Polgármesterek Zelenszkijék célkeresztjében

2023. december 10. 17:29

Nem véletlen, hogy (...) adok-kapok bontakozott ki a központi hatalom és a kijevi városvezető, Vitalij Klicsko között.

2023. december 10. 17:29
null
Kosztur András
Kosztur András
Moszkva tér

„Nem véletlen, hogy a konfliktusok az Elnöki Iroda és a polgármesterek között korán megkezdődtek. Folyamatos, bár nem túl éles adok-kapok bontakozott ki a központi hatalom és a kijevi városvezető, Vitalij Klicsko között, nem kis részben azért is, mert az egykori bokszoló neve már a Majdan óta újra és újra felmerül az elnökválasztások lehetséges esélyesei, és így jelen esetben Zelenszkij potenciális kihívói között. A »nép szolgái« már megválasztásuk óta tervezik, hogy Kijevben is elválasszák egymástól az összes többi régióban egyébként elkülönülő állami adminisztráció és a polgármesteri hivatal funkcióit, megfosztva ezzel Klicskót bizonyos jogköreitől, a polgármester népszerűsége és vélhetően jó nyugati kapcsolatai miatt azonban erre mindeddig nem került sor. Környezetének több tagja ellen azonban eljárás indult, maga a polgármester pedig autoriter rendszer kialakításával vádolta meg az elnököt, így felhőtlennek továbbra sem nevezhető a kijevi központi és helyi hatalom viszonya.

Klicskón kívül persze más erős emberek is vannak, akik – legalábbis eddig – állni tudták a rájuk nehezedő nyomást (vagy titokban alkut kötöttek a Bankovával). Így a kormányzatot még a háború alatt is bíráló, korábban Petro Porosenko szövetségeseként fellépő Borisz Filatov pozíciója, úgy tűnik, nincs veszélyben, Hennagyij Truhanov odesszai városvezető az ellene folyó eljárás, és rövid ideig tartó előzetes letartóztatása ellenére is hivatalában maradt, és Andrij Szadovij lembergi polgármester – aki ellen szintén folyik eljárás – is stabilan ül a székében.”

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Maxym Marusenko / NurPhoto / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2023. december 10. 18:41
EU-érett a Zelenszkij-rezsim, no: amelyik polgármester túl népszerű (azaz népszerűbb, mint az egyre inkább gyűlölt operettkommandós fikamanó), azt letartóztatják.
borgia
2023. december 10. 18:04
The hyenas and vultures of the nation want to feed on the corpse of Ukraine. Everyone is hoping for a place at the table where aid funds from the West can still be shared. All of them are concerned about the fate of the "nation", as Reznikov once did. For now, they are only aiming at each other, taking aim at each other, but it will probably not be long before the shots are fired. Another bang bang to cheer Ukrainian democracy.
Majdmegmondom
2023. december 10. 17:57
Nem is ide tartozik csak szerintem érdekes. Két éve zajlik már az ukrán-orosz háború és ha nem lenne az USA meg az Eu, rég véhe lenne a csatának, mert elfogytak a fegyverek. Na, ezért utálom a Mad Max féle posztapokaliptikus filmeket, mert ott még 40 év után is kiapadhatatlan fegyverfprrások vannak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!