Lengyel tüntetések: a kormányfő szerint fontosabb az élethez való jog a szabad döntéshez való jognál

2020. október 27. 12:08
Mateusz Morawiecki a születés előtti diagnosztika kiterjesztését ígéri.

A születés előtti diagnosztika és kezelés bővítését ígérte kedden Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, reagálva a beteg magzatok művi vetélését tiltó múlt heti alkotmánybírósági döntésre és az azt követő tüntetésekre. A kormányfő sajtóértekezletén közölte: az utóbbi években Lengyelországban bővítették a betegségek születés előtti diagnosztizálását, az ilyen vizsgálatok száma mára 40 százalékkal nőtt 2015-höz képest. Kilátásba helyezte: a minél hamarabbi esetleges prenatális gyógyítás céljából az összes várandós nőre kiterjesztik az eddig csak a komplikált terhességeknél, illetve a 35 évnél idősebb kismamáknál végzett diagnosztikát.    

A döntés szabadságáról

Segíteni fogjuk a nőket, segíteni fogjuk a gyermekeket azért, hogy szabályosan fejlődhessenek az anyaméhben és majd normálisan élhessenek” – ígérte Morawiecki. A lengyel kormánypárt az alkotmánybírósági döntés csütörtöki kihirdetése után bejelentette a fogyatékkal élő gyermekek gondozását támogató program bővítését is. A kormányfő alapvetőnek nevezte a szabad döntéshez való jogot, egyúttal hozzáfűzte: az embernek először is élnie kell ahhoz, hogy a döntés szabadságával élhessen. „Aki nem él, nem élhet a szabad döntés jogával”, ezért a szabad döntéshez való jognál fontosabb az élethez való jog – állapította meg. Morawiecki rámutatott: az alkotmánybírósági döntés nem törölte a Lengyelországban 1993 óta érvényes abortusztilalom alóli két kivételt: ha a gyermek nemi erőszak következtében fogant, valamint ha az anya élete vagy egészsége forog veszélyben.    

Nem lehet támadni embereket, templomokat, sem más ember jogát ahhoz, hogy értékei szerint éljen

Az utóbbi kapcsán kijelentette: a nőket „nem szabad hősiességre kényszeríteni”. Egyúttal aláhúzta: az alkotmánybírósági ítélet nem az ilyen, „sokakat nyugtalanító” helyzetekre vonatkozott. Az alkotmánybírósági döntés után kirobbant, több napja tartó tüntetésekkel kapcsolatban a kormányfő feltette a kérdést: vajon a vita a Down-szindrómás gyermekek életjogát érinti-e vagy az abortuszhoz való korlátlan hozzáférés a célja? Ezzel Morawiecki arra utalt, hogy a tüntetők gyakran a terhességmegszakítás teljeskörű liberalizációját követelik. Közben az abortusztilalom alóli harmadik, alkotmányellenesnek minősített kivétel alapján a leggyakrabban a Down-szindrómás magzatokkal terhes nőkön végeztek terhességmegszakítást, és a terhesség bármelyik szakaszában alkalmazható volt. Morawiecki „teljesen megengedhetetlennek” nevezte” és felszólította a tiltakozókat, hogy tartózkodjanak az ilyen cselekedetektől. „Nem lehet támadni embereket, templomokat, sem más ember jogát ahhoz, hogy értékei szerint éljen” – hangsúlyozta, utalva az utóbbi napok rongálásaira.

(MTI)

Fotó: Tüntetők tiltakoznak az abortusz feltételeit szigorító alkotmánybírósági döntés ellen Varsóban 2020. október 26-án. A lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondta ki az abortuszt a károsodott vagy fogyatékos embriók esetében. A lengyel nők csak abban az esetben kérhetik terhességük megszakítását, ha nemi erőszak áldozataiként vagy vérfertőző viszonyban termékenyültek meg, vagy a terhesség súlyosan veszélyezteti egészségüket. MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

Összesen 173 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

belehalna a szulesbe? mert a baba belehal az abortuszba

egyebkent en nem ertem hogy miert a nemi eroszakot hagytak meg? ott mit tehet arrol egy artatlan magzat hogy az apja bunozo?
a komoly sulyos beteg magzat eseten viszont pont hogy meg kene hagyni a lehetoseget

Orbánék is hardcore kereszténydemokrata irányba sodródnak, miközben ez nálunk alig érdekel valakit. Amíg persze az ellenzéki hulladékkoalíció az egyetlen alternatív választási lehetőség, addig ennek nincs jelentősége.

Az emberélet különleges törődést igényel.
Lehet, sokan elképednek a javaslatomon:
de úgy tudom, van egy háromnapos gondolkodási idő talán éppen Magyarországon, ami alatt az anya dönthet.
És ez, ha így van, üdvözlendő.
Annyira kell felhívni a figyelmét, a 3 nap alatt döntse el, felfogta-e, tudatában van-e annak, hogy az emberölés: súlyos bűn.
És azután döntsön, mindenki önmagáért felel, de a felvilágosítás az állam kötelessége.

Tévedésből lájkoltalak.
Sajnos, igen, az, emberölés, bár megengedem nem szándékos, és tudatlanságból.
Van az, hogy sok nő és férj lelki beteg lesz az abortusz után pár évvel és súlyos megrázkódtatáson megy át, mert akkorra tisztul le a tette.
Én hallottam, tapasztaltam, a hibázó bűnös lelke akkor lelt nyugalomra, amikor felfogta, az Úr megbocsát, ha tiszta szívedből belátod a bűnöd és ha kéred...

Minden, az egész tematizálás, elbeszélésmód, zaklatásmódok ezrei, genderesen lmbtq-san, transzvesztikusan, az egész hirig, hergelés - terelés a talmudi globalizmus csődjéről.

Elég sokat fejlődött az orvostudomány. Például van 300, de 1000 Euros Dawn teszt is, eltérő pontossággal, így valószínűséggel. Ha ismételt tesztek is kimutatnak valamilyen az életminőséget komolyan befolyásoló genetikai rendellenességet a magzatnál, akkor a családra kell bízni a döntést. Vállalják-e vagy sem. Ráadásul az Anyának kulcsszerepe van, mivel gyakran a kezdetekben lelkes Apa pár év múlva kiborul és lelép.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés