Össznemzeti szintre emelnék a szülői jogok védelmét a republikánusok

2023. március 23. 12:40

A szülők jogait védelmező törvénytjavaslatot nyújtottak be a republikánusok Wasingtonban. A fő célpont a kritikai fajelmélet és a gender-ideológia.

2023. március 23. 12:40
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

A szülői jogok biztosítását kívánja elérni a Republikánus Párt egy új törvényjavaslattal, amelyet kongresszusi többségének köszönhetően tud benyújtani washingtoni alsóháznak – írja a The Hill. A törvényjavaslat nyilvánvalóan el fog bukni a demokrata többségű szenátusban, de a republikánusok benyújtják a kongresszusban, hogy napirenden tartsák a témát.

Amerikában ugyanis egy nem teljes körű felmérés szerint 174 iskolakörzet közel 6387 iskolája nem hajlandó információkat kiadni a szülőknek gyermekük nemi identitásáról és nemi irányultságáról – mindez 3,2 millió gyermeket és szüleiket érinti a Parents Defending Education felmérése szerint. (Az USA-ban több mint 97 ezer közoktatási intézmény van, amelyekbe több mint 49 millió gyermek jár, s emellett vannak még a magániskolák, azokkal együtt az iskolák száma több mint 115 ezer.)

Egy szülőjogi törvényjavaslatot már 2021-ben is benyújtottak a republikánusok, de mivel akkor kisebbségben voltak az alsóházban is, az hamar elbukott.

Julia Letlow, a törvényjavaslat louisianai benyújtója szerint a szülők akkor szembesültek vele, mi folyik az iskolában, amikor a járvány alatt látták, mi történik az online tanórákon. Letlow az első republikánus nő, akit Louisianában kongresszusi képviselőnek választottak.

A március elején benyújtott törvényjavaslat szerint

az iskoláknak nyilvánossá kell tenniük a tanterveiket,

beleértve az olvasmánylistákat; lehetővé kell tenniük, hogy a szülők megismerhessék az iskola költségvetését, s azt, hogy mire költik a pénzt; tájékoztatniuk kell a szülőket az iskolai erőszakról; és lehetővé kell tenniük, hogy a szülők személyesen találkozhassanak az oktatókkal és védeniük kell a diákok magánéletét.

A republikánusok elsősorban a kritikai fajelmélet és a gender-ideológia tanítását kívánják megakadályozni, beleértve az ezekről szóló könyveket. Emellett azt kívánják elérni, hogy az iskolák ne dönthessenek a nemi identitászavar felbukkanása esetén a szülők tájékoztatása és beleegyezése nélkül bármiféle nemváltásról és a nemi identitással, irányultsággal kapcsolatos dolgokról. Habár a baloldalon tagadják,

megpróbálván elhitetni a diákokkal, hogy ha fehérek, akkor ők csak rasszisták lehetnek. Ugyanez a helyzet a gender-ideológiával. Mindkét kortárs jelenség áthatja a tanárok szemléletét, a diákokat indoktrinálják, azaz kritikátlanul, igazságként tanítják a kritikai fajelmélet és a gender-ideológia állításait.

2021-ben a republikánus Glenn Youngkint a kritikai fajelmélet iskolai oktatása okozta felháborodások következtében választották kormányzóvá Virginiában, és ő be is tiltotta annak iskolai oktatását. A kritikai fajelmélet szerint Amerikát átszövi a rendszerszintű rasszizmus, és a fehérek kizárólag rasszisták lehetnek.

2022 év elején pedig a floridai republikánus többségű törvényhozás fogadott el egy Parental Rights in Education (szülői jogok az oktatásban) című törvényt, ami szerint „az iskolakörzetek nem bátoríthatják a tantermi beszélgetést a szexuális orientációról és genderidentitásról alsó tagozatban és olyan módon, hogy az nem megfelelő a diákok korának és fejlődésének”. A floridai törvény megtiltja az iskoláknak, hogy a gyermekkel kapcsolatos információkat tartsanak vissza a szülőktől, és nem tagadhatják meg a gyermek alapvető fejlődéséhez szükséges információkat a szülőktől. Ez azért fontos, mert

akiket ellenségnek tekintenek. Másrészt a szöveg megtiltja az alsó tagozatban (6-10 éves korban) a szexuális irányultságról és nemi identitásról való oktatást, mivel a törvényhozók szerint ez nem való ennek a korosztálynak.

Az amerikai LMBTQ-szervezetek, karöltve a tanárszakszervezetekkel rögtön átnevezték a törvényt Don’t Say Gay Billnek („ne mondd, hogy meleg vagy”), miközben a törvény nem tiltja meg a diákoknak, hogy elmondják, ha nem heteroszexuálisok, és az LMBTQ-ügyek iskolai megbeszélését sem tiltja meg. (Kísértetiesen hasonlít ez arra, ahogy a magyar ellenzék és LMBTQ-szervezetek elnevezték a gyermekvédelmi törvényt „homofób törvénynek”).

a republikánus törvényjavaslathoz, például szeretnék megtiltani bármilyen könyv iskolai használatának betiltását. Emellett úgy vélik, hogy a republikánus javaslat szükségtelen terhet ró az iskolákra, és az erőforrásokat nem a szükséget szenvedő családokhoz irányítja.

Suzanne Bonamici demokrata képviselő ellenjavaslatot nyújtott be Bill of Rights for Students and Parents (a diákok és szülők jogai) címmel, amely természetesen „befogadó és megerősítő”, valamint támogatják azt a tanárszakszervezetek és az emberi jogi szervezetek is – Amerikában a tanárszakszervezetek a woke-ideológia fő baloldali támogatói az LMBTQ- és emberi jogi szervezetek mellett.

2022 februárjában írtunk arról, hogy Floridában beperelték az iskolát Floridában egy iskolás lány szülei, mivel kétszer öngyilkosságot kísérelt meg azután, hogy sorozatosan titokban találkozott egy tanácsadóval, aki elhitette vele, hogy ő valójában fiú, és mindezt eltitkolták a szülők elől, mondván, azok katolikusok, akik nem támogatnák gyermekük nemváltását.

Amerikában négy államban (Texasban, Oklahomában, Louisianában és Mississippiben) van hasonló törvény, mint ami Floridában készül. Másik három állam (Arkansas, Tennessee és Montana) 2021-ben olyan törvényjavaslatot fogadott el, amely lehetővé tenné szülők számára, hogy kiírassák gyermekeiket minden olyan kurzusról, amely említi a szexuális irányultságot vagy a nemi identitást. Hét államban pedig (Kaliforniában, Coloradóban, Connecticutban, Illinois-ban, Nevadában, New Jerseyben és Oregonban) olyan törvény van érvényben, amely előírja, hogy a tantervnek kötelezően figyelembe kell vennie az LMBTI személyeket. 2022-ben a FuturEd 26 olyan amerikai tagállamot talált, amelyek valamilyen módon erősíteni és szélesíteni kívánják a szülői jogokat (85 törvényjavaslattal), de ebből eddig még négyben lett ez valóság.

2021 elején az amerikai tagállamok több mint felében nyújtottak be összesen 35 olyan törvényjavaslatot, ami próbálta megállítani a transzmozgalom nyomulását, és megállítani azt a trendet, hogy magukat lánynak képzelő fiúk a női sportágakban induljanak.

Fotó: Julia Letlow (CNN/YouTube)

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. március 24. 09:02
Innen nehéz elképzelni, főleg megítélni egy kontinen méretű országot. Viszon úgy tnik, hogy egyre széttartóbb szabályokat fogadnak el az egyes államok, amit egyik tilt, azt a másik kifejezetten bátorítja. Egy-egy városban is akár létrejöhet olyan, hogy ami az utca egyik oldalán tiltott azt a másik oldalon kifejezetten tolják. Ez nem vezet jóra és a rendszer nem fogja tudni kiegyensúlyozni magát. Az olyan anomáliákról meg ne is beszéljünk, hogy egy csöcs mutogatása börtönt vonhat maga után, de ha a pöcs levágásáról van szó, akkor azt egyenesen ünnepelni kell.
VerdbenekhyKeményFarkas
2023. március 23. 16:03
Igen, a szülő kizárólagos joga, hogy a gyereket agyba-főbe verje! Ezt csakis neki szabad, senki másnak...még az államnak sem!
Láncfűrészes Attasé
2023. március 23. 15:29
A brooklyni ultraortodox kóser sulikban is ez megy? Ugye, hogy nem...
akosb
2023. március 23. 14:56
"kritikai fajelmélet" tehát vannak fajok? és csak a bolsiknak szabad használni ezt a szót?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!