Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia

Kövér László: Így kell illúziók nélkül, hittel és akarattal védeni és építeni nemzeti értékeinket Európában

2024. május 27. 16:17

Az újvidéki Európa Kollégium közössége kapta a 2024-es Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjat. Az elismerést Kövér László és Schmittné Makray Katalin adták át.

2024. május 27. 16:17
Nagy Simon

Nyitókép és fotók: Pelsőczy Csaba / PMA Facebook oldala

***

A Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjat olyan 35 év alatti személyeknek vagy közösségeknek adományozzák, akik tevékenységükkel a polgári, keresztény és nemzeti értékeket erősítik – emelte ki köszöntőjében Kavecsánszki Ádám, a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Fidesz pártalapítványának kuratóriumi elnöke

„Tudományos, közéleti, művészeti, karitatív és közösségépítő tevékenységükkel olyan szellemi és emberi értékeket teremtenek, amelyek túlmutatnak a jelenen” –

hangsúlyozta. Az idei díjazott, az újvidéki Európa Kollégium, a vajdasági magyar értelmiség és ifjúság szellemi-kulturális támogatásáért, valamint kimagasló tudományos és közéleti tevékenységéért kapta az elismerést. A díj egy plakettből, az adományozást igazoló oklevélből és nettó ötmillió forintból áll.

Kövér László házelnök méltatásában felidézte, hogy az újvidéki Európa Kollégium megalapításának terve 2005-ig nyúlik vissza és azzal a céllal jött létre, hogy a vajdasági magyar értelmiség és ifjúság számára otthont és támogatást nyújtson. Az intézmény végül 2015-ben nyitotta meg kapuit, és mára 380 kollégista számára biztosít lakhatást, tanulmányi és kulturális támogatást.

„Amikor az Európa Kollégium terve megszületett, hittünk egy olyan Európában, amely a béke, a demokrácia és a jólét alapjaira épül. Azóta sajnos kiderült, hogy az intézmények által megjelenített Európa nem mindig ezen értékek mentén halad” – mondta Kövér.

Hangsúlyozta, hogy az újvidéki Európa Kollégium közössége a kezdetektől fogva hűen szolgálja a délvidéki magyarság érdekeit, és a diákok nemcsak a tudományos előmenetelükre, hanem lelki fejlődésükre is nagy hangsúlyt fektetnek.

Az intézmény mára a vajdasági magyarság egyik legfontosabb kulturális, szellemi és közéleti központjává vált,

és a magyarországi szerb nemzetiség iránti elkötelezettség megnyilvánulásaként is szolgál.

Az Országgyűlés elnöke ezen felül reményét fejezte ki, hogy a Kollégium továbbra is hozzájárul az eszmények szerinti Európa újjászületéséhez, valamint a magyarok és szerbek közötti sorsközösség megerősítéséhez.

A színpadon Kövér László házelnökhöz csatlakozott Schmittné Makray Katalin, a Polgári Magyarországért Díj korábbi kitüntetettje, akik együtt adták át a díjat Snejder-Sára Ildikónak, az Európa Kollégium igazgatójának, aki a szervezet nevében vette át a kitüntetést.

Kövér László házelnök,  Schmittné Makray Katalin korábbi díjazott, Snejder-Sára Ildikó, valamint a PMA munkatársai
Forrás: Pelsőczy Csaba / PMA Facebook oldala

Az igazgatóasszony köszönőbeszédében meghatottan fejezte ki háláját az elismerésért, hangsúlyozva az intézmény és az ott dolgozók elkötelezettségét a fiatalokért. Kiemelte, hogy

a Kollégium feladata messze túlmutat a diákotthoni kényelmes szállás biztosításán, hiszen az intézmény az identitásformálás és a szakmai fejlődés központja is.

Hálás szavakkal emlékezett meg azokról, akik segítették az intézmény létrejöttét és működését, köszönetet mondott a politikai támogatásért és a Vajdasági Magyar Szövetségnek az elismerésre való jelölésért. Ugyanakkor nem feledkezett meg az Európa Kollégiumban dolgozókról és a kollégistákról sem, akik, mint mondta, hűen szolgálják az intézményt és a közösséget. A beszéd végén kiemelte Magyarország kormányának és a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának támogatását, amely ösztönzi és segíti az intézmény munkáját.

Snejder-Sára Ildikó, a díjazott is felszólalt
Forrás: Pelsőczy Csaba / PMA Facebook oldala

A díjátadó utolsó felszólalója Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke volt, aki a díjra felterjesztette a szervezetet. Hangsúlyozta, hogy az Európa Kollégium a nemzeti, keresztény és polgári értékek híve, és reményét fejezte ki, hogy az intézmény példát mutat az egész kontinens számára.

„Európa legjava jött ma délután Budapestre, az az Európa, amely még hiszi és gyakorolja ezeket az értékeket”

– hangsúlyozta.

Az ünnepi esemény lezárásaként a Juhász zenekar hagyományos magyar népzenéjével búcsúztak.

A Juhász-zenekar
Forrás: Pelsőczy Csaba / PMA Facebook oldala

A Juhász zenekar Szabadkáról származik, és 2000 óta az egész magyar nyelvterületen elismert népzenei együttessé vált. Számos díjat és elismerést szereztek Vajdaságban, Magyarországon és Európa más országaiban is. A zenekar vezetője, Juhász Gábor, megkapta Szabadka város Pro Urbe díját és a Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetést.

 

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sabotage-2
2024. május 28. 01:28
Undoríto mocskos pedofideszes kövér, hogy rohadnál meg ott ahol vagy, akaszd fel magad te köpedék!!!!
alexandrosz-2
2024. május 27. 18:39 Szerkesztve
Zsidó-kommunista gyilkos hazug szar unokájaként betiltom a cigánybűnözés szót a magyarnak hazudott parlamentben, olyan mamelukokkal szavaztatva, akikről a sok barom magyar választójuk nem tudhatja hány állampolgársággal szolgálják a moszadot és engem, boldogan kaserolva a zsidó apartheid terrorállam népirtását. Így kell illúziók nélkül, hittel és akarattal védeni és építeni nemzeti értékeinket Európában, hogy basszad szájba a retkes ávóslotyó kurva anyádat!
gilou-au-clavier
2024. május 27. 16:49
Bulvári Agyarországért Ülepítvény
gebsi1
2024. május 27. 16:20
Köszönjük Kövér elvtárs. de cigánybűnözés akkor is van...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!