Feketébe borultak a profilképek – rengetegen tiltakoznak a szélsőséges abortusztörvény ellen a Facebookon

2019. október 22. 19:04

„A mai egy hihetetlenül sötét nap Észak-Írország számára, részben a meg nem született gyermekeknek, és mindenkinek, akiknek fontos az élethez való jog” – írja a képkeretet létrehozó Right To Life UK.

2019. október 22. 19:04

„A mai egy hihetetlenül sötét nap Észak-Írország számára, részben a meg nem született gyermekeknek, és mindenkinek, akiknek fontos az élethez való jog” – írja Right To Life UK a Facebookon. Az oldal által létrehozott profilkép-keretet rengetegen használják itthon is arra, hogy kifejezzék egyet nem értésüket az Észak-Írországban ma életbelépő új abortusz-szabályozással kapcsolatban.

Az új törvény értelmében a terhesség 28. hetéig (ez a hetedik hónap!) is lehet kérni az abortusz elvégzését, legalizáslásra került a nem és a fogyatékosság szempontjából szelektíve végezhető abortusz, beleértve a a nyúlszájjal, lábdeformációval, Down-szindrómával vagy más betegséggel, illetve fogyatékossággal születendő gyermekek abortálását – írja a Right To Life UK.

A régóta vitatott és meglehetősen érzékeny témákban a londoni parlament döntött még júliusban azért, hogy jogharmonizáció legyen az Egyesült Királyság többi részével (Angliában, Walesben és Skóciában már 2014-ben elfogadták) – írja az Euronews. A törvényt rengetegen ellenezték Észak-Írországban. 

Némi esély mutatkozott rá, hogy nem vezetik be ezt a radikális jogszabályt, amikor pénteken bejelentették, hogy hétfőn ülésezni fog a Stormont. A hétvégén azonban világossá vált, hogy az ír republikánus párt (Sinn Fein) nem hajlandó összeállni az unionistákkal annak érdekében, hogy megakadályozzák a Westminster abortusztörvényét Észak-Írországban. Ennek ellenére a Demokrata Unionista Párt tett egy utolsó kísérletet: benyújtotta a 2019. évi A születendő gyermek védelméről szóló törvényjavaslatot még éjfél előtt történő bevezetésre és elfogadásra – ez megállította volna a törvénymódosítást. A Stormont hivatalban levő szóvivõje, Robin Newton azonban úgy döntött, hogy a törvényjavaslatot a Közgyűlés nem tudja megvizsgálni, amíg új elnököt nem választanak. Az egyetlen nacionalista csoportosulás, amely részt vett az ülésen, az ír Szociáldemokrata és Munkáspárt, bár a szavazataira szükség lett volna, elutasította a részvételt az elnök megválasztásában, és – annak ellenére, hogy önmagát életbarát pártnak nevezi – kivonult az ülésről. Így lehetetlenné vált a törvény elfogadása.

Az Amnesty International kampányfőnöke elégedett; „ezzel véget ért az egyenlőtlenség és a diszkrimináció az azonos nemű párok, valamint az abortusz-tilalom miatt szenvedő nők számára” – nyilatkozta.

A Demokratikus Unionista Párt (DUP) képviselője, Arlene Foster más véleményen van: „Ez egy nagyon szomorú nap. Tudom, hogy sokan ma ünnepelni készülnek, De azt üzenem nekik; gondoljanak azokra, akik szomorúak, mert úgy érzik, ez sérti az emberi méltóságot és az emberi életet”.

(Right To Life UK, Euronews)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mati
2019. október 23. 18:15
Leginkább az embrió neme miatti elégedetlenség által hozott abortusz melletti döntés a legvisszataszítóbb.
Mati
2019. október 23. 18:09
Szégyenletes döntés.
Newman
2019. október 23. 16:26
A facebookon tiltakozni, bizonyára sok értelme van?!! Ezt is, elqúrtátok! Jöhet a következő, világmegmentő liberális szavazás!:))) Előbb utóbb rájöttök, hogy a MAGATOKAT vágjátok le, CSAK NEHOGY KÉSŐ LEGYEN!
villogókékfog
2019. október 23. 12:20
Olyan mintha előkészítenék az emberi élet barmilyen korban és barmilyen magyarázattal való kioltasának szükségességét. A sátán most éppen szabad döntésnek álcázza magát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik