Merkel: Nem akarunk együttműködni olyanokkal, akik meg akarják semmisíteni Európát

2019. május 19. 09:10

A német kancellár a horvát fővárosba utazott, hogy Manfred Weberrel közösen részt vegyen a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség EP-választási gyűlésén.

Az Európai Unió közösségét szétrombolni akaró áramlatokról beszélt Angela Merkel német kancellár szombaton a horvát fővárosban a radikális jobboldali pártok milánói kampányzáró nagygyűlése kapcsán.

Az Európai Unió az együttműködés mellett döntő országok szövetsége, de természetesen vannak olyan politikai áramlatok, amelyek megvetik az értékeket és megpróbálják szétrombolni a közösséget” – mondta Angela Merkel a horvát kormányfővel, Andrej Plenkoviccsal közös sajtótájékoztatóján. Merkel a radikális jobboldali erők európai parlamenti választási kampányzáró megmozdulásával kapcsolatban feltett újságírói kérdésre válaszolta a fentieket, majd hozzátette, hogy határozattan fel kell lépni ezekkel az erőkkel szemben.

A német kancellár nem kívánt azonban válaszolni arra az újságírói kérdésére, hogy mi a véleménye Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárnak, a koalíciós Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) botrányba keveredett elnökének szombaton bejelentett lemondásáról. Mint mondta, nem szólalhat meg Sebastian Kurz osztrák kancellár előtt. Hozzátette, hogy a helyzettel kapcsolatban meg kell várni, hogy mit fog történni Ausztriában.

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa azért utazott a horvát fővárosba, hogy részt vegyen a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) EP-választási gyűlésén, amelyen Manfred Weberrel, az Európai Néppárt (EPP) választási csúcsjelöltjével együtt fel is szólal.

Manfred Weber, a radikális jobboldali erők milánói kampányzáró megmozdulásával kapcsolatban maga is nyilatkozott horvát újságíróknak. „Hiszünk az európai projektben és meg akarjuk erősíteni, ezért azok, akik nem hisznek Európa jövőjében, nem lehetnek a partnereink" – hangsúlyozta. A milánói esemény résztvevőinek el kell dönteniük, milyen irányban akarnak haladni – mondta, majd hozzátette: „Nem akarunk együttműködni olyanokkal, akik meg akarják semmisíteni Európát.” Megismételte, hogy nem akar függeni az extrém jobboldali szavazatoktól, azokkal akar együttműködni, akik hisznek Európa jövőjében.

A szombat esti kampányprogram előtt a német kancellár hivatalosan is találkozott Andrej Plenkovic horvát kormányfővel, akivel tárgyalásokat folytatott a két ország gazdasági együttműködéséről, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségéről, amelyet 2020. január 1-jétől Horvátország lát el, és amelyet az év második felében Németország vesz majd át, továbbá Horvátország euró- és schengeni övezethez való csatlakozásáról.

Az EU nyugat-balkáni bővítésével kapcsolatban Merkel kiemelte: a Nyugat-Balkán európai integrációs perspektíváját elviekben támogatja, de a csatlakozási feltételeket minden országnak teljesíteni kell.

A német kancellár 2011-ben járt utoljára Horvátországba, akkor Jadranka Kosor jobboldali kormányfő meghívására.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148644

Ajánljuk még a témában