Brüsszeli lap Magyarország kapcsán: az uniós tagság a pénzről szól

2022. november 21. 8:47
A Politico szerint Orbán véget nem érő csatája Brüsszellel a tetőfokára hág.

A Politico cikke szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök véget nem érő összecsapása Brüsszellel a tetőfokára hág, és minden a pénzről szól.

Mint a lap fogalmaz: ugyan az EU nemes intézményként tekinthet magára, amely a második világháborút követően azzal a céllal jött létre, hogy hasonló értékeket valló, hasonlóan gondolkodó országok közösségét hozza létre, sok tagállam számára az EU-tagság a hideg, kemény pénzről és a gazdasági jólét ígéretéről szól.

A „bűvös számokról”

Magyarország számára a bűvös szám 7,5 milliárd euró – ennyivel csökkentené az Európai Bizottság a Magyarországnak nyújtott rendszeres uniós forrásokat,

mivel „az ország durván megsérti a jogállamisági normákat”.

Hozzáteszik: emellett további 5,8 milliárd eurónyi, a világjárvány helyreállítására szánt pénz is veszélyben van.

Hangsúlyozzák: az infláció meghaladta a 20 százalékot, és „az országban széles körű tüntetések zajlanak a tanárok fizetése és a munkakörülmények miatt.” Magyarországnak november 19-ig, azaz szombatig kell végrehajtania 17, az Európai Bizottság által meghatározott intézkedést, hogy eloszlassa a demokráciával és a jogállamisággal kapcsolatos aggályokat, különben a 7,5 milliárd euró egy részének vagy egészének elvesztését kockáztatja.

Ezt követően a Bizottság értékel, írják, amelynek valószínűsíthető időpontja november 30-a lesz. December 6-án az uniós pénzügyminiszterek hivatalosan is véleményt nyilvánítanak a pénz felszabadításáról. Habár a végső szót a miniszterek mondják ki, a Bizottságon belül hatalmas vitára lehet számítani a pénz felszabadításával kapcsolatban, teszi hozzá a cikk írója. Szerinte

„számos uniós ország sem elégedett – ezt mutatja a Belgium, Írország, Luxemburg, Hollandia által aláírt nyilatkozat is”,

amelyben felszólítják a Bizottságot, hogy végezzen alapos és naprakész kockázatelemzést a 17 intézkedésről, hogy biztosítsa, nem fenyegetik tovább az unió pénzügyi érdekeit.

Hozzáteszik: eközben Magyarország tárgyalási taktikája nem csak a globális társaságiadó-megállapodás feltartóztatására és az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós forrás blokkolására terjed ki. A Playbook értesülései szerint Budapest még nem állapodott meg a Bizottsággal a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapra – az EU migrációs és belügyi programjának kulcsfontosságú elemére – vonatkozó tervéről. Ciprussal együtt Magyarországnak sem sikerült még előbbre vinnie a tervét, írják.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 92 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Magyarország semmiféle jogállami normát nem sért meg. A balos interpretáció a félelmükről szól: Orbán sikeresen kormányoz, s ezért a balos ideológia mentén kötözködnének.

Már megint semmitmondással jössz? És még te beszélsz baromságokról?

"...az EU nemes intézményként tekinthet magára, amely a második világháborút követően azzal a céllal jött létre, hogy hasonló értékeket valló, hasonlóan gondolkodó országok közösségét hozza létre..."

A hasonló "értékeket" ki határozza meg? Mert nincs végtelen számú hasonló "érték". Nincs mindenben hasonló gondolkodás. Az "értékek" erőltetése mindig diktatúrához vezet, hiszen a náci és a szovjet birodalom is nevezhette volna "értékeknek" a másokra erőltetett, és a diktatúra indoklására használt ideológiáját. De ők legalább nem nevezték annak, és a nyílt diktatúrájukat sem próbálták liberális mázzal álcázni.

Egy szövetség alapulhat azonos gazdasági, politikai érdekeken, figyelembe véve azt, hogy ezek az érdekek nem fedik teljesen egymást. Ilyenkor kell kompromisszumot keresni, de az EU már régen nem így működik. Hol vagyunk már a bécsi cukrászda idióta, primitív mézesmadzagjától! Azokra a plakátokra nem a most bevasalni kívánt "értékeket" írták, mert azok elutasítást eredményeztek volna. Az egyes tagországok eltérő társadalmi gondolkodása, hagyományaik nem teszik lehetővé, hogy minden határon túl menő "értékeknek" rendeljék alá azokat. Ugyanez áll a sokat szajkózott jogállamiságra. A sokféle államberendezkedés közül bármelyikre rá lehet fogni, hogy nem jogállam, csak megfelelő kiindulási alapot kell találni.

Mind a két oldalról a pénzről szól. Az EU-nak lenne hová tenni ezt a pénzt, ül hát rajta, ha egyáltalán még megvan. A Covid utáni helyreállítási pénzeket hogy a fenébe nem adták még oda Magyarországnak? Nem Orbánt, hanem a magyar embereket büntetik, mert nem jól, nem az EU szája íze szerint választottak. Szégyen.
És itt jönnek a képbe az úgynevezett tanárok, akik diákokat tolnak maguk előtt, mert nincs meg még a Guccijuk: bábszínház a világnak, szivárványos forradalom csíra.
A nép nem partner a haza eladásában, erőlködhet az idegen zsoldban álló ellenzék bárhogyan!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés