Egyötöd

2022. április 7. 7:13

Hargitai Miklós
Népszava
Húsz százalék – ennyi a magyar demokrácia vastartaléka.

„Valamival több mint egymillió ember, akik bármilyen körülmények között, bármekkora pszichikai és politikai nyomás ellenében is ragaszkodnak a józan észhez, az emberséghez és a saját döntési autonómiájukhoz. Ők nem »ezért« vagy »azért«, nem befogott orral és nem a kisebb rosszat választva szavaztak; nem az mozgatta őket, hogy »bárki, csak ne Orbán«. Számukra a népszavazás tiszta értékválasztás volt, a manipuláció és a gyűlöletpropaganda elutasítása. Ők azok – az érvénytelenül szavazók –, akiknek a bázisán egy felvilágosult, szabad, polgári (!) Magyarország valamikor majd fölépülhet.

Ez amúgy az egyik legfontosabb tanulsága a vasárnapi szavazásnak, akkor is, ha az elmúlt három napban nem beszéltünk róla: hogy van bő egymillió ilyen ember, és hogy tulajdonképpen meglepően sokan vannak, sokkal többen például, mint ahány honfitársunk a 2016-os migrációs népszavazás alkalmával megőrizte a józan eszét, az emberségét és a döntési autonómiáját. Ezt nevezhetjük akár előrelépésnek is, bár valószínűbb, hogy inkább a játéktér és az ellenfél (a saját kormányunk) kiismeréséről van szó. De bármi is az ok, az eredményt kár lenne lebecsülni.

Hogy mennyire nem szólt semmiről a jogilag végül érvénytelennek bizonyult népszavazás, azt majd a következmények fogják megmutatni: hogy pontosan ugyanaz lesz a hatása, mintha bármi egyéb lett volna a kinyilvánított szavazói akarat. Amúgy a migrációs referendum következménye a Népszabadság bezárása lett (egy hét sem telt el a két esemény között), mert Orbán Viktor megértette, hogy még nem korlátlan a kontrollja a nyilvánosság fölött, és megpróbált változtatni rajta. Úgyhogy most is elsősorban azok készüljenek, akik a (még) szabad médiában dolgoznak.”

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 101 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hargitai megszokta, hogy hazudozzon, mert úgy gondolja, hogy olvasóinak nagy része nem fárasztja magát azzal, hogy utánanézzen, van-e valóságtartalma annak, amit Hargitai irkál össze-vissza.
Ezért írja Hargitai bátran: Amúgy a migrációs referendum következménye a Népszabadság bezárása lett.

Valójában 2013-ban az MSZP pártalapítvány és a svájci Ringier kiadó eladta a lapot az osztrák Heinrich Pecina nevéhez köthető Vienna Capital Partners-nek.
Miért lett megszüntetve és ki szüntette meg?
A Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 %-kal, azaz 100.000 példányt meghaladó mértékben csökkent. Ennek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és az idei évben ez idáig szintén jelentős veszteséget halmozott fel. (nol.hu közleménye)
" egy tulajdonos morálisan sem kötelezhető milliárdos veszteségek végtelenségig tartó viselésére."

Az MSZP alapítvány és a hatalmas Ringier, a korábbi tulajdonosok sem bírták elviselni az egyre növekvő veszteségeket és inkább eladták 2013-ban az osztrák Heinrich Pecina nevéhez köthető Vienna Capital Partners-nek.
9 év alatt 5 milliárd hiány talán úgy jött össze, hogy
"Az ellenség keze (a migrációs referendum), betette a lábát?"Ócskavasra gondolt?
Az aranytartalék jobb lenne, talán van is, de nem pont ott, ahol szavazólapokra pingálnak, érvénytelenítik stb.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés