A koronavírus-járvány közepén sarcolja meg V. Naszályi Márta az első kerületieket

2020. november 15. 15:36
V. Naszályi Márta, az ellenzéki összefogással megválasztott első kerületi polgármester példátlan intézkedésre készül: a koronavírus-járvány közepén, az eredetileg november 26-ára tervezett testületi ülésen, amely helyett a polgármester most személyesen dönthet, emeli két és félszeresére a kerületi lakbéreket. A tervezet szerint a lakók által a lakásokba invesztált felújítási összegeket pedig nem veszik figyelembe.

Facebookon tartott fogadóórát V. Naszályi Márta, az első kerület tavaly megválasztott párbeszédes polgármestere. A szűk körű (sok idős, internetet nem használó polgár számára nem elérhető) tájékoztatón bejelentette, hogy radikálisan megváltoztatják az első kerületi lakásbérlés feltételeit.

Az első kerület, gyakran több generáció óta helyben lakó polgárai döntően önkormányzati bérlakásokban élnek, amelyek felújításáról évek óta maguk gondoskodnak. A polgármester új tervezete szerint 120.000 Ft/fő jövedelem fölött költségelvű lakbér lép életbe, azaz példátlan mértékben, az eredeti bér

250%-ára emelkednek az eddigi lakbérek.

Emellett a tervezet alapján megszüntetik a bérlakások örökölhetőségét, ami eddig kárpótolta azokat, akik számára nem volt megvehető a lakás. Nem veszik továbbá figyelembe a lakók által elvégzett felújításokat, amik tulajdonképpen az önkormányzati ingatlanvagyon értékét növelték.

A kerületi polgárok tiltakozást indítottak a törvény által előírt társadalmi egyeztetés hiánya miatt és amiatt, hogy nem előzte meg az intézkedést semmiféle, a lakbéremelést megalapozó hatástanulmány. A november 26-i képviselő-testületi ülés a koronavírus kapcsán bevezetett különleges jogrend miatt el fog maradni, így a polgármester saját hatáskörben hozhat döntést.

Összesen 292 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A szabad városban a szabad polgárok azt csinálnak, amit szabad.

Nagyszájú, de tehetségtelen buta liba, jól kifejezve az összellenzéki gyatra minőséget.

kitelepites is lesz? meg a nyakukra koltoztetnek nehany munkascsaladot?
hagyomany az hagyomany

Remélhetőleg az első kerületiek meglincselik ezért. Az örökölhetőség megszüntetése gyakorlatilag elértékteleníti ezeket a lakásokat, amiknek a felújítására illetve cseréjére a jelenlegi bérlők tízmilliókat fizettek.

Naszály-jelszó: sarcra fel!

Egészen biztos, h. a néhány száz szavazat, amivel V. Naszályi nyert, nem a váriaké. Nem csak a Vár az I. kerület.

A jelenlegi "bérlők" számára megfelelő megoldás gátja, h. egy ottani lakásnak, mint tulajdonnak, NINCS közember számára megfizethető ára. Vannak ilyen helyek. Szerintem ilyesmi pl. a Gül Baba utca, Budán van több ilyesmi, de ilyen, mint a Vár, nincs még egy.

Egy ország legtörténelmibb negyedét nem lehet bagóért, azt is részletre, a szerencsés benn lakók magántulajdonává alakítani, mint a kevésbé értékes részeken lévőket, amiből 12 egy tucat, legalábbis ez az elv érvényesült eddig. Ha valami szinte megoldhatatlan, egyszerűbb hagyni.

Szerintem a V. Naszályi ezt NEM fogja tudni meglépni. Erre a helyzetre nem nagyon van megoldás. Perek lesznek, a váriak egy emberként fognak fellázadni.

Talán még a bérletek magántulajdonba adásával lehetne ezt a problémát lezárni, de milyen áron? Ha a bérleti jog eddig örökölhető és ingatlanra cserélhető volt, akkor a lakások eddig is magán tulajdonként funkcionáltak, bár amíg a tulajdoni lapon nem a
rendelkező neve áll, addig ott függ a Damoklesz kardja a benn lakó fölött, h. jön egy földcsuszamlás szerű politikai átrendeződés és változhatnak az addig NEM előnytelen bérleti szerződések.

Speciel a V. Naszályi győzelme egy hajszálnyi volt, nem fog menni.
A legegyszerűbb elfogadni azt, ami kialakult.

Ez a picsa párszáz szavazattal nyert, az újraszámolási kérelmeket elutasították.

I. kerületiként őszintén remélem, hogy igazad van abban, hogy nem fog sikerülni Naszályi terve. Sajnos egy ilyen bolsevikot az a tény, hogy csak pár száz szavazattal nyert, nem akadályoz abban, hogy teljhatalmú diktátorként viselkedjen. Itt valóban egy több évtized alatt kialakult egyensúlyról van szó, annak piaci következményeivel. Ez a rendelet több tízmillió forintot lop ki az összes bérlő zsebéből, hiszen a nem örökölhető ingatlanoknak a piaci értéke 0-ra redukálódik, nem beszélve az önkormányzati tulajdon felújítására költött súlyos összegektől. Magyar György segíts.

A piaci bérleti ár esetén elvárható lenne, hogy a bérbeadó felújított, igen magas színvonalon berendezett lakást adjon ki, viszont a jelen esetben erről szó sincs. A bérleti díjak jelentős része néhány szélsőséges esettől eltekintve nem annyira alacsony. Bayer 40,000 ft körüli bérleti díját egy felújítandó lakás esetében én nem gondolnám alacsonynak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés