Karácsony: 2024-ben pártok támogatásával, de civil ernyőszervezetek jelöltjeiként kellene indítani az ellenzéki polgármesterjelölteket

2022. október 14. 16:25
A főpolgármester azt mondta a Republikon Alapítvány csütörtök esti beszélgetésén, hogy a kormány 12 éve „lépésről lépésre megfojtja” az önkormányzatiságot – számol be a 444.

Több ellenzéki polgármester azt javasolta a Republikon Alapítvány csütörtök esti beszélgetésén, hogy a következő önkormányzati választáson szerencsésebb lenne, ha nem tennének pártlogókat a szavazólapra – számol be a 444. Csőzik László érdi városvezető kijelentette, három éve kilenc szervezet jelölte, de ma már több esélye lenne függetlenként. Karácsony Gergely ötlete pedig az volt, hogy 2024-ben a pártok támogatásával, de civil ernyőszervezetek jelöltjeiként indítsák politikusaikat. Soproni Tamás terézvárosi polgármester is ezt a rendszert nevezte a legjobb a legjobb megoldásnak.

A főpolgármester még hozzátette, ebbe az irányba tolja őket az, hogy egy napon lesz az önkormányzati és az európai parlamenti választások. Szerinte a Fidesz abban bízik, az EP-választás rivalizálása elidegeníti az ellenzéki választókat attól, hogy leszavazzanak egymás jelöltjeire. Több résztvevő hallott olyan elképzelésről, hogy változna az önkormányzati választási rendszer és két év múlva nem közvetlenül választanák meg a polgármestereket, hanem a

képviselő-testületek, közgyűlések szavaznának a személyéről. 

A fórum címe az volt: „Van-e még önkormányzatiság Magyarországon?”, Karácsony szerint erre nagyon nehéz válaszolni, és „ez önmagában rossz hír”. Szerinte a kormány 12 éve „lépésről lépésre megfojtja” az önkormányzatiságot. Másrészt úgy véli, bár korlátozottak a lehetőségeik, az Orbán-rezsim legnagyobb változása mégis az volt, amikor 2019-ben „az ország nagyon sok pontján nem állampárti jelöltek nyerték meg a választást”, és az ellenzékivé vált városok „filozófiaváltáson estek át, és elkezdtek valódi önkormányzatként működni” – fogalmazott és azt állította, a válságos időkben sokkal jobban teljesítettek, mint a kormány.

Nyitókép: Karácsony Gergely főpolgármester beszél a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2021. november 24-én.MTI/MTI Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Még azt nem tudja csak, ki mögé, ki valagába bújjon be. Hogy a hatalmát megtarthassa. Már Gyurcsány sem benne gondolkodik, hova jutott a jóllakott óvodás..
A nagyszerű pártjaikat is szégyellik, civilek, ngo-k, bárki mögé bebújnának, csak megválasszák őket arra, hogy napestig azért sírjanak, mit nem tudnak megtenni Orbán miatt.
Impotens banda.

Általános becsapás sémáját írta le. Semmi se legyen az, aminek kéne lennie. Hogy ezeket kik találják ki számára, rejtély.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés