Erdoğant sértegető versekre hirdetett pályázatot egy konzervatív brit folyóirat

2016. április 20. 07:57

Ezer font üti a markát annak a rímfaragónak, aki a legütősebb Erdoğant sértegető versikét hozza össze: a versenyt egy brit konzervatív lap, a The Spectator publicistája hirdette meg. Szerinte „semmi sem lehetne illiberálisabb, sőt antiliberálisabb”, hogy Jan Böhmerman német humoristát egy hasonló vers miatt bíróság elé citálják.

2016. április 20. 07:57

Pályázatot írt ki a The Spectator című konzervatív brit folyóirat olyan versekre, amelyek a lehető legdurvábban sértegetik Recep Tayyip Erdoğan török államfőt. A hetilap vezető publicistája, Douglas Murray, a liberális demokrácia eszméinek globális terjesztése céljával alakult londoni szellemi műhely, a Henry Jackson Society igazgatóhelyettese közölte: a The Spectator az akciót tiltakozásnak szánja amiatt, hogy a német kormány Erdoğan nyomásának engedve lehetővé tette büntetőeljárás megindítását a ZDF Neo köztelevízió műsorvezetője, Jan Böhmermann ellen. Böhmermann a tévéállomás egyik szatirikus műsorában a minap felolvasta egyik versét, amely a török elnököt válogatott durvaságokkal illeti.

A The Spectator kommentátora a verspályázatot meghirdető vezércikkében közölte: jóllehet Angela Merkel német kancellár úgy tesz, mintha liberális cselekedet lenne egy német humorista németországi perbe fogása egy külföldi despota megsértése miatt, valójában azonban „semmi sem lehetne illiberálisabb, sőt antiliberálisabb” annak puszta lehetőségénél, hogy valakit bíróság elé citáljanak, mert durvaságokkal illeti Erdoğant.

Douglas Murray szerint ebben a helyzetben szinte mindegy is, hogy a bíróság Böhmermannt bűnösnek vagy ártatlannak mondja ki; a tény, hogy egy ilyen per lehetősége egyáltalán felmerülhetett, mutatja, hogy Németország a török elnök alávetett tartományává kezd válni. Murray szerint a verspályázat előnyben részesített műfaja a limerick, vagyis az ötsoros angol versforma, mivel bármiféle olyan sértés, amely "egyáltalán szóra érdemes", általában belefér "e gyönyörű, finom versforma" öt sorába.

A The Spectator publicistája hangsúlyozza: a versenypályázat kifejezetten olyan költeményekre szól, amelyek "a lehető legmocskosabb, legsértőbb" nyelvezettel támadják Erdoğant. Murray közölte, hogy nem talált szponzorokat a pályázók díjazására, így eredetileg pénzdíj nélkül hirdette meg a versversenyt, ám a magazin egyik olvasója felajánlott ezer fontot (390 ezer forintot) a legjobbnak ítélt limerick szerzőjének.

A Böhmermann-ügy jogi vonatkozásairól itt írtunk részletesebben.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik