Súlyos katasztrófába is torkollhat, ha nem sikerül beindítani a líbiai olajexportot

2020. augusztus 9. 7:09
Katasztrófával fenyeget a hónapok óta blokád alatt álló líbiai olajterminálokban a csordultig teli olajtározók és az egyre növekvő katonai jelenlét.

Katasztrófával fenyeget a hónapok óta blokád alatt álló líbiai olajterminálokban a csordultig teli olajtározók és az egyre növekvő katonai jelenlét – figyelmeztetett szombaton Musztafa Szanalla, a líbiai állami olajtársaság (NOC) vezérigazgatója. „Az olajkikötők le vannak zárva, az export leállt. Hatalmas katasztrófához vezetne, ha ezeket a túltöltött tartályokat támadás érné, vagy tűznek, illetve magas hőmérsékletnek lennének kitéve” – hangsúlyozta Szanalla a NOC honlapján közzétett videóüzenetében. A tripoli egységkormány ellen harcoló Halífa Haftar hadúr erői január óta gátolják az olajexportot és a kitermelést, ami a tározók feltöltéséhez vezetett.

A harcok júniusi fellángolását követően a NOC közölte, hogy a kelet-líbiai vezetéssel szövetséges zsoldosok hatoltak be Líbia olajmezőire és termináljaira. A líbiai olajvállalat szerint a kitermelés leállása komoly műszaki problémákat okozott ezekben a létesítményekben. Szanalla a katasztrófa lehetőségét a Bejrút nagy részét romba döntő keddi robbanáshoz hasonlította. Több mint 2700 tonna, évek óta a kikötőben tárolt ammónium-nitrát robbant fel, ami miatt legalább 150 ember meghalt, mintegy hatezren megsérültek és százezrek otthona vált lakhatatlanná a libanoni fővárosban. A Halífa Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) továbbra is uralja az ország keleti és déli felét a főbb olajlelőhelyekkel, és hónapok óta gátolja a kitermelést az ellenőrzése alatt álló létesítményekben, nyomást gyakorolva a rivális, a nemzetközi elismeréssel rendelkező nemzeti egységkormányra. A nemzetközi megállapodások értelmében ugyanis a tripoli székhelyű NOC és a líbiai Központi Bank rendelkeznek kizárólagos jogosultsággal a líbiai olaj eladására, amely az észak-afrikai ország fő bevételét képezi.

A Tripoli székhelyű nemzeti egységkormánynak Törökország nyújt katonai segítséget a Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereggel szemben, amely Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi. Értesülések szerint Haftar oldalán a Wagner Group nevű orosz biztonsági magáncég több száz zsoldosa harcol, míg Ankara harci drónokkal, légvédelmi fegyverzettel, illetve szélsőséges csoportokkal kapcsolatban álló szíriai fegyveresekkel támogatja szövetségesét.

Fotó: MTI/ EPA/ Guillamue Horcajuelo

(MTI)

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Európának amúgy is vége. Az EU-s politkusok, kik ahelyett, hogy kordában tartanák a migránsokat, inkább simogatják. Az EU manapság már csak azért nem esik szét, mert még mindig van osztogatható pénze. De előbb-utóbb az is elfogy.

Van benne valami, amit írtál.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés