Nem a szankciók okozzák a magas energiaárakat, hanem Vlagyimir Putyin

2022. szeptember 26. 22:12

Fekete-Győr András
Facebook
Egy tisztességes kormányfő megtisztelné az embereket a valósággal, nem bűnbakokat gyártana nekik.

„Arra ugyan nem számítottam, hogy Orbán Viktor igazat fog mondani a szezonnyitó beszédében (mikor tette?), de a hazugságok mértéke még engem is meglepett. Néhány gyors cáfolat a legmeredekebb állítások kapcsán:

»A brüsszeli politika, nem gazdasági folyamatok felelősek az elszálló energiaárakért.«

Ezzel szemben a valóság: Nem a szankciók okozzák a magas energiaárakat, hanem Vlagyimir Putyin, aki hónapok óta a gázcsapok elzárásával fenyegeti az európai országokat. A gázszállítások leállása miatti bizonytalanság az oka annak, hogy megnövekedtek az energiaárak a piacokon. Június közepén két nap alatt 60 százalékkal csökkentette a Gazprom a szállított gáz mennyiségét Európa felé. Ezután emelkedett a duplájára a gáz tőzsdei ára. Nem a szankciók után, amit a gázra ki sem vetettek. Augusztusban pedig azután emelkedett 300 euró fölé, hogy a Gazprom bejelentette, augusztus végétől teljesen leállítja az Északi Áramlatot.

»A szankciók következtében az európai emberek szegényebbek lettek, Oroszország pedig nem esett térdre. Ez a fegyver visszafelé sült el, Európa lábon lőtte magát.«

Ezzel szemben a valóság: Putyinnak évei voltak a háborúra és a szankciókra való felkészülésre, Európát viszont teljesen váratlanul érte a válság. A körülményekhez képest jól védekezik, Európa országai sorra jelentik be a jóléti antiinflációs intézkedéseket. Németországban pl. 65 milliárd eurós csomagot jelentettek be, emelik a családi pótlék és a lakhatási támogatást összegét, ársapkát vetnek ki az energiára, az adómentes jövedelem alsó határát pedig kiterjesztik. Oroszországban ezzel szemben már tavasszal beállt a technikai államcsőd, beszakadt a GDP, az autóipar, a gépgyártás, bajban a mezőgazdaság, a könnyűipar, a nyugati vállalatok ezerszám vonulnak ki az országból, rohamos tempóban növekszik a munkanélküliség, az infláció 15 százalék körül alakul, az orosz értelmiség, a mozgósítás óta pedig a hadra fogható fiatalok is százezerszám hagyják el az országot. A hadiipar lényegében megbénult: a két nagy orosz tankgyár leállította a gyártási tevékenységét, aminek már hatása lehet az ukrán katonai sikerekre is. A szankciók működnek, az energiaválságról Putyin tehet, a magyarországi válságért pedig Orbán Viktor rossz kormányzása a felelős.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés