Rájár a rúd Trump jelöltjeire: mutatjuk a még el nem dőlt versenyeket a félidős választásról

2022. november 24. 20:05

Alakulnak a félidős választási eredmények, mind a republikánusok, mind a demokraták behúztak egy-egy győzelmet, de közben egyre erőteljesebben kivehető a Republikánus Párton belül a Donald Trump-párti és a volt elnökkel szembehelyezkedő csoport között szélesedő törésvonal.

2022. november 24. 20:05
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Továbbra is csordogálnak be a választási eredmények a félidős választások kapcsán az Egyesült Államokban, ahol a folyamat igencsak elnyúlik a november 8-i voksolás óta, korábban azt is leírtuk, miért, illetve pontosabban is, hogy hol mi a probléma az 50 millió regisztrálatlantól a helyi sajátosságokig.

Ezért számolják még mindig az amerikaiak a voksokat

Még mindig nincs eredmény több helyen a november 8-án, kedden tartott amerikai félidős választásokat illetően, mivel több helyen még zajlik a szavazatok összesítése. A Bloomberg vezető újságírója egy elemző cikkében a brazil példával jött - tudniillik, hogy az elnökválasztás második fordulója után órákkal később már tudni lehetett az eredményeket - de nekünk elég csak a fél évvel ezelőtti parlamenti választásokra gondolnunk, hogy tudjuk: nem kell ennek hosszú procedúrának lennie.

Miért ilyen lassú a szavazatszámlálás Amerikában?

Mint írtuk, még legalább négy képviselőházi hely sorsa nem dőlt el a november 8-án tartott amerikai félidős választások óta. Vajon miért ilyen lassú a szavazatszámlálás? Tudni kell, hogy Amerikában nem létezik személyi igazolvány, a szavazáshoz viszont regisztrálni kell. Emellett sokan szavaznak levélben vagy előre, vagy akár utólag.

 

A jelek szerint a várakozások bejöttek a kiegyensúlyozottabb Szenátus és a republikánus dominanciájú Képviselőház tekintetében.

Kalifornia harmadik körzetében a Donald Trump volt elnök támogatását magáénak tudó, republikánus Kevin Kiley szoros küzdelemben, 53 százalékos arányban győzött demokrata ellenfele, Kermit Jones ellenében; két hét kellett, hogy kiderüljön az eredmény –

ezzel a republikánusok képviselőházi többségét 220 fősre növelte, miközben a demokraták 212 széknél rekedtek meg,

de ez is jelentősen jobb eredmény a választások előtt vártnál. 

Még negyedmillió szavazatot nem számoltak meg Kaliforniában

Míg Arizonában a média és a véleményvezérek már elemzik félidős választásokat, Kaliforniában még mindig több mint 250 000 szavazatot nem számoltak meg - írja a Daily Wire. Pedig már több mint két hete annak, hogy választásokat tartottak az országban, de Amerika legnagyobb államában még mindig számolják a voksokat..

Ugyanis úgy tűnik, Alaszkában is győzedelmeskednek a demokraták, a legnagyobb területű (ám meglehetősen ritkán lakott) államban két hölgy között dőlt el a harc a képviselői helyért. Mary Peltola mintegy 25 ezer vokssal verte meg ellenfelét, a legendás Sarah Palint, Alaszka egykori kormányzóját. Előbbi mintegy 137 ezer, utóbbi 112 ezer szavazatot kapott (továbbá a bonyolult új alaszkai elektori rendszer alapján még a szavazók többi jelöltre adott voksokból is részesülnek a szavazók másodlagos preferenciaszavazatai alapján, szintúgy várhatóan Peltola javára), így

Peltola megtartotta az elhunyt republikánus Don Young idén tavasszal bekövetkezett halála után elnyert mandátumát

, először kékbe borítva a korábban évtizedekig vörös államot, ráadásul ő lett az első alaszkai őslakos, valamint az első nő az állam képviseletében, mi több, az egyetlen orosz ortodox vallású képviselő.

A szenátorválasztás kicsit másképp alakult, két republikánus jelölt között dőlt el a meccs, mégpedig olyanformán, hogy a Donald Trump-támogatta Kelly Tshibaka szenvedett vereséget párttársától, a szenátori székét megtartó Lisa Murkowskitól; itt szorosabb volt a verseny, és valóban a másodlagos preferenciák tolták 50 százalék fölé Murkowskit, aki veteránként húsz éve a felsőház tagja, és Trump ellen szavazott a második impeachment-perben.

Eközben kiderült: Arizonának is demokrata kormányzója lesz, méghozzá Katie Hobbs korábbi államtitkár személyében, szerdán pedig a korábbi kormányzó, a republikánus Doug Ducey gratulált is a győzelméhez, miután Hobbs ellenfele, a 17 ezer szavazattal alulmaradt,

Trump-szövetséges Kari Lake egyelőre nem volt hajlandó elismerni vereségét, mondván, egyes szavazók nem élhettek szavazati jogukkal.

A Trump-kritikus republikánus vonal az elmúlt időszakban, különösen a nem átütő győzelem után; találgatások is megindultak, hogy esetleg Ron DeSantis floridai kormányzó, vagy volt alelnöke, Mike Pence készül-e trónjára törni.

Önállósodik Trump egykori jobbkeze: Mike Pence is elindulhat az elnökségért

Komoly, keresztény és konzervatív: Mike Pence-ről egyre többen gondolják, hogy elindul Trump mellett az amerikai elnökjelöltségért. Maga a volt alelnök még finoman tapogatózik, de mit szólnak ehhez a párt pénzügyi támogatói, tisztségviselői, szavazói - és mit mond majd erre Trump?

Nyitókép: MTI/ EPA/ Jose Juarez

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dezilluzionista
2022. november 25. 15:39
Nyehehe.
makám
2022. november 25. 01:36
azért a amerikai választási eredményeket a szavazók akaratának betudni minimum botorság...
MaBaker
2022. november 25. 00:46
Ez a Veczán nemigen kedveli a Trumpot és a jelöltjeit. Hozzá kell tenni hogy Trump jelöltjeinek valami 85%-a nyert. Ez az eddigi elnökök között rekord. Ennek fényében érdemes vizsgálni mekkora "blama" volt az Trumpnak.
FAdamus
2022. november 24. 22:37
Arizona kormányzója még nem dölt el. Több megye nem hitelesíti a választás eredményét (köztük az állam főügyésze sem), mert a szavazógépek több, mint fele rosszul működött, vagy nem működött, és ezért sokkal több időt kellett várakoznia a választóknak, és így sokan hazamentek. Pár tizedszázalék volt a különbség a két jelölt között. Ráadásul az államtitkár, aki a választást bonyolítja le (igen, akinek a munkájának köszönhetően egy csomó választó inkább hazament), az maga a demokrata kormányzójelölt, és eszébe sem jutott az, hogy talán el kéne rendelnie a szavazatok újraszámlálását, vagy új választás kiírását. Érdekes dolog ez, hogy a demokrata jelölt felügyelheti a választás menetét. De hál'istennek a megyék nem engedik ezt a mocskos választást érvényesíteni, tehát ez még nem egy lefutott meccs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!