenek be

 a szlovák-magyar határon.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

Nem elég, hogy a lengyelek kihátráltak Ukrajna mögül, Kijev most újabb fegyverszállító szövetségest veszíthet el

Nagy az esély, hogy Szlovákia támogatását is elveszíthetik az ukránok.

 Nyitókép: Vladimir Simicek / AFP

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik