Orbán Viktor megduplázza a hit- és erkölcstanoktatásra költhető pénzt

2022. augusztus 4. 18:36

Gábor György
Facebook
Szimbolikus politizálásuk újabb minősíthetetlen és felettébb kártékony manifesztációjaként emelték a duplájára.

„Mai hír, hogy Orbán Viktor megduplázza a hit- és erkölcstanoktatásra költhető pénzt, lehetővé téve, hogy az eddigi 6,58 milliárdos (!) támogatást újabb 6,46 milliárd forinttal (!!!) túlléphessék.

Félreértéseket elkerülendő: Orbán és környezete pontosan tudja, hogy nem a hittant meg a totálisan kamu erkölcstant kellene duplájára emelt módon támogatni, hanem mindenekelőtt a korszerű nyelvoktatást és volnának még ötleteim, például azt a még mindig nem létező tantárgyat, amelyet e sorok írója kb. 30 éve javasol, s ami nem a különböző vallások és hitek állami támogatást élvező felekezeti apológiájával volna azonos, hanem a vallások és civilizációk történetének világi oktatását jelentené, s amely ismeretek hiányában a XXI. század embere csak bambán és hülyén néz a világra, hogy a világ is hasonlóképpen nézzen vissza rá. Normál esetben a hitoktatás az egyes egyházak és felekezetek dolga volna, ám a jelzett tantárgy oktatása az állami oktatás részét képezné.

Orbánék a hitoktatás támogatásának összegét korántsem racionális megfontolásból, kizárólag szimbolikus politizálásuk újabb minősíthetetlen és felettébb kártékony manifesztációjaként emelték a duplájára. Mert ha a saját zsebükből fizetnék önmaguk hittan- és erkölcstan oktatását, azt abszolút megérteném, hiszen ők, akik percről percre a kereszténység fontosságát hangsúlyozzák, alapfokon nincsenek tisztában a kereszténység hagyományával és tanításával, s ugyancsak alapfokon nem képesek megfelelni az erkölcstan elemi kívánalmainak.

Ám a legjellemzőbb minden bizonnyal az lesz, hogy az egyházak boldogan fognak rábólintani erre a duplára emelt támogatásra, hiszen a mai magyar ember összes egzisztenciális problémáját, a gazdaságitól és a pénzügyitől, a szociálison át az egészségügyig egészen biztosan a hittan oktatásának duplájára emelt támogatása fogja majd sikeresen megoldani.

Mindenesetre egyházainkat emlékeztetném Giottónak a padovai Cappella degli Scrovegni falán látható freskóira, különösképp arra, ahol Jézus épp kiűzi a kufárokat a templomból: Jézus jobb kezében ostor látható, de minthogy a festményeken a gesztus az elsődleges, Urunk, Jézus Krisztus épp egy jobbegyenest készül bemosni az egyik árusnak.

Hát így…”

Nyitókép: Gábor György Facebook-oldala

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A hit- és erkölcstani oktatás az egyik legjobb "befektetés": a kereszténység megment a csak evilágira beszűkítő beállítottságtól.

Például te is milyen gyönyörűen idézgetsz a Bibliából, az is egy eredmény.
A sok felújított templom, kegyhely a másik.
A gyerekek hitoktatása sem elhanyagolható. A cserkészek, a táborok, a nyári foglalkozások stb.
Ha nem hiszed, járj utána!

A kommunista- és munkáspártok történetét.
Ugyanis a judaizmus nem más mint marxizmus, kommunizmus - Harry Waton rabbi szerint.
“Judaism is Marxism, communism” – Harry Waton, A Program for the Jews and an Answer to All Anti-Semites (New York: Committee for the Preservation of the Jews, 1939), p. 64

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés