A nácik által elkobzott alkotásokat kaphatnak vissza zsidó tulajdonosaik utódai Franciaországtól

2022. január 26. 13:30
A francia kulturális miniszter hangsúlyozta, hogy a műkincsek elkobzásával a zsidó családok, emlékezetét vették semmibe.  

A francia törvényhozás alsóháza kedden egyhangúlag szavazta meg azt a törvényt, amelynek elfogadásával 15 nácik által elkobzott műalkotás, köztük Gustav Klimt és Marc Chagall festménye kerülhet vissza az egykori zsidó tulajdonosok leszármazottaihoz.

A nemzetgyűlés szavazása után a törvényt a szenátusnak február 15-én még szintén el kell fogadnia. A francia kulturális miniszter, Roselyne Bachelot üdvözölte a titkos szavazás eredményét, és a nemzetgyűlés politikai pártjainak szóvivőivel egybehangzóan hangsúlyozta, hogy a műkincsek elkobzásával ezeket a zsidó családokat, emlékezetüket vették semmibe.   

A 15 alkotás között szerepel Klimt Rosen unter Bäumen (Rózsák fák alatt) című, az Orsay Múzeumban őrzött képe, az egyetlen olyan festmény, amely az osztrák festőművésztől egy francia nemzeti gyűjteményben található. A francia állam 1980-ban vásárolta meg egy kereskedőtől. A kiterjedt kutatás azonban megállapította, hogy a kép az osztrák Eleanor Stiasny tulajdonában volt, aki 1938-ban az Anschluss után rákényszerült, hogy Bécsben eladja, mielőtt a nácik deportálták és megölték volna őt.    

A visszaadandó alkotások között van még 11 grafika és egy viaszbábu, amelyek a Louvre, az Orsay Múzeum, és a Chateau de Compiegne Múzeum gyűjteményében vannak, továbbá Utrillo egy festménye, amelyet az Utrillo-Valadon Múzeum őriz. Chagall Le Pere című festménye, amely a párizsi Pompidou Központ kollekciójához tartozik, és amely 1988-ban került a francia nemzeti gyűjteménybe, szintén a 15 alkotás között van.

(MTI)

Nyitókép: Twitter

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kommunisták még a padlásokra se söpörtek vissza semmit. Ellenben mindig pofáznak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés