Fokozódó vita a nemváltásról: megint tudóst támadtak meg a transzaktivisták

2023. július 26. 10:47

Újabb tudós esett áldozatul a kutatás szabadságát nem tisztelő transzmozgalomnak.

2023. július 26. 10:47

Márciusban a gender-elméletet támogató aktivisták visszavonásra kényszerítettek egy tudományos tanulmányt, amely tizenéves lányok körében terjedő nemi diszfóriát egy szociológiai fertőzésnek nevezte, azzonban az aktivisták ezzel csak azt érték el, hogy még nagyobb figyelem irányult a témára – írta a European Conservative

A lap emlékeztet, az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a serdülő lányok esetében feljegyzett nemi diszfória, amikor a lányok közölték szüleikkel, hogy transzneműek és követelték, hogy kezdjék meg a nemváltoztató eljárást.

Ezt is ajánljuk a témában

A transzaktivisták által visszavonatott tanulmány az úgynevezett Rapid Onset Gender Dysphoria (ROGD) fogalmával foglalkozott. Az ROGD-t a pszichológiai szakirodalomban Lisa Littman azonosította 2018-ban. Littman munkája szintén heves indulatokat váltott ki a transzaktivisták közösségéből. Littman azt a jelenséget nevezte hirtelen előálló nemi diszfóriának, hogy tizenéves lányok kezdik el magukat ellenkező neműnek mondani. Littman tanulmányát is megtámadták a transzaktivisták.

Michael Bailey, az amerikai Northwestern Egyetem kutatója a visszavonatott tanulmányban, mely a neves Archives of Sexual Behavior című szaklapban jelent meg), és a Rapid Onset Gender Dysphoria: Parent Reports on 1655 Possible Case címet viseli, azt állapította meg, hogy 

a legtöbb esetben egyéb mentális betegségek, mint a szorongás, a depresszió, átlagosan négy évvel megelőzték a nemi diszfória megjelenését.

Továbbá az is egyértelmű volt, hogy a legtöbb esetben a „legjobb” előrejelzője, hogy egy fiatal meg akarta kezdeni a nemi átalakulást, hogy hogy konzultált egy nemi diszfóriával foglalkozó szakemberrel. A szülők, akik ilyen konzultációra vitték gyermekeiket, pedig arról számoltak be, hogy nyomást gyakoroltak rájuk, hogy támogassák gyermekeik „nemváltását”.

Jordan Peterson, az elismert kanadai szakpszichológus szociológiai fertőzésnek nevezte ezt a jelenséget, amely pszichológiai járványhoz vezet. A témában híres munka a magyarul az MCC Press által megjelentetett Visszafordíthatatlan károk című kötet a Wall Street Journal újságírójának, Abigail Shrier tollából, akit többször megtámadtak a transz aktivisták, megpróbálták elérni, hogy könyve ne jelenjen meg, és Izraelben is megfenyegették előadásának helyszínét, hogy mondják le a meghívását.

Ezt is ajánljuk a témában

Bailey a Free Pressnek írt cikket arról, hogy visszavonatták a tanulmányát, ráadásul nem azért, mert módszertani vagy más hiba lett volna benne, hanem mert olyan magyarázattal állt elő, amit utálnak a transz aktivisták. A kutató szerint az, hogy a tanulmány visszavonására kényszerítették valójában csak még több figyelmet irányított a témára, valamint azt is bebizonyította, hogy akik az ilyen kutatásokat támadják általában etikátlan és tudománytalan érvekre támaszkodnak. Bailey a transzneműség neves kutatója. 2003-ban adta ki a The Man Who Would Be Queen című könyvét, amely a homoszexualitás és a transzneműség mögött meghúzódó pszichológiáról és tudományról szólt. 

Itthon is történt már hasonló eset: lapunk munkatársa, Szilvay Gergely a Psychiatria Hungarica, a Magyar Pszichiátriai Társaság lapja felelős szerkesztőjének felkérésére írt tanulmányt A gender-elmélet kritikájának vázlata címmel 2022 őszén, aminek a megjelenését azonban a társaságon belüli liberális lobbi megakadályozta. Miután tavasszal sem tudta lehozni a felelős szerkesztő, Tényi Tamás a tanulmányt, annak ellenére, hogy a tudományos lektorok megjelenésre ajánlották azt, lemondott pozíciójáról és kilépett a társaságból is. A tanulmányt végül nemrég megjelent 2023/1-es számában a Magyar Bioetikai Szemle közölte. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: VANESSA CARVALHO / BRAZIL PHOTO PRESS / Brazil Photo Press via AFP

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolakomarom
2023. július 26. 14:03
orkbun viktor tamogatja a kutatas szabadsagat, ha ugy hivjak lokkaun, maszk, vakcina egyebkent meg nem tamogatja, hanem bunteti
5m007h 0p3ra70r
2023. július 26. 13:30
<<<Átoperált Kiscsoportos 2023. július 26. 12:02 "Egy Békés vármegyei férfi két éven keresztül, rendszeresen megerőszakolta>>> Az is tény, hogy ez az építmény ma már összehasonlíthatatlanul jobban átjárható, mint 28 esztendeje, amikor „antifasiszta védőgát” elnevezéssel a világra jött. (Jóllehet ezt a nevet – a nyugat-berlini neonácik választási sikere kapcsán – a közeli múltban „leporolták” az NDK-ban.) Milliók utaznak Nyugatra, s nemcsak nyugdíjasok, hanem az aktív korosztályok tagjai is – ha van közeli rokon, aki meghívja őket.
5m007h 0p3ra70r
2023. július 26. 13:24
Liburgyák logika: ha nem tudjuk leszólni, akkor majd jól belerúgunk. 💪🏻😖🗯️
Ma is bukik a Zorbán...
2023. július 26. 12:49
A sátánisták minden elképesztő alávalóságot elkövetnek, hogy tönkre tegyék a valaha keresztény identitású részét a világnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!