Nyelvi jogok: az EMNT és az SZNT is küldött jelentést az Európa Tanácsnak

2016. július 4. 20:56
A román kormány hivatalos jelentése mellett az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács is elkészítette árnyékjelentését az Európa Tanács számára arról, hogyan alkalmazzák Romániában a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának egyes cikkelyeit.

Árnyékjelentést küldött az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) az Európa Tanácsnak ahhoz a hivatalos jelentéshez, amelyben a bukaresti kormány a nyelvi charta romániai alkalmazásáról számolt be a strasbourgi székhelyű intézménynek – tudatta hétfőn az EMNT.

A 70 oldalas dokumentum arról nyújt elemzést, hogyan alkalmazzák Romániában a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának igazságszolgáltatással és közigazgatással kapcsolatos cikkelyeit.

A kisebbségi nyelvhasználatra Romániában nincs költségvetési támogatás, világos alkalmazási normarendszer, nincsenek büntetési lehetőségek: mindez teret enged a hatóságok kisebbségellenes megnyilvánulásainak, amelyek sok esetben nem védik, hanem maguk sértik meg a nyelvi jogokat – állapítja meg az árnyékjelentés.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés