Az NVI növeli a kapacitását, hogy minél hamarabb végezzen az aláírások ellenőrzésével

2022. január 21. 13:11
A választási szervnek törvény szerint 60 napja van, hogy az aláírásokat leellenőrizze.

Már pénteken elkezdik a Karácsony Gergely által szervezett két országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő íveinek ellenőrzését – tájékoztatta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) pénteken az MTI-t.

A szervező, Karácsony Gergely Szilveszter magánszemély a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló népszavazási kérdések kapcsán – saját tájékoztatása szerint – kérdésenként 235 ezer aláírást nyújtott be” – írta az NVI, hozzátéve, az irodának 60 nap áll rendelkezésére, hogy az aláírásokat a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően leellenőrizze. Kiemelték: az NVI a népszavazási törvényben előírt határidőn belül elvégzi az aláírások tételes, egyenkénti ellenőrzését és megnöveli kapacitását annak érdekében, hogy mielőbb befejezze az eljárást. Ezt az is indokolja, hogy a két népszavazási kérdés aláírásainak ellenőrzése mellett az április 3-án tartandó országgyűlési választás és a köztársasági elnök által már szintén erre a napra kitűzött négy kérdésről szóló népszavazás előkészítésének utolsó szakasza is fokozott ütemben zajlik – jegyezték meg.    

Az NVI a közleményében kitért arra is, hogy a korábbi évek népszavazási kezdeményezései alapján látható, hogy több hetet vesz igénybe a teljes ellenőrzési folyamat. Tudatták azt is, hogy pénteken az ívek százas kötegekbe rendezésével kezdik el az ellenőrzést, amit a szkennelésük, majd az íveken található aláírások manuális ellenőrzése követ. Ahhoz, hogy az Országgyűlés kötelezően elrendelje a népszavazást, arra van szükség, hogy az ellenőrzési eljárás végén kérdésenként legalább 200 ezer érvényes aláírás legyen – írták.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 132 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ahogy mindig is.
A Moslék persze rutinszerűen diktatúrázni fog... de ehhez tényleg idő kell. Nem véletlenül van 60 napos határidő a törvényben, és nem véletlenül tartott a múltban is monden egyes alkalommal sokáig a folyamat.

Emlékeim szerint pl. a 2008-as szociális népszavazás folyamatát annak idején 2006 őszén indította meg a Fidesz, azaz MÁSFÉL ÉV telt el a népszavazás tényleges megtartásáig.
De ez sem fogja zavarni a Moslékot a bősz diktatúrázásban...

Hutti! Nagyon hiányos az információd.
Javaslom, olvasd el az alábbi linken lévő tájékoztatót.
https://novekedes.hu/hirek/a-s..

Az ellenzék ugyan ma leadta a népszavazási kezdeményezésük aláírásait, a Political Capital szerint már nincs esély arra, hogy április 3-án, a választással egy időben kerülhessen sor a népszavazásra.

,,Határidők

az aláírások ellenőrzése (max. 60 nap)
a jogorvoslati határidő (5 nap)
a jogorvoslati kérelem elbírálása – Kúria (max. 5 nap)
az Országgyűlés elnökének tájékoztatása (max. 8 nap)
az Országgyűlés elnöke bejelenti a kezdeményezést az Országgyűlés ülésén (legközelebbi ülésnap)
az Országgyűlés elrendeli a népszavazást (max. 30 nap)
az Országgyűlés határozatának közzététele a Magyar Közlönyben (max. 8 nap)
a jogorvoslati határidő (15 nap)
a jogorvoslat elbírálása – Alkotmánybíróság (max. 30 nap)
a népszavazás kitűzése – köztársasági elnök (max. 15 nap)
a népszavazás napja (a kitűzéstől számított 70-90. nap, rátűzés esetén min. 50 nap)

Az intézet szerint, ha a fenti aktusok mindegyike csak 1-1 napot venne igénybe, már akkor sem volna lehetőség április 3-ára kitűzni a népszavazást, ha pedig minden időkeretet maximálisan kihasználnak, akár októberig is elhúzható a folyamat. Úgy vélik, az ellenzék politikai szempontból kommunikálja mégis azt, hogy akár az április 3-ai választással egy időben még megtartható a népszavazás. „Nem így lesz, de ezt a törvény kereteire és az érintett intézmények lassúságára foghatják” – magyarázzák.,,
https://www.atv.hu/belfold/202..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés