Mindenki gonosz, mindenki hülye, mindenki hibás, csak ők nem

2022. szeptember 25. 11:48

Ha érdemi konzultációt akar a kormány, ezeket a kérdéseket is felteszi!

2022. szeptember 25. 11:48
null
Ujhelyi István
Ujhelyi István
Facebook

„VASÁRNAPI NYÍLT LEVÉL

Ha érdemi konzultációt akar a kormány, ezeket a kérdéseket is felteszi!

Ismét a jól bevált politikai recepthez nyúlik a kormány: nemzeti konzultációt hirdet az Oroszország elleni szankciókról. Nyilvánvaló a szándék - amit csak a vakhitűek nem látnak –, minél mélyebben beégetni a fideszes logika szerinti magyarázatot, vagyis, hogy minden rossz a »brüsszeli szankciók« miatt van. Azt akarják még jobban a tudatunkba vésni, hogy ha valaki nem tudja kifizetni a villanyszámláját, akkor Brüsszel a hibás; ha az óvodákban csak fél kiflit kapnak a gyerekek, akkor valójában Ursula von der Leyen eszi meg a másik felét; ha valakinek már a fél nyugdíját elviszi egy normál bevásárlás a piacon, akkor arról is csak az Európai Unió tehet.

Ugyanaz a régi recept, amivel tizenkét éve dolgoznak: mindenki gonosz, mindenki hülye, mindenki hibás, csak ők nem. Ennek a műfajnak a legalja egyértelműen az volt, amikor azt próbálták elhitetni a magyarokkal, hogy azért nem érkeznek az uniós források, mert az Orbán-kormány ellenáll Brüsszel azon szándékának, hogy óvodás kisfiúkat operáltassanak át kislányokká.

A mostani propaganda ennél kétségtelenül hihetőbb és hatásosabb is: az »elhibázott brüsszeli szankciók« miatt ugrott meg a rezsiköltség, azokról senki nem kérdezte meg az embereket és az oroszok sem térdeltek még le tőlük, úgyhogy az egésznek semmi értelme. Pedig több helyen is igencsak megbicsaklik ez a logika is. Erős átverés például pusztán a háborúra hivatkozni a rezsiköltségek elszabadítójaként, hiszen a benzinár-sapkát tavaly november elején vezették be, bizonyos élelmiszerek árának rögzítéséről pedig már idén januárban döntöttek. Ennek oka pedig nem lehetett a háború, hiszen az csak idén február végén kezdődött, vagyis az ársapkákat az orosz agressziótól és bármilyen későbbi szankciótól függetlenül kellett bevezetni, leginkább a Brüsszellel szembeni háború miatt erősen hullámzó euró-forint árfolyam és a vágtató infláció miatt.

Már az alapállításuk is erős csúsztatás tehát, az pedig konkrét hazugság, hogy a »brüsszeli elit« a magyarokat kihagyva döntött a szankciókról, hiszen a magyar kormány képviselői – például Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács ülésein – a hét szankciós csomag mindegyikét megszavazta. Darabra.

Arról pedig ugyancsak érdemi vitát lehetne folytatni, hogy Putyinnak mennyire fájnak a szankciók: senki nem állítja, hogy a háború ne lenne negatív hatással az európai, így a magyar gazdaságra is, de tényszerű elemzések és a látható események is mind alátámasztják a szankciók hatásosságát. Különben Putyin miért kérné azok eltörlését az energiahordozókkal való zsarolása során?

Visszatérve a tervezett nemzeti konzultációra, egy dolgot mindenképpen szögezzünk le: amikor dokumentálhatóan gyermekek fagyoskodnak a magyar iskolákban, amikor egyre mélyülő megélhetési válság szorítja a magyar családokat, akkor sem sokszázmilliárdos mobilcéget nem szokás állami pénzből vásárolni, de tízmilliárdos propaganda-akcióknak sincs helye. Minden egyes forintnak a magyar embereknél van a helye, hogy a lehető legkönnyebben át tudják vészelni a következő hónapokat: ilyen időben milliárdokat elszórni tudhatóan célzott pártpolitikai akcióra, több mint embertelen.

De, ha tántoríthatatlan lesz a kormányzat attól, hogy felesleges, hamis önigazolást szerezzen a brüsszeli háborújának folytatásához, legalább annyi tisztesség legyen majd bennük, hogy érdemi kérdéseket is feltesznek. Az Európai Parlament magyar képviselőjeként én például az alábbi kérdéseket javaslom a Fidesz-kormánynak, elvárva, hogy ezeket is felteszi a készülő konzultáció során. Ezek valódi kérdések, amelyekre valódi válaszokat kaphat a kormány. Feltéve, ha ez a célja.

1. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy már 7 szankciós csomagot is elfogadtak az Európai Unió tagállamainak kormányai, köztük a magyar is. Ezek között jelentős többségében nem az energiaellátást érintő korlátozások szerepelnek, hanem például orosz politikai vezetők és oligarchák utazásának korlátozása, európai bankszámláik befagyasztása, meghatározott termékek és eszközök export-import tilalma az orosz gazdaság működésének bénítása érdekében, tranzitáruk szállításának korlátozása, légiközlekedés betiltása, orosz és belarusz bankok működésének elnehezítése, az Orosz Nemzeti Központi Bank tartalékainak befagyasztása vagy például az orosz propaganda-média elnémítása. A Fidesz-kormány szerint az összes szankciót vissza kell vonni még az év végéig. Egyesek véleménye szerint ez kizárólag Putyin és gazdasági érdekkörének érdekét szolgálná. Ön mivel ért egyet?

2. A Fidesz álláspontja szerint a brüsszeli szankciók hibásak, azok kialakításáról pedig egyedül a »brüsszeli elit« döntött. Tény, hogy a magyar kormány több szankciós csomag esetében is vétót ígért, ha a saját álláspontja nem érvényesül: a hatodik szankciós csomag esetében például a Fidesz-kormány azért kardoskodott – egyébként eredményesen -, hogy a Putyin fontos szövetségesének számító Kirill pátriárka személyét levegyék az uniós szankciós listáról. Egyesek szerint a magyar kormány nem hatékonyan és nem feltétlenül csak és kizárólag a magyar emberek érdekét szem előtt tartva tárgyalt az uniós szankciókról. Ön egyetért azzal, hogy ha a kormány szerint a brüsszeli szankciók elhibázottak, azzal a Fidesz valójában a saját döntéseit támadja?

3. A kormány nemzeti konzultációjának célja az energiaválság kapcsán kikérni a magyar emberek véleményét. Magyarországon jelenleg huszonhét százalékos áfakulcs terheli a villanyáramot és a gáz árát is, a jelentősen megemelkedett árak pedig jelentősen nagyobb bevételt is jelentenek a kormánynak, vagyis minél többe kerül az energia, annál többet kaszál rajta az állam a magas áfakulcsnak köszönhetően. Egyesek szerint ideje lenne lecsökkenteni – más európai országok gyakorlatát követve – a villany- és a gáz áfakulcsát öt százalékra, esetleg nullára. Egyetért ezzel a kezdeményezéssel vagy Ön inkább fizeti tovább a rekordmagas áfatartalmat a kormánynak?

4. A Fidesz-kormány korábbi bejelentése szerint hosszútávú gázszerződést kötöttek Oroszországgal, amely „megvédi a magyar fogyasztókat a gázáremeléstől”. Ehhez képest a gáz ára mégis a hétszeresére emelkedik. Egyesek szerint a kormány hazudott az olcsó gázról és ezen is csak nyerészkednek. Ön mit gondol?

5. Paks jelenleg is képes ellátni az egész lakosságot árammal, nagyjából 12 forintos kilowatt-óránkénti áron, ehhez képest az állam az itt megtermelt villamos energiát kilowattóránként 462 forintért értékesíti az önkormányzatoknak, a magyar lakosságnak pedig átlagfogyasztás felett 70 forintért, ami sokszoros és indokolatlan emelés. Ön szerint miért nyerészkedik a fideszes állam a magyar embereken és a magyar önkormányzatokon? Egyesek szerint jelen helyzetben a 12 forintos áron kellene biztosítani mind a lakosságnak, mind az önkormányzatoknak a Pakson termelt elektromos áramot. Ön egyetért ezzel vagy szeretne továbbra is sokszoros és indokolatlan árat fizetni?

6. Egyesek szerint szociális válság idején elengedhetetlen a szociális problémák kiemelt módon történő kezelése. Egyetért-e azzal, hogy ingyenes legyen az energiaszolgáltatás visszakapcsolása azoknál a családoknál, ahol azt valamilyen okból már kikapcsolták, illetve, hogy vezessünk be kikapcsolási moratóriumot a válság idejére, amelyet a családokon túl a kis- és középvállalkozásokra, az önkormányzatokra és a civilszervezetekre is kiterjesztenénk?

7. Rekord mértékben és gyorsan növekednek az élelmiszerek árai Magyarországon, a kenyér például hatvanhat százalékkal lett drágább egy hónap alatt, ilyen mértékű emelkedést pedig sehol máshol nem regisztráltak Európában. Egy korábbi javaslat szerint havi húszezer forintos „Esély-kupon” élelmiszertámogatást kell biztosítani a szociálisan rászorulóknak, elsősorban az egyszülős családoknak, az alacsony nyugdíjban részesülő nyugdíjasoknak, a súlyos fogyatékossággal élőknek, illetve a szociális segélyből élőknek. Ön egyetért azzal, hogy az államnak valós és kézzel fogható segítséget kell nyújtania a megélhetési válságban?

Ezek valódi kérdések, amelyekre valódi válaszok adhatóak. Önök szerint ezeket is felteszik majd a konzultációs íveken? Költői kérdés.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire. Háromszázhetvennegyedik alkalommal kongatom a harangokat és teszem, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert esélyt kell adni az újjászületésnek és a közös hazának.

dr. Ujhelyi István

Európai Parlamenti képviselő

2022. szeptember 25.”

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kovsa
2022. szeptember 26. 17:56
"Ismét a jól bevált politikai recepthez nyúlik a kormány:" Ez olyan jó! (Megnéztem, az eredet szövegben is így van.) Mit jelent az, hogy :nyúlik! Azt, hogy valami hosszabb lesz, valamilyen erőhatás következtében. A nyúlás lehet rugalmas vagy maradó, attól függően, hogy milyen anyagról van szó és milyen mértékű nyújtást szenved el az anyag. Amit ez a magyarul sem tudó ember írni akart, valószínűleg: "Ismét a jól bevált politikai recepthez NYÚL a kormány:" Soha többé ballib!
fogas paduc
2022. szeptember 26. 15:40
Pityu! Még mindig nem csak hülye vagy.
olajfa1
2022. szeptember 26. 14:10
Tr tényleg nem hülye vagy hanem HAZAÁRULÓ!
többsincskiraly3
2022. szeptember 26. 11:04
Na tessék! az ötödik hadoszlop komiszárja...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik