A bíróságnak nincs semmilyen eszköze Putyin letartóztatására

2023. március 17. 21:23

Bendarzsevszkij Anton
Facebook
A világ legnagyobb országának – és egy atomhatalomnak – a vezetőjét ilyen módon sújtani kétségtelenül az eszkaláció irányába hat.

„Kétségtelenül a mai nap híre, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. Ebben a hírben ugyanakkor bőven van jó és rossz is, egyáltalán nem olyan egyértelmű a kép.

Nézzük sorban. Először is, a Nemzetközi Büntetőbíróság semmi esetre sem keverendő össze a másik, az ENSZ égisze alatt működő a Nemzetközi Büntetőbírósággal (International Court of Justice). És hogy nehezebb legyen a helyzet, mindkettőnek a hollandiai Hágában van a székhelye. Tehát az érintett, ebben a konkrét ügyben eljáró Nemzetközi Büntetőbíróság viszonylag új képződmény, 1998-ban jött létre a Római statutúm alapján. A bíróság ötlete még a II. világháború után, a messzi 1948-ban merült fel – legyen egy olyan szerv, amely háborús bűnöket és népírtást vizsgál. Azonban 50 év kellett hozzá, hogy legyen is belőle valami – a világpolitika fő szereplői nem nagyon akartak lépni az ügyben. A nagyhatalmak azt érezték – teljesen jogosan – hogy létrejön egy olyan nemzetközi szerv, amely az ő mozgásterüket és állami szuverenitásukat fogja korlátozni.

Ez ugyanakkor most sem változott sokat. A mai napra a világ 193 országából 123 ország a Nemzetközi Büntetőbíróság tagja. Ők mind elfogadták és ratifikálták is a bíróság alapokmányát. További 31 ország elfogadta, de nem ratifikálta az okmányt. Az EU országai, és a Balkán nem-EU országai is mind csatlakoztak az egyezményhez.

A probléma azonban azokkal van, akik nincsenek benne: az ENSZ Biztonsági Tanács 5 állandó tagja közül például hárman nem tagjai. Sem Oroszország, sem Kína, sem az Egyesült Államok.

(...) A világ legnagyobb országának – és egy atomhatalomnak – a vezetőjét ilyen módon sújtani kétségtelenül az eszkaláció irányába hat. Ez nem értelmezhető másként, hiszen a bíróságnak jelenleg nincs semmilyen eszköze Putyin tényleges letartóztatására és egy bírósági eljárás lefolytatására. Amíg Putyin hatalmon van (és még könnyen lehet, hogy bőven utána is), nincs erre semmilyen lehetőség. Tehát a döntés inkább erőteljes üzengetésnek tűnik.”

***

Elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság

***

Nyitókép: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bush és Blair ellen van elfogatóparancs?
Mert ha nincs, Putyin ellen meg van, akkor az felvet néhány kérdést.

Azt meg megy a nagy csodálkozás bociszemekkel, miért zár össze Kína és Oroszország, miért nem áll a Nyugat mellé India, Brazília, Irán, Szaúd-Arábia stb. stb. stb., miért utálják egyre jobban az USA-t a világ egy nagyon nagy részén...

es azt hiszed hogy az oroszok elfogadjak hogy az utodjat nyugatrol neveznek ki?
lofaszt

Az oroszoknál nehéz lenne a demokrácia export. Ők vissza is tudnának lőni. Ami pedig Putyint illeti, csak menjünk sorjában, és vegyük elő a korábbi amerikai elnökök viselt dolgait.

És lehetne a vádat bővíteni a nyugati vezetőkre, akik bűnös módon, hamis képet festve, embereket tévesztettek meg, akik aztán elindulva halálukat lelték a tengeren. És jöhetnének azok is, akik ezen nyerészkedtek és nyerészkednek ma is.

A nürnbergi per bírái között ott voltak a rengeteg háborús bűnt, például a katyini mészárlást elkövető Szovjetúnióból küldött bírák. A mostani esetben nyilván ott lennének a bírák között a rengeteg agressziót elkövető, százezrek halálát okozó USA, vagy brit bírák is.

Az megvan, hogy az oroszok likvidálni fogják a bíróság eljáró bíráit? És tudod miért? Mert megtehetik.

Ennyire egyszerű az egész. Az egerek odaálltak a ló elé és közölték, hogy le van tartóztatva. A ló a földön fetreng a röhögéstől és agyonnyomja az egereket.

Azt sem hittétek el, hogy az oroszok meg fognak indulni Ukrajna ellen!
Az oroszok az erőt mutató nyugattól sem féltek. Miért félnének ettől a ratyi bandától?
Nem Navicsokkal fognak támadni, abban biztos lehetsz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés