BBC: Ukrajna kimerült, akik harcolni akartak, már meghaltak, megsebesültek, vagy a fronton ragadtak

2024. február 13. 12:32

„Nem értem. Az emberek úgy élnek, mintha a háború valahol messze lenne” – nyilatkozta az egyik toborzótiszt, aki Bahmutban fél karját elvesztette.

2024. február 13. 12:32

Majdnem két évvel Oroszország teljes körű inváziója után már nem özönlenek az ukrán önkéntesek a frontvonalra – olvasható a BBC hétfőn megjelent cikkében. 

Azok többsége, akik harcolni akartak, vagy meghalt, vagy megsebesült, vagy még mindig a fronton ragadt, és arra vár, hogy leváltsák őket az új újoncok”

– olvasható a portálon. A BBC Cserkaszban készített tényfeltáró interjút, ahol azt tapasztalták: az első lelkesedés és energiahullám ami jellemezte az első hónapokat, elhalványult, Ukrajna kimerült. „Nem értem. Az emberek úgy járnak, mintha a háború valahol messze lenne. De ez egy teljes körű invázió, és mintha az embereket nem érdekelné” – nyilatkozta a stábnak egy Pavlo nevű toborzótiszt, aki csalódott a közöny miatt, amit tapasztal a város utcáit járva.

Mindenkinek össze kell fognia, mint az első napon. Akkor mindenki összefogott, mint a testvérek”.

Ehelyett a cserkaszi biztonsági szolgálat folyamatosan lekapcsolja a helyi közösségi médiacsatornákat, amelyek figyelmeztetik az embereket, ha a sorozó csapatok a városban vannak, és figyelmeztetik őket a kerülendő területekre.

Elvesztettem az egész könyökömet. Nem maradt semmi” 

A cikkben azt írják: Pavlo 24 évesen már sok áldozatot hozott a hazájáért,  2022 februárjában éppen a hadseregben szolgált, amikor az orosz csapatok átgördültek a határon. Kijev mellett harcolt, majd Szoledarban, a keleti Donbaszban, ahol brutális harcok folytak. Azon az első nyáron áthelyezték Bakhmutba.

Súlyos tűz alá kerültünk. Egy gránát mellettem landolt. Elvesztettem az egész könyökömet. Nem maradt semmi” 

– meséli egy támadásról, amelyben súlyosan megsérült. Sikerült bemásznia egy bokor alá, és imádkozni kezdett. A katona bevallja, hogy a kórházba kerülés hatalmas megkönnyebbülés volt: nem csak azért, mert túlélte, hanem mert végre kikerült a frontvonalból. „Nehéz volt ott. Nem is tudom szavakba önteni” – idézték a cikkben a katona szavait.

Nyitókép: Ukrán katona a kupjanszki fronton 2023. november 24-én  forrás: Diego Herrera Carcedo / Anadolu via AFP

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. február 13. 17:13
Ilyen volt: https://s2.cdnstatic.space/wp-content/uploads/2024/02/wagner.jpg Ilyen lett: https://s2.cdnstatic.space/wp-content/uploads/2024/02/w-1.jpg Diana Savita Wagner Németország Elhunyt 2024. január 31. Alakulat: Kárpátia Szics
alenka
2024. február 13. 15:23
Az ukrán nácik mindennapi programja: ma olyan semmilyen vagyok, bal lábbal keltem fel, rossz seprűre ültem, rossz irányba indultam el ...
Csigorin
2024. február 13. 14:19
mit nem ertesz te fasz? hogy nem akarnak megdogleni ertelmetlenul az emberek, es hogy az eredeti hulyites mar nem mukodik?
bispora
2024. február 13. 14:11
A BBC vicclap kategória lett és nem emiatt az interjú miatt mondom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!