„Romániának a fülét egy kicsit meg kéne húzni!” – erdélyi vezető a Romániának járó uniós pénzekről

2023. július 22. 16:10

Borboly Csaba szerint Románia egy más világ, már ami az innovációt illeti.

2023. július 22. 16:10
null
Varga Mátyás Zsolt
Varga Mátyás Zsolt

Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke, illetve a Régiók Európai Bizottságának tagja egy tusványosi kerekasztal-beszélgetésen elmondta, mit gondol a Romániának járó uniós pénzek felhasználásáról. A beszélgetés egyébként Magyarország innovációs potenciáljáról szólt, az MPEE szervezésében.

A beszélgetőpartnerek eleinte arról értekeztek, hogy mennyire jó cél az a magyar kormány részéről, hogy Magyarországot az európai innovációs rangsorban a TOP10-be szeretnék juttatni. Kristóf Péter, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke az Apollo-programhoz hasonlította, mondván 

mindkét program jelentősége az, hogy egy ambiciózus, ám elérhető céllal képes a társadalom és a gazdaság erejét egy adott témára koncentrálni.

Torda Eszter volt nagykövet, nemzetközi jogász szerint az a legfontosabb, hogy rendszerszintű gondolkodással valósítsuk ezt meg, hogy a K+F központok és a jogszabályi környezet segítse azt, hogy ezt a célt elérjük. Megjegyezte, a magyar gazdaság szempontjából a legfontosabb célnak tartja, hiszen most a huszonegyedikek vagyunk.

Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora megerősítette, reális célról van szó, hazánkban megvan erre a kutatási háttér. 

Borboly Csaba kifejtette, „magyar állampolgárként és kettős állampolgárként is csodálatosnak tartom ezt a célt”, ugyanakkor Romániában látja, hogy ez egy más világ, 

itt az innováció csak címszavakban szerepel.

Ennek kapcsán kritizálta a román kormányt, mondván „amikor Brüsszelből lediktálják, hogy ezt [az innovációra szánt EU-s támogatásokat] a pénzt hogyan kell elkölteni, akkor a román állam két nap alatt elkölti”. Szerinte csak Kolozsvár zárkózott fel valamennyire, ő pedig próbálja Brüsszelnek felhívni a figyelmét arra, hogy „Romániának a fülét egy kicsit meg kéne húzni!”

A tehetséges fiatalok kivándorlásáról

A beszélgetés résztvevői megegyeztek abban, hogy a tehetséges fiataloknak nem is a kivándorlását, hanem a visszacsábítását kéne megoldani. Kristóf úgy fogalmazott, hogy 

„nem érdemes tenni az ellen, menjenek el, szerezzenek tapasztalatot és jöjjenek haza”.

Torda hozzáfűzte, az egyik legnagyobb kihívás, hogy visszajöjjenek a legtehetségesebbek. Borboly megjegyezte, Erdélyben sokkal nehezebb a helyzet, az elsődleges akadály ugyanis a nyelvi akadály, hiszen a tehetséges gyerekek jelentős része elbukja az érettségit románból. Az pedig, hogy valaki hazajöjjön és visszailleszkedjen, szintén nagyon-nagyon nehéz. Megjegyezte,

„nem léteznek a Magyarországon létező nagyon szép projektek, ötletek”,

elmondása szerint náluk nagy a bürokrácia is a nyelvi akadály mellett. Beszámolt arról, hogy Hargita megyében igyekeznek segíteni a fiatalok vállalkozásalapítását, nagyon sikeres az inkubátorházuk, s a Hargita hazavár programuk keretében igyekeznek mindenben segítséget nyújtani a hazavágyóknak.

Kristóf Péter hozzátette, sokszor elkövetik azt a hibát, hogy az egyetemek csak Magyarországon belül gondolkoznak, létre kéne hozni külföldi kampuszokat a magyar felsőoktatási intézményeknek azokon a helyszíneken, amik az elvándorló fiatalok számára népszerűek.

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Narancsisten
2023. július 22. 17:04
Romániát tessék békénhagyni. Az kéne, hogy a mocsok fidesz rezsim átragadjon egy olyan haladó, jelentős fejlődési pályán levő országra, mint Románia.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. július 22. 16:19
“az elsődleges akadály ugyanis a nyelvi akadály, hiszen a tehetséges gyerekek jelentős része elbukja az érettségit románból.” —- Bazdmeg legalább ha egy állam polgára vagy és kitaníttat, legalább a hivatalos nyelvet tanuld már meg egy kettes szintre! Aki az érettségin megbukik azt nem nevetném különösebben tehetségesnek.
Gullwing
2023. július 22. 16:17
Bezzeg románia.... Érdekes egyetlen balliberálnáci sem akar oda költözni.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!