Szili Katalin: Otthonainkban emlékezzünk meg a három évtizede történt marosvásárhelyi eseményekről

2020. március 20. 15:45
A Fekete márciusként elhíresült magyarellenes marosvásárhelyi események fontosságára hívta fel a figyelmet a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnöki megbízott.

Az emlékezés fontosságát hangsúlyozta a harminc éve az erdélyi Marosvásárhelyen történt – Fekete márciusként elhíresült – magyarellenes események kapcsán Szili Katalin nemzetpolitikáért felelős miniszterelnöki megbízott, az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. Harminc éve, 1990. március 19-én és 20-án Marosvásárhelyen véres összecsapások zajlottak le románok és magyarok között, a zavargásoknak több halottja és több száz sérültje volt. Szili Katalin az új koronavírus okozta helyzetre is utalva azt hangsúlyozta: „ha nem is együtt, de egyénenként otthonainkban mégis szükséges visszatekintenünk a három évtizeddel ezelőtti márciusi történésekre”.

Úgy folytatta: „fejet kell hajtanunk mindazok előtt, akik életüket, egészségüket adták és küzdöttek azokban a napokban a magyarok elleni provokációval szemben”. Szili Katalin felhívta a figyelmet arra is, hogy azóta felnőtt egy újabb generáció, „akiknek ismerni és tudni kell, hogy az európai alapelvek betartása csak akkor lehet teljes, ha a szülőföldjükön kisebbségben élő közösségek számára az identitás kiteljesítése, megélése és az önigazgatás lehetősége biztosított”. A nemzeti önazonosság megőrzésének alapja az anyanyelvi oktatás és az ehhez szükséges intézmények fenntartása, az autonómia különböző formáinak a nemzetközi szabályok és modellek szerinti megvalósítása – szögezte le a politikus. Szili Katalin a szülőföldön való boldogulás, gyarapodás feltételének a békés párbeszédet nevezte, amelynek kialakítása – mint fogalmazott – „továbbra is közös feladatunk”.

(MTI)

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés