Nagyon úgy néz ki, hogy a Fidesz pont oda kerül, ahová való

2019. március 9. 11:34

Balavány György
24.hu
Mi a különbség Orbán pártja és bármelyik európai szélsőjobboldali-populista formáció közt? A helyes válasz: semmi.

„Sok minden történhet még, de a legkevésbé valószínűnek az látszik, hogy Orbán különösebb arcvesztés nélkül meg tud maradni a Néppártban. Az EPP frakcióvezetője nagyobb tekintély annál, hogy a Fidesz kedvéért fölcserélje bizonyos testrészeit, viszont pont erre akarja kényszeríteni a magyar miniszterelnököt. Figyeljünk oda, nem egyszerűen a plakátok lecserélését kérték, hanem a Brüsszel-ellenes kampány leállítását, ami gyakorlatilag a Fidesz egész politikájának a lecserélését jelentené valami másra.

És itt azért rögzítsük: a Fidesz az a párt, amelynek a belpolitikája is külpolitika. Úgy választott témát (migránsveszély, Soros), hogy minden egyebet, még a családpolitikai intézkedéseket is ez a narratíva uralja. Mindent azzal magyaráz, hogy „a nemzetközi helyzet fokozódik”, ami persze régi trükk, és eladható politikai terméknek  is bizonyult, viszont nagyon kitette Orbánt egy olyan európai széljárásnak, amit – íme – nem tud uralni. Most akár az is bekövetkezhet, hogy ugyanaz okozza a bukását, aminek a sikerét köszönhette.

Ha másra nem, a Magyar Nemzet cikke arra jó volt, hogy jelezze: a visszatáncolást és meghunyászkodást a saját tábor nem viselné el a Fenegyerektől.

Orbán egyetlen esélye az, ha szembenéz azzal, hogy ki is ő, és micsoda is a Fidesz valójában.

A magyar miniszterelnöknek és pártjának útja az antikommunista liberalizmuson át egyfajta plebejus jobbközépen át a nemzeti radikalizmusig ívelt, és pontosan ez az, ahol most tart. Ehhez pedig egyszerűen nem megfelelő közeg az Európai Néppárt.

Nem minősíteni, egyszerűen csak pontosan definiálni szeretném Orbán Viktort és a Fideszt: egy radikális-populista, szélsőjobboldali pártról és vezetőjéről van szó. 

Aki ezt nem hiszi, próbáljon egy, azaz egy lényegi különbséget felmutatni a Fidesz, illetve a német Afd, az osztrák FPÖ, a holland Szabadságpárt vagy a francia Nemzeti Front között. Mert az azonosságok könnyen felsorolhatók: harsány euroszkepticimus, erős nemzetállami vízió, dühödt iszlám- és bevándorlóellenesség, a keresztény kultúra védelmének hangoztatása, szociális demagógia.

Orbán legnagyobb illúziója, hogy azt hiszi, lerázhatja önmagáról önmagát. Persze, amikor majd beismeri, amit a saját tábora is rég felismert, akkor arról a képzetéről is le kell mondania, hogy innovatív politikus volna. Nem: amit Orbán képvisel, az régi és jól ismert, sőt, mások jobban csinálják.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 110 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valami iszonyú nagy pofont vagy mellőzést kellett ennnek a hiú szerencsétlennek elszenvednie a Fidesztől: csak a renegátok tudják ennyire gyűlölni valahai eszmetársaikat.

Az EPP már jó ideje nem 'nép'párt, hanem az európai népektől elidegenedett brüsszeli bürokrácia tartópillére.

Az a jobbszélső, akire ők rámondják.

"A Fidesz nem azért ragaszkodik az EPP tagsághoz, mert egyetértene az EPP-vel, hanem azért, mert az elit klub tagja akar lenni. "
Az EPP-vel mint olyannal nem lehet egyetérteni, hiszen egymástól ideológiailag is nagyon távol álló pártok alkotják (az északiak egyenesen full-liberálisok), maximum az alapító atyák elveihez való hűséget lehet számonkérni,azokhoz pedig még leginkább a Fidesz tartja magát - ha valaki egyáltalán.
Sok bajom van Orbánnal, de se széljobbosnak se antiszemitának nem tartom.

" szélsőjobboldali-populista"

A tipikus balliberális idióta duma! És ezzel etetik az embereket a világban mindenütt.. Most kimaradt a nacionalista.
Holott ha valaki nemzetben gondolkodik az nacionalista, és ki kell rekeszteni! Ugye? De mi a baj vele?
Tehát alapból: aki jobboldali és nemzeti gondolkodású, az automatikusan "szélső"jobboldali!
És mitől? Mert ők azt mondják.
Aztán a populistával, mi a baj? Semmi. Megint csak az van, hogy "ők" rosszat magyaráznak bele, mert hülyék!!!

Egyébként azt sem értem, hogy ők ("balosok"), miért aggódnak annyira a Néppártért, és a Fideszért?

Azért ez is egy jó nagy rejtély.

"Nagyon úgy néz ki, hogy a Fidesz pont oda kerül, ahová való."

Kormányra, kétharmaddal.

„Sok minden történhet még, de a legkevésbé valószínűnek az látszik, hogy Orbán különösebb arcvesztés nélkül meg tud maradni a Néppártban"

A hamis próféta leginkább arról ismerszik meg, hogy NEM GYÜN BE A JÖVENDÖLÉSE.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés