Gianni, Kónya-Hack vita, orosz társadalom a háború idején és Platán Gourmet – megjelent a Mandiner!

2022. november 24. 9:00
Mekkora a baj a vendéglátásban a válság miatt? Milyen forgalomra számítanak a webáruházak a karácsonyi időszakban? Liu-testvérek, magyar öltözködési stílus és Norman Naimark az új hetilapban!

Változtatni kell az életvitelünkön, véget kell vetni a pazarlásnak – mondja Gianni Annoni. Hogyan vizsgázik az Európai Unió válságkezelésből? Mit szól Giorgia Meloni győzelméhez? Mit jelent számára a jobboldaliság? Ezen a héten címlapos interjút olvashatnak a népszerű étteremtulajdonossal a vendéglátóipar helyzetéről, a család szerepéről és az ünnepi várakozásról.

Vezércikkünkben, az Első karakterben Vágvölgyi Gergely ír az adventi várakozás jelentőségéről.

 Közélet 

A volt SZDSZ-es Hack Péter elismeri, hogy a taxisblokád kitörésekor a hatalom megszerzése kísértette pártját, Kónya Imre, az MDF akkori frakcióvezetője pedig Göncz Árpád személyes felelősségét hangsúlyozza a konfliktus eldurvulásáért. Közélet rovatunkban a két rendszerváltó politikussal beszélgettünk a Blokád című film apropóján.

A rovatban a kormányátalakítás részleteiről is olvashatnak, Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára pedig a Baranyi Krisztinával folytatott sajtószabadság vitája apropóján ír a jobboldal két évtizede zajló lázadásáról.

Szilvay Gergely Turgonyi Zoltán: Természetjogállam című könyvér ajánlja.

„A világ leghosszabb, mintegy 5000 kilométeres vezetékének elemei szó szerint szövetségbe forrasztották a keleti blokk „baráti” országait” – írja Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója publicisztikájában.

Farkas Vajk, az Alapjogokért Központ nemzetközi igazgatója a latin-amerikai jobboldal helyzetéről és a magyar jobboldallal való kapcsolatáról ír véleménycikkében.

Külhon & Külföld

A Minority SafePack európai polgári kezdeményezésről szóló bírósági eljárásban az európai népek mérték össze erejüket az uniós bürokráciával – s az utóbbi nyert. A fejlemények rávilágítanak: a kisebbségek védelme csupán politikai szándék kérdése, a jog pedig kudarcot vall. A részletekről külhon rovatunkban olvashatnak.

Egyre durvábban szűkülnek a szabadság terei Oroszországban: a médiától a boltokon át a munkahelyekig ezer és egy ponton változtatta meg a nép életét a háború, a szabad szólás és nyílt kritika lehetősége pedig gyakorlatilag ellehetetlenült. Körképünket külföld rovatunkban olvashatják.

Örülök, ha bármely ország megpróbálja megtalálni a módját annak, hogyan lehet véget vetni ennek a katasztrofális háborúnak – mondja Norman Naimark. A Stanford Egyetem professzorával a szuverenitás szerepéről, kelet-közép-európai kihívásokról és az ukrajnai háborúról beszélgettünk.

Boris Kálnoky, az MCC Média Iskolájának vezetője publicisztikájában a válságba került német közmédiáról ír.

Makronóm

A járvány alatt látott 30-40 százalékos forgalomnövekedéstől idén el kell búcsúzniuk a webáruházaknak – szakértőket kérdeztünk az idei karácsonyi kereskedelmi szezonról.

Sport

Sport rovatunkban a Liu-testvérek országváltásáról olvashatnak Csisztu Zsuzsától és Nagy Zsigmond sportszakjogásztól.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés 

Böszörmény Nagy Gergely egy 1996-os amerikai botránykönyvet, a The Fourth Turning-ot ajánlja ezen a héten.

Schiffer Miklós a magyarok öltözködéséről ír jegyzetében. Történelem kisrovatunkban Gyarmati Fanniról olvashatnak.

Az esélyesek között emlegették, mégis nagy meglepetést okozott, hogy az első teljes hazai Michelin-kalauzban a tatai Platán Gourmet rögtön két csillagot kapott; a világon összesen négyszáz étterem büszkélkedhet hasonló elismeréssel. Pesti István séffel Élet rovatunkban interjúztunk.

A rovatban a „A menü” című filmet ajánljuk, a tárcát Csender Levente írta.

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Rumi Tamás ír a totalitariánus uralom ideális alattvalójairól.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés