Katalán szeparatisták vonultak fel a spanyol szocialisták ellen

2019. november 8. 22:10
Katalán függetlenségi vezetők szabadon engedését követelték transzparenseiken.

Katalán függetlenségpárti tüntetők kisebb csoportja vonult fel a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) kampányzáró rendezvényének helyszínén, Barcelonában péntek este, a hétvégi parlamenti választásokat megelőzően. A Köztársaság Védelmi Bizottságok (CDR) nevű radikális csoport az „elnyomó rezsim” elleni tiltakozásként hirdette meg az utcai megmozdulást, többen a bebörtönzött katalán függetlenségi vezetők szabadon engedését követelték transzparenseiken mintegy két órán keresztül, de nem zavarták meg a pártrendezvényt. „Mi vagyunk Spanyolország és Katalónia reménye” – fogalmazott Pedro Sánchez ügyvezető szocialista miniszterelnök beszédében, hangsúlyozva, hogy le fogják küzdeni az autonóm közösségben tapasztalható „együttélési krízist”.

Mint mondta, akik rájuk szavaznak, megoldást akarnak és nem konfliktust. A szocialista párt mellett az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt is a katalán fővárosban búcsúztatta a spanyol demokrácia legrövidebb, nyolcnapos választási kampányát, amelyet megismételt választás esetére vezettek be 2016-ban. A Katalóniában alapított, mára országossá nőtt párt elnöke, Albert Rivera a helyszínválasztást azzal indokolta, hogy „el kell menni azokra a helyekre, ahol meg kell védeni a szabadságot”. Egyúttal felszólította az ügyvezető kormányt, hogy garantálja a biztonságot a vasárnapi választáson ebben a tartományban, ahol több mint három hete folyamatosak a tüntetések, mióta a legfelsőbb bíróság zendülés miatt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre ítélt függetlenségi politikusokat.

A katalán krízis áthatotta az egész kampányt, így a téma jelen volt a madridi kampányzáró rendezvényeken is. „Nemzeti vészhelyzettel nézünk szembe Katalóniában” – jelentette ki Santiago Abascal, a VOX radikális jobboldali párt elnöke a spanyol főváros egyik legnagyobb közterén, a Plaza de Colónon tartott rendezvényen. Hangsúlyozta, hogy ha a megkapják a szavazók támogatását, akkor felfüggesztik Katalónia autonómiáját, és törvényen kívül helyezik a szakadár pártokat. „Rendet teszünk Katalóniában, és megőrizzük az együttélést” – mondta Pablo Casado, a konzervatív Néppárt (PP) elnöke a Las Ventas bikaviadal-arénában tartott pártrendezvényen, ahol bejelentette: ha csak egy mandátummal többet szereznek, mint a szocialisták, megpróbál kormányt alakítani.

Pedro Sánchez leváltásához „az erők egyesítését”, az Állampolgárok és a VOX támogatóinak szavazatait is kérte. Az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés fesztiválhangulatú gyűlésén az első felszólaló, Irene Montero frakcióvezető arról beszélt, hogy olyan kormányra van szükség, amely nem fog kezet a hatalmasokkal, és kész az év 365 napján dolgozni. A legnagyobb közvélemény-kutató cégek felmérései szerint a választásokat a szocialisták nyerhetik, de közel azonos vagy gyengébb eredménnyel, mint áprilisban. A legtöbbet a PP javíthat legutóbbi eredményén, ám ez újból csak a második helyre lehet elegendő. Az abszolút többséget ráadásul egyik politikai oldal sem tudja megszerezni, vagyis megint a korábbihoz hasonló patthelyzet alakulhat ki – derült ki a felmérésekből.

A CIS állami kutatóintézet ezzel szemben fölényes szocialista győzelmet jósol, és a baloldali pártok számára a kormányzóképes többség megszerzését is. A legutóbbi felmérések a bizonytalan szavazók arányát 30-35 százalék között mutatták.

(MTI)
 

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az EU belső békéjének vége. A kulsonek is. Juncker és Merkel sokat tett ezért.

Minden lehetséges. Nagyon képlékeny a helyzet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés