„Támogatjuk, hogy a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet” – Gulyás Gergely a Mandinernek

2021. június 6. 16:24
A kormány nem akar a néppel, így a budapestiekkel szemben sem esetleges akaratuk ellenére „jót tenni” – mondja Gulyás Gergely. Gyorsinterjúnk a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel a Fudan mellett a 3-as metró felújításáról, a pedofiltörvényről és az ellenzéki előválasztásról.

Elvesztettük a Sargentini-pert az Európai Bíróság előtt. Mi következik mindebből?

Az, hogy egy tagállam és egy uniós intézmény vitájában egészen hajmeresztő ítélet is születhet az uniós intézmény javára. Magyarország eddig is tiszteletben tartotta és ezután is tiszteletben fogja tartani a luxemburgi bíróság döntéseit, de gyengíti az Európai Uniót, ha joggal merül fel, hogy fontos döntéseknél a szerződések betűje helyett politikai szempontokat is mérlegel a bíróság. Ha egy szavazásnál lehet tartózkodni, akkor a tartózkodást le nem adott szavazatnak tekinteni jogilag nehezen alátámasztható érvelés. Ha valaki elolvassa a magyar keresetet és a bíróság ítéletét, nehezen szabadul a gondolattól, hogy az egyik uniós intézmény – a bíróság – elfogult egy másik uniós intézmény – a parlament – irányában.

Pedofiltörvény. Az ellenzék számos módosító javaslatot nyújtott be. Tudják támogatni bármelyiket?

Ez egy a kormány szigorú büntetőpolitikájához illeszkedő, gyermekvédelmi javaslat, amelyet a kormány támogat. Az ügy gazdája azonban a frakció, ezért a módosító indítványokról Kocsis Máté frakcióvezető fog dönteni.

Az M3-as metró felújítása 10 milliárdot drágult. Az ITM szerint túl van árazva a beruházás. Veszélyben a projekt?

A metrót a főváros újítja fel. Mi tartjuk magunkat az ígértünkhöz: amit Tarlós főpolgármester úr alatt Budapestnek ígértünk, azt a főváros baloldali vezetése alatt is teljesítjük. A metrófelújítás főváros által tervezett költsége 217,5 milliárd forint, melyet a kormány 172,5 milliárdnyi uniós és 45 milliárdnyi hazai forrásból teljes egészében kifizet. Ez a jelenlegi önkormányzati ciklus legnagyobb beruházása, melyre a főváros eddig saját forrásból egyetlen fillért sem költött. Mi betartottuk, amit ígértünk.

Ha a beruházás drágul, akkor azt a fővárosnak kell viselnie.

Mit gondol a súlyos büntetésekről a parlamentben? Jakab Pétert tízmillió forintra büntette meg a házelnök. Mi lesz így a parlamenti szólásszabadsággal?

Jelenlegi szövetségesei szerint Jakab Péter egy náci párt politikusa volt. Karácsony Gergely például még három éve is így vélekedett a Jobbikról, de hosszan lehetne idézni a mai baloldal vezetőitől, Gyurcsány Ferenctől Vadai Ágnesen át Mesterházy Attiláig a hasonló minősítéseket. Ez nekik is kínos, ezért a hitelvesztést mérséklendő új, a korábbitól távoli szerepet találtak a Jobbik elnökének. Jakab Péternek nem tetszik a bohóc szereposztás, amelyet újdonsült szövetségesei Gyurcsány Ferenc vezetésével neki szántak. Bohóc helyett mártír szeretne lenni. Ezért az elmúlt 30 év írott és íratlan parlamenti szabályait veszi semmibe. Tőlünk Nyugatra nincs olyan európai törvényhozás, ahol következmények nélkül lehet a képviselőtársakat – köztük közjogi méltóságokat – büntetőjogi tényállást is kimerítő módon rágalmazni.

Szombaton ezrek tüntettek a Fudan Egyetem ellen Budapesten. Az ellenzék interpretációjában ez nem csupán egy egyetemi beruházás, hanem a kormány keleti elkötelezettségének bizonyítéka a Nyugattal szemben. Mi a kormány válasza?

Nekünk nem kell a nyugati világnak hűségnyilatkozatokat tennünk, mert a NATO és EU-tagsággal annak részei vagyunk, létező vitáink ellenére ők a szövetségeseink. Értjük a nyelvüket, akkor is ha nem mindig szeretjük. A főpolgármester úr fordítva van ezzel: nem érti a nyelvüket, de mindig szereti. Mi örülünk annak, hogy vége a hidegháborúnak. A nyugati szövetségesi rendszer része vagyunk, de korrekt kapcsolatokra törekszünk a világ jelentős hatalmaival, így Kínával és Oroszországgal is.

Lesz Fudan Egyetem vagy sem?

A Fudan Egyetem ügye közéleti vitára alkalmas formában pillanatnyilag nem létezik. Tervek sem állnak rendelkezésre. Ha meglesznek a tervek, világosak a pénzügyi feltételek, az egyetemépítés költségei és finanszírozása, akkor lehet dönteni. Ide mostantól számított másfél év alatt eljuthatunk.

A fővárosi városházán kívül azonban már nem a Gyurcsány-koalíció van hatalmon.

Mi nem akarunk a néppel, így a budapestiekkel szemben sem esetleges akaratuk ellenére „jót tenni”. Ezért támogatjuk, hogy ha a beruházás feltételei ismertek, akkor a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet.

Kinek drukkol az ellenzéki előválasztáson? Ki a Fidesz lottóötöse?

Az ellenzéki előválasztás színjáték, a miniszterelnök-jelölt személyéről és az egyéni jelöltek jelentős részéről a háttérben már megállapodtak Gyurcsány Ferencék. Baloldali győzelem esetén Karácsony a miniszterelnök, Gyurcsány felesége a helyettese lehet. Dobrev Klárának van családi tapasztalata, hogyan kell választás nélkül – akár ciklus közben – hatalomra jutni. Hogy az alapfelállás a főpolgármester elmúlt hetekben időnként már-már komikus politikai botladozása miatt változhat-e, az sem demokratikus választás, hanem politikai alkuk kérdése.

Mit jósol, meddig jutunk az EB-n?

Három csoportellenfelünk mindegyike szerintem a világ legjobb öt csapatába tartozik. Az EB-címvédő és a két legutóbbi világbajnok mellett a tisztes helytállásnál többhöz csoda kellene. Egyetlen reményünk, hogy léteznek csodák.

Összesen 459 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Borítékoljam?
"A kormány meghátrált a népakarat előtt, sikerült győznünk a tüntetéssel!" stb. stb. stb.

A népszavazás meghátrálás? Az igaz, hogy a döntés ki lett véve az ellenzéki politikusok kezéből:-)

Szerintem kétséges, hogy a népszavazás érvényes lenne.

,,népszavazás érvényes, ha a választópolgárok több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.,,

Szerintem ebben a ciklusban erre nem kerül sor. Így hőzöngésnek tűnik a tüntetés.

Egyébként a Fudan már Mamaországon van.

,,Együttműködés a Fudan Egyetemmel
Háromoldalú megállapodást írt alá a Corvinus Egyetem, a Magyar Nemzeti Bank és a sanghaji Fudan Egyetem október 5-én. Az együttműködés keretében a Corvinus és a világ legjobb egyetemei között számon tartott Fudan – a Magyar Nemzeti Bank szakmai támogatásával – 2019 tavaszától közös MBA-képzést indít.

A közös MBA-programon résztvevő szakemberek nemcsak vezetői képességeiket fejleszthetik, de jobban megismerhetik Kína és Ázsia gazdaságának működését, és kapcsolatokat építhetnek a távol-keleti ország gazdasági szereplőivel.,,

Ez jó kis gyomros volt, Dobrev asszonyság, Vagy inkább nevezzük, ahogy te mondtad pofonnak.

"Dobrev Klárának van családi tapasztalata, hogyan kell választás nélkül – akár ciklus közben – hatalomra jutni."

Tudod, az első pofon a legnagyobb,
Aztán a többit lassan megszokod,

Annyiszor elmondtuk az ellenfeleinknek, de csak nem akarják megérteni.

"Tervek sem állnak rendelkezésre. Ha meglesznek a tervek, világosak a pénzügyi feltételek, az egyetemépítés költségei és finanszírozása, akkor lehet dönteni. Ide mostantól számított másfél év alatt eljuthatunk."

Mikor hátrált meg a kormány, mesélj?!

Igen, már le is gyártották a mémeket.
Szó szerint a "meghátráltak" kifejezéssel.

A Fudan csak választások után lesz népszavazásra bocsátva. Most még hagyják, hogy Karácsonyék kiéljék a győzelmüket, aminek az a lényege, hogy lám, a diktatúra nem erőltet rájuk semmit. Bedobtak egy gumicsontot, ami egyébként is a távoli jövőre vonatkozott, lehetett tüntetni, utcákat átnevezni a semmiért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés