Az Egyesült Államok elítélte Kínát a vallásszabadság korlátozása miatt

2021. május 13. 7:44
Beindult az emberi jogi fókuszú amerikai külpolitika.

Az Egyesült Államok elítélt több országot csütörtökön, köztük Kínát a vallásszabadság súlyos korlátozása miatt, amit elemzők az emberi jogi fókuszú amerikai külpolitika helyreállításának újabb lépéseként értékeltek. A washingtoni külügyminisztérium éves jelentésében élesen bírálták Pekinget, amiért jelentősen korlátozza az állampolgárok szabad vallásgyakorlását. A tárca beutazási tilalmat is bejelentett egy volt kínai tisztségviselő ellen, akit a Falun kung nevű vallási irányzat tagjainak üldöztetésével vádolnak.    

Blinken Iránt, Mianmart, Oroszországot, Nigériát és Szaúd-Arábiát is bírálta

„Kína széles körben kriminalizálja a szabad vallásgyakorlást, illetve továbbra is emberiesség elleni bűncselekményeket és népirtást követ el a muszlim ujgurok, valamint más vallási és etnikai kisebbségi csoportok ellen” – hangsúlyozta Antony Blinken külügyminiszter. A dokumentum szerint Kínában a keresztényeket, a muzulmánokat, a tibeti buddhistákat és a Falun kung követőit is „súlyos társadalmi diszkrimináció éri a foglalkoztatás, a lakhatása és az üzleti lehetőségek terén”.    

Az amerikai diplomácia vezetője Iránt, Mianmart, Oroszországot, Nigériát és Szaúd-Arábiát is bírálta a vallásszabadság korlátozása miatt. Daniel Nadel, a külügyminisztérium illetékese kijelentette, hogy az értékelés nem jelent éles váltást abban, ahogyan Washington tekint az emberi jogok kérdésére, inkább annak elismerését tükrözi, hogy a vallási és a politikai jogok ugyanolyan fontosak.

(MTI)

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

hogyne, magadban a negy fal kozott
mert a szocmedia letilt erte

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés