Elindult a tisztogatás, őrizetbe vették a kijevi barlangkolostor vikáriusát

2023. július 15. 07:25

Viszont 33 millió hrivnya (300 millió forint) óvadékot tehetnek le.

2023. július 15. 07:25
Kyiv-Pechersk Lavra cave monastery in Kyiv

Az RBK-Ukrajina hírportál úgy tudja, a Pecserszka Lavra vikáriusát augusztus 14-ig terjedő hatállyal veszik őrizetbe. Pavlo metropolita a Telegram-oldalán közzétett videójában közölte, hogy nem ért egyet a bíróság döntésével, amely szerinte nyomásgyakorlás hatására született.

Nem értek egyet a döntéssel. A bíró azt mondta, hogy olyan emberek nyomása alatt áll, akik ebben érdekeltek. Mindent Isten akarataként fogadok el. 

Ekkora, 33 millió hrivnya összeget talán az ügyész meg tudna fizetni? Anyámnak nem kell szégyenkeznie miattam, mert Krisztusért, az egyházért és a hitért ítélnek el engem”

– hangsúlyozta Pavlo metropolita, akit az UNIAN ukrán hírügynökség idézett.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat április 1-jén vallási gyűlöletkeltéssel és Oroszország cselekedeteinek igazolásával vádolta meg Pavlo metropolitát, akit akkor két hónapra házi őrizetbe helyeztek, amit a karján nyomkövetővel Kijev megyében, a kolostortól távol kellett letöltenie. Az intézkedést már többször meghosszabbították. Az SZBU július 13-án ismételten megvádolta vallási gyűlöletkeltéssel és Oroszország cselekedeteinek igazolásával, és kérvényezte a metropolita hatósági őrizetét. 

A Pecserszka Lavra körüli konfliktus azt követően éleződött ki, hogy az ukrán kulturális minisztérium egyoldalúan felmondta az épületek bérleti jogát, és felszólította az UPC szerzeteseit, hogy március 29-ig hagyják el a kolostort. A maradás feltételéül azt szabták meg, hogy átlépnek az ukrán kormány által támogatott Ukrajna Ortodox Egyházába (PCU).

(MTI)

***

Ukrán „vallásháború": szerzeteseket és híveket zártak be rendőrök a kijevi barlangkolostorba - Mandiner

Nem mindenki akar átlépni az ukrán kormány által támogatott Ukrajnai Ortodox Egyházába.

Nyitóképen: Pavlo metropolita. Fotó: Oleksii Chumachenko / ANADOLU AGENCY / AFP

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2023. július 15. 21:12
Vajon Szovjet-Oroszországban mi lenne annak a pópának sorsa, aki elátkozza Putyin cár elvtársat???
Vfefe
2023. július 15. 20:59
Demokracia, jogallamisag es szolasszabadsag, ugy hohol modra. Irany az eu! Ott a helyetek!!
Kétes
2023. július 15. 16:25
Most már semmi sem gátolja Zselé katonáit, hogy visszafoglalják a Krímet! Ha mégsem, gabona raktárt még mindig csinálhatnak a kolostorból!
khomeini
2023. július 15. 15:42
teljesen megértek az EU- és NATO-tagságra
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!