Orbán gondolkodása legfeljebb a Hitler „Mein Kampf”-jából vett idézetnek felel meg

2023. január 25. 6:19

Csillag István
Népszava
Zavaros képzelgése a középhatalmi szerepről, az erős hadseregről, militarizmusa és nacionalista ideológiája sokak számára elfogadható érveket szolgáltat.

„Ám ha Orbán igazán kiélheti a karmelitabeli dolgozószobájában felállított terepasztalon kiskatona-tologatási mániáját, és ennek megfelelően Magyarország minden lakosából végre katonát faraghat, akkor nemcsak a nővérek, hanem a tanárok, a pedagógusok is katonának állnak majd. Ezt elhatározhatnák már csak megalázóan alacsony keresetük miatt is. A pedagógusok kezdő bére főiskolai, egyetemi diplomával bruttó 260 ezer forintot és 52 ezer forint bérpótlékot, azaz 310 ezer (nettó 200 ezer) forintot jelent, 40 évi tanítással meg 600 ezer forintot, ami nettó kb. 400 ezer forintnak felel meg, és ezek az összegek egy kiskatona teljes jövedelméhez képest fütyfürüttynek számítanak. Tekintve, hogy egy modern hadsereg informatikai és kifinomult technológiai rendszerek kezelésére, és nem a sárban rohamozó bakákra épít, még jól is jönne a seregnek, ha – bezupáltatott katonaként – a tanárok adnák a Leopard 2 tank vagy a Panzerhaubitze 2000 lövegek kezelőit, a drónok röptetését követő vezérlőket.

Nehéz a munkapiacon kialakult arányokat politikai akarattal megváltoztatni, ám tény, hogy a kb. 630 ezer közalkalmazott és kb. 80 ezer köztisztviselő, valamint a 28 ezer hivatásos katona nem a nyílt verseny-munkapiacon, hanem a politikai érdekek és értékek szerint befolyásolt állami munkapiacon kínálja a munkaerejét. Orbán rendszere nem változtatta meg azt a kommunista filozófiát, ami az ún. »termelő tevékenységet« túl-, a szolgáltatásokat – ezen belül a személyes szolgáltatásokat és a szellemi foglalkozásúak tevékenységét – alulértékelte. Nyilván a munkatermelékenység a közalkalmazotti munkapiacon nehezen mérhető, így nagyon nehéz a bérviszonyokat a munkatermelékenység változásához igazítani.

Nem jött létre az a pártokon átívelő társadalmi konszenzus sem, amely a legfontosabb pályákat a legjobb képességű, legjobban képzett és a legnagyobb áldozatokra hajlandó munkavállalókkal akarja betölteni, ehhez mért – a kommunizmusban megszokott proli szemlélettel szemben – magasabb bérekért. Ilyen egyetértés alapján alakult át a valaha »halszagú« Finnország fejlett, kreativitásáról, mobiltelefóniájáról, irigyelt építészetéről, designjáról híres országgá, ahol közös akarattal emelték a legmagasabbra a tanárok keresetét, no meg a velük szemben támasztott követelményeket, és csökkentették a tizedére a helyhatósági közbeszerzéseken élősködő szervezetek számát.

Orbán kurzusa azonban nem ilyen. Orbán gondolkodása legfeljebb a Hitler »Mein Kampf«-jából vett idézetnek felel meg: »Minden őrmesterből lehet tanító, de nem minden tanítóból lehet őrmester!« Ennek a beteg és torzult szemléletnek az elfogadásához Orbán zavaros képzelgése a középhatalmi szerepről, az erős hadseregről, militarizmusa és nacionalista ideológiája sokak számára elfogadható érveket szolgáltat. Látható, hogy a Rákosi és Gerő legjobb tanítványaként szereplő Orbán alatt a »békeharc« folytatódik.”

Nyitókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldala

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 125 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Népszava még él?

"Medgyesy-t végül akkor puccsolták meg Fletóék és az SZDSZ, amikor ezt a jóképességűt meneszteni akarta."

Legalábbis ez volt az indok. Aztán mikor Gyurcsány átvette a kormányzást, ő menesztette ezt a "jóképességűt".

Csillagom, hová tűnt az SZDSZ?

Azért, mert egyszer a ruletten nyert egy bársonyszéket, nem kéne azt gondolnia magáról, hogy képes logikusan végigmenni egy eseménysoron és arról koherens véleményt megfogalmazni. Talán jobb lenne, ha egy sarokba húzódva örülne eddigi szerencséjének és nem hívná föl magára a figyelmet olyan baromságokkal, mint ez itt.

Megszólalt a "tele korrupciós úgyekkel levő" SZDSZ zseni.
Már megint elfelejtette a kezdő pedagógus általában nem fizet 15% SZJA-t, így a nettó bére nem 310 ezerből 200 ezer, hanem 312 ezerből 254280 Ft. Ezekről a pénzügyi és adó szakértőkről már Gyurcsánynak is meg vot a véleménye, pedig ő sem akárki.
Nem vitás, hogy ez kevés, de legalább maradjunk a tényeknél.
Csillag barátai és őmaga (ha egyáltalán valaki hallgat rá) pedig az Európai Parlamentben mndent megtesznek, hogy a pedagógus béremelésre fordítható pénzeket ne kapjuk meg.

Nem tudom, megvan-e meg az opel csillag? Nagy állami megrendelésekkel tömték a családot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés