Nekem inkább a grill és a barbecue, mint a parizer – Mirkóczki Ádám a Mandinernek

2021. április 9. 15:10
Eddig korrektnek tartja az adókompenzációról zajló kormányzati tárgyalásokat Eger exjobbikos polgármestere, aki szerint egyes önkormányzati szereplőket országos politikai célok befolyásolnak. Mirkóczki Ádámmal beszéltünk a helyi közgyűlésben kialakult helyzetről és az ellenzéki pártok újabb üzeneteiről is.

„Túl vagyunk a kormánnyal való tárgyalásokon, márciusban volt kétoldalú, személyes egyeztetés is, majd következett több telefonos egyeztetés és egy tisztázó levelezés a Miniszterelnökséggel. Eddig korrektnek nevezném a tárgyalásokat” – mondta megkeresésünkre Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere, akit a kis- és közepes vállalkozások iparűzési adójának kormányzati megfelezése nyomán előállt helyzetről kérdeztünk. Ismeretes, az egyébként az önkormányzatokhoz befolyó adónem egy részének elengedésével összességében többmilliárd forint marad az érintett vállalkozásoknál, ugyanakkor ez további bevételkiesést jelent a koronavírus miatt amúgy is nehéz helyzetben lévő településeknek.

A kormány ígéretet tett a kompenzációra,

ami a kistelepülések esetében automatikusan jár, a nagyokkal, így például Budapesttel és a megyei jogú városokkal pedig egyedi elbírálás szerint.

Májusban lehet kormánydöntés

Mirkóczki szerint jól is van ez így. „Különböző gazdasági szerkezetű nagyvárosokról van szó. Van, ahol a nagy cégek, autóipari óriások továbbra is komoly forrást biztosítanak, míg például az alapvetően a turizmusra, vendéglátásra építő Eger esetében a helyi vállalkozások mintegy kilencvennyolc százalékát érinti a kedvezmény” – mutatott rá a polgármester. Hozzátette, ezért nekik alapvetően a működési oldalon „szorít a csizma”, mihamarább „levegőhöz kell jutni”, míg

a kormány inkább a fejlesztéseket támogatná – ami békeidőben érthető, most kevésbé.

Mirkóczki ettől függetlenül bízik a kompenzációban. Megerősítette: a kormánydöntés májusban várható, a Miniszterelnökség pedig még áprilisban készít minderről egy előterjesztést. Budapest és más, ellenzéki vezetésű települések példájára addig is csinálnak-e esetleg kormányellenes kampányt a lakosságnak? – kérdeztük a városvezetőt.

„Miért tennénk!?

Én nem úgy fogom fel, hogy a kormány szándékosan kivéreztetné a településeket,

mert egyetértek azzal, hogy a védekezésből mindenkinek ki kell vennie a részét. Ráadásul épp tárgyalásban vagyunk az esetleges támogatásokról, így a pozitív vagy negatív következtetésekkel én megvárnám a kormánydöntést. Értem én, hogy egyes önkormányzati szereplőket országos politikai célok befolyásolják, ám ezt egy ilyen helyzetben nem tartom szerencsés eljárásnak. Egy polgármester foglalkozzon elsősorban a városa polgáraival, települése ügyeivel, mert erre kapott megbízást a választóktól. Az nem fogja senki ügyét előre vinni, ha előre negatív hangulatot kelt. Várjuk meg, mit lép a kormány, aztán reagáljunk! Ennek ellenére sokan mégis nagypolitikát csinálnak ebből, amit én butaságnak tartok” – részletezte.

„Azért léptek ki, hogy zsaroljanak”

Mirkóczkinak ugyanakkor vannak egyéb, helyi gondjai is. A 2019 őszén az ellenzéki összefogás színeiben polgármesterséget nyert, azóta exjobbikus politikus közgyűlési többségét biztosító, Egységben a Városért Egyesület frakciójából tavaly októberben kilépett a momentumos Keresztes Zoltán és az LMP-s Komlósi Csaba. Mindketten a polgármester vezetési stílusára hivatkoztak, meg egyebek mellett arra, hogy kihagyják őket a döntésekből, és az előző ciklus elszámoltatását is hiányolják.

Mirkóczki szerint nincs igazuk, a többség elvesztésére pedig fel volt készülve. Ezért olyan előterjesztéseket készít – érvel –, amiket „kellemetlen nem támogatni”, miközben személyi kérdésekben, kényes ügyekben persze lehet majd vita. De attól

nem tart, hogy kormányozhatatlan lenne a város.

„A két képviselő egyértelműen azért lépett ki, hogy zsaroljanak. Ez velem nem fog menni, de udvarolni sem fogok nekik. Amint pedig sor kerülhet az egyesületünk közgyűlésére, aligha engem fognak kizárni az egyesület elnökségéből, ahogy azt kezdeményezték, sokkal inkább ők lesznek kénytelenek távozni a szervezetből” – jegyezte meg, megerősítve egyúttal korábbi nyilatkozatát, miszerint Keresztes kilépése a Momentum országos vezetésének tudtával történt, amely így akart üzenni a többi ellenzéki pártnak, legalábbis erősíteni a pozícióját a tárgyalások során.

„Engem ezek az országos kormányellenes ellenzéki alkudozások nem érdekelnek,

továbbra is Eger polgármesterének tekintem magam és nem az országos ellenzék részének, engem a város sorsa érdekel, nem a pártpolitika. Fenntartom természetesen korábbi nyilatkozataimat is, hiszen komolyan gondolom mindezt” – fogalmazott.

„Fekete-Győr nincs tisztában a jogállamisággal”

Felvetésünkre kitért arra is, nincs jó véleménnyel arról sem, hogy Fekete-Győr Andrásék „felcsuti per” néven egyfajta koncepciós eljárást terveznének kormányra kerülésük esetén. Ez Mirkóczki szerint bolsevik tempó. „Tíz évig szóvivő voltam, ismerem a politikai nagyot mondás műfaját, ez a szöveg azonban már túlmutat rajta. Aki egy személyben akar bíró, ügyész és hóhér lenni, az nincs tisztában a jogállamiság fogalmával” – fűzte hozzá.

Emlékezetes az is, hogy Mirkóczki a közelmúltban a Magyar Hangnak adott interjújában azt mondta: „Amíg ellenzéki oldalról olyanokat hallok, mint az Európai Egyesült Államok vagy az alapjövedelem meg a négynapos munkahét, hogy a genderről ne is beszéljek, ezektől megőrülök.” Lapunknak hangsúlyozta: egykori pártja, a Jobbik kommunikációját továbbra is prolinak tartja, ám erről nem akar többet mondani. „Nekem inkább a grill és a barbecue, mint a parizer” – jegyezte meg.

nyitókép: Mirkóczki Ádám polgármester beszédet mond az egri Tetemvár városrészen eltemetett magyarok és törökök emlékhelyének avatásán 2019. december 11-én. (fotó: MTI/Komka Péter)

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hogy van a vízilabda csapat?????

Ide is beszél, meg oda is.
Ennek nem lesz hatása. Itt nem fogadják be, ott kiutálják.
Késő már.....

A parizer az olyan se hus, se zoldseg. Olyan eppen Jakabnak valo, meg a kigyozo partjanak. Elvezzek!
Egy polgarmester foglalkozzon elsosorban a varosa sorsaval, mert erre kapott megbizast a polgaroktol.
Karacsony, hallod-e?
Nem a miniszterelnoksegre kellene acsingozni, hanem tenni kell a dolgod jol, ott, ahol eppen vagy.
Gondolod, meg nem vagy eleg fent ahhoz, hogy Gyurcsany leverjen?

Szürreális.

(Illetve hát... senkiházi megélhetési...)

Na ne vicceljünk.

Valószínűleg

Szerintem kínos, hogy a kaja alapján választóknak szét. Más elv nincs?

Józan-korrekt-kiegyensúlyozott hangvétel. Ha ilyen lenne az egész ellenzék, akkor mindent tárgyilagosan, szakszerűen meg lehetne beszélni, még akkor is, ha az ellenzék természete szerint általában kritikus.

Inkább a pénztárcájában gyúlt fény, ezért kezdett el a Párt felé húzni ezerrel...

Hát, a budapestiek talán úgy látják, hogy mégsem annyira hülye Karácsony, ezért bíznak meg benne...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés