Nem ehhez a Nyugathoz csatlakoztunk

2023. szeptember 29. 06:12

Nekünk a történelem egyetlen jó oldalán, a saját oldalunkon kell állnunk, és ügyek mentén kölcsönösen együttműködni azokkal a közép- és nagyhatalmakkal, amelyek nem korlátozzák a szuverenitásunkat.

2023. szeptember 29. 06:12
VON DER LEYEN, Ursula
Nagy Ervin
Nagy Ervin
Magyar Hírlap

„A rendszerváltoztatás után úrrá lett a hurráoptimizmus, megyünk Nyugatra – gondoltuk naivan –, ahol minden szép és jó. Anyagi, szellemi és persze morális értelemben is. Habár a Nyugat úgy tekintett az egykori vasfüggönytől keletre lévő országokra, így Magyarországra is, mint legyőzött, gyarmatosítandó területekre, minket mégis elvakított az ’oly rég vágyott szabadság eljövetele. Észre sem vettük, és egy erőszakos piacszerzés áldozata lett az ország gazdaságának nagy része.

De közben a Nyugat is változott. Vége lett a hidegháborúnak, a győzelmi mámorral együtt pedig megjelent a gőg, a felsőbbrendűségi tudat, miközben végletes gyengülésnek indult Európa »immunrendszere«. Éppen abban a korban, amikor mind kulturálisan, mind pedig gazdasági értelemben felerősödött a globalizmus.

A győzelmi mámor, a sosem látott jólét, a hübriszbe belebetegedett nyugati társadalmak pedig végképp áldozataivá váltak a második világháború óta felerősödő amerikanizmusnak. A kontinens elvesztette kulturális identitását, ezzel együtt szuverenitását. Szükségszerű volt, hogy politikai értelemben is Amerika csatlósává váljon Nyugat-Európa. Mi pedig ehhez az Európához integrálódtunk.

Mindez nem jelenti azt, hogy élesen választanunk kellene Kelet és Nyugat között. (Egyelőre nincs még ilyen éles hidegháború.) Sőt, most már itt a feltörekvő globális Dél is, amely egy multipoláris világot vetít elénk. Nekünk a történelem egyetlen jó oldalán, a saját oldalunkon kell állnunk, és ügyek (nem ködös ideológiák) mentén kölcsönösen együttműködni azokkal a közép- és nagyhatalmakkal, amelyek nem korlátozzák a szuverenitásunkat, és amelyeknek érdekük, hogy mi is fejlődjünk.

Egyszerűen hangzik, de kivitelezni nehéz. Leginkább most, amikor egy új hidegháború szele csapta meg a kontinensünket.”

***

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gekk
2023. szeptember 29. 20:02
És ervinke, ennyi hszólással nem leszel az elsők között orbit felszopói között....
Akitlosz
2023. szeptember 29. 18:56
Még a magyar kormány sem áll a saját oldalunkon, lásd Petőfi Sándor átnevezését Mária Teréziára. Az az ellenség oldala.
Pelso j.
2023. szeptember 29. 13:27
OK, ervin, akkor mehetsz, irány Kelet. Te lehetnél a keleti nyitás egyik szép epizódja.
gekk
2023. szeptember 29. 08:04
Ja. Meg anno nem ezt ígérte a gazdád. Ervinke, mióta vagy gerinctelen orbitcsicska?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!