Amerikai lap: Február közepén dönthet az Unió bírósága, hogy Magyarország megsértette-e a demokratikus normákat

2022. január 26. 10:44
A Bloomberg szerint az Unió azzal vádolta a varsói és budapesti, általa populistának nevezett kormányt, hogy illegális átalakításokat hajtott végre a jogrendszerben, és nem hajlandó elismerni az uniós jog elsőbbségét.

Az EU Bírósága a Twitteren közölte, hogy február 16-án fog dönteni az úgynevezett feltételességi mechanizmus érvényességéről, ami Lengyelország és Magyarország számára azt jelentheti, hogy több milliárd eurótól eshet el a demokratikus normák csorbítása miatt – adta hírül a Bloomberg. A cikk szerint az Unió azzal vádolta a varsói és budapesti, általa populistának nevezett kormányt, hogy illegális átalakításokat hajtott végre a jogrendszerben és nem hajlandó elismerni az uniós jog elsőbbségét, amely a blokk alapító szerződésének egyik alapvető tétele.

A lap rámutatott, hogy a Brüsszelből érkező eurómilliárdok segítettek átalakítani a két volt kommunista gazdaságot, de az EU mindig óvakodott attól, hogy a kormányok a rendelkezésre álló pénzeszközöket a demokrácia aláásására és a blokk támadására fordítsák. A cikk szerint az Európai Bizottság már februárban, röviddel az uniós bíróság döntése után elindíthatja a feltételrendszert, amely felé még novemberben tették meg az első informális lépést, válaszokat követelve azokra a vádakra, amelyek szerint a blokk által biztosított pénzeszközökhöz korrupció vagy csalás köthető.

(Fotó: 2019. december 19-én Luxembourgban készített kép Európai Unió Bíróságának, a Curiának a bejáratáról. MTI/EPA/Julien Warnand)

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem nem-átalakítás.
Az legális.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés