Orbán mindig kitalál valami új trükköt

2019. január 21. 08:03

Kim Lane Scheppele
Népszava

Orbán célja, hogy megtévesszen mindenkit: imitálni, hogy Magyarország még demokrácia, miközben a háttérben már szinte semmi nincs. Interjú.

„Komoly vita van politikai elemzők között arról, hogyan definiálhatjuk az Orbán-rendszer természetét. Ön mit gondol? 

Rengeteg érdekes definíció létezik, a maffiaállamtól a The Washington Post legutóbbi cikkéig, amely versengő autoriter rezsimnek minősíti a NER-t. Én azt mondanám, alkotmányos autokrácia van Magyarországon, mert ugyan a rendszer autoriter természetű, de közben minden alkotmányosan történik – papíron. De úgy gondolom, Orbán Viktor nem kész recepteket követ, sokszor él váratlan megoldásokkal, ezért nem is nagyon lehet kiszámítani, mi lesz a következő lépése. A fő célja éppen, hogy megtévesszen mindenkit: imitálni, hogy Magyarország még demokrácia, miközben a háttérben már szinte semmi nincs, ami egy demokrácia valódi tartalmát jelenti. Szándékosan törekszik arra, hogy ne lehessen könnyen meghatározni, mit is tesz. 

Néhány napja látott napvilágot a Závecz Research felmérése, amely szerint a Fidesz 250 ezer szavazót veszített a túlóratörvény elfogadása után. Ez ugyan nem földcsuszamlásszerű változás, de jelezheti, hogy Orbán Viktor elszámította magát a törvényt illetően?

A Fidesz népszerűsége az elmúlt években folyamatosan ment fel és le, 2012-ben az új alkotmány elfogadása után sokkal többet veszített. Orbán is tisztában van ezzel, kalkulál is vele szerintem és egyelőre úgy tűnik, jól kezeli. A népszerűtlen intézkedéseket fogadtatja el a ciklus elején, így van még ideje kezelni a helyzetet, még ha az EP-választás most közel van is. Mindig kitalál valami új trükköt, hogy növelje a szavazótáborát, például módosítja a választási törvényt, hogy szavazójogot adjon az őt támogató határon túliaknak. Vagyis Orbán megteheti, hogy egy időre veszít a népszerűségéből, megvannak az eszközei, hogy ezt ellensúlyozza később. Ha más nem, kreál egy ellenséget, mint például a menekülteket. Nagyon nehéz követni, egy lépéssel igyekszik mindenki előtt járni. Kontrollálja a média nagy részét, könnyen meg tudja osztani az ellenzéket. Utóbbi egyetlen esélye szerintem, hogy minden köztük lévő ellentétet félretesznek és csak arra koncentrálnak, hogy valamennyien le akarják váltani Orbánt.  

A túlóratörvényig úgy tűnt, semmilyen botrányérzékeny intézkedés nem árthat a Fidesz népszerűségének. Ennek mi lehet az oka?

Szerintem Orbán és a Fidesz nagyon jól látja, miben meddig mehet el. Ebben okosak. De például, ha az Európai Unió hatékonyabban állna ellent, ha hangosabban felemelné a szavát amiatt, ami Magyarországon történik, ha egységesebb lenne, az komoly veszélyt jelentene a Fideszre. Magyarországon még mindig nagyon erős az uniós tagság támogatottsága. Ez sebezhetővé tenné a kormányt egy ilyen helyzetben. Ha az emberek úgy éreznék, az unió kínálta előnyök kerülnek veszélybe a kormány miatt és ez a saját életükre is drasztikus hatással lehet, az sokakat komolyan elgondolkoztatna. Csak éppen nem ez a helyzet. Nem véletlen, hogy Orbán Viktornak annyira fontos az EP-választás. Mindenáron meg akarja akadályozni, hogy egy ilyen, hatékonyabb Unió jöhessen létre.  

Egyelőre neki kedvezően látszanak alakulni a dolgok.

Valóban, egyik fő támogatója, Manfred Weber a legesélyesebb jelölt az Európai Bizottság élére és könnyen lehet, hogy a Fidesz súlya megnő a Néppártban a választások után. Orbán ezért most szintet lépne, összehozná egy koalícióba az euroszkeptikus politikai erőket. De azt gondolom, az EU ennél azért ellenállóbb lesz Orbán törekvéseivel szemben.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/141796