Brit exkülügyminiszter: Putyinnal nem szabad békét kötni

2022. június 28. 17:36
William Hague szerint Putyin részéről nem lehet tartósan számítani az erőszak beszüntetésére, mert nem tartja be a szavát.

A volt brit külügyminiszter szerint Putyinnak két választása van: ha tovább tud nyomulni, akkor békét ajánlhat, de dönthet úgy is, hogy az állóháborút folytatja, amivel az ukránok elszántságát akarja megtörni – fogalmazott a Times hasábjain Hague.

William Hague, a konzervatívok korábbi alsóházi frakcióvezetője óva int attól, hogy egyhamar tűzszünettel vessenek véget a háborúnak, szerinte az az ukránok elárulásával lenne egyenlő. A politikus főleg a franciáknál és a németeknél tapasztalja, hogy mielőbb túl akarnak lenni az egész viszályon, de megemlíti, hogy

Szíjjártó Péter is a gyors rendezést sürgette, miközben a Nyugat rácáfolt az orosz elnök várakozására és minden eddiginél nagyobb egységet tanúsít.

„Előrenyomulás vagy fegyvernyugvás”

Hague a The Times szemleírójaként fejti ki véleményét, miszerint Vlagyimir Putyin két dolog közül választhat: ha még tovább tud előrenyomulni Szeverodonyeck elfoglalása után, akkor fegyvernyugvást ajánlhat, mert a kezén lenne Ukrajna jó egyötöde. A másik, hogy folytatja az állóháborút, mivel meg akarja törni az ellenfél elszántságát, illetve igyekszik meggátolni, hogy a szövetségesek továbbra is segítsék Kijevet.

Szerinte a békével szerinte az a baj, hogy még ha kívánatos is volna, nem lehet elérni.

Úgy véli, hogy  világ már eléggé ismeri Putyint ahhoz, hogy tudja: részéről nem lehet tartósan számítani az erőszak beszüntetésére, mert nem tartja be a szavát, illetve nincs olyan egyezség, amelyet aláírna. „A párbeszédet csupán trükként, elterelésként vagy csapdaként veti be, nem megoldásként” – fogalmaz a korábbi miniszter. 

„Ily módon minden lehetséges módon segíteni kell Ukrajnát, hogy a frontokon a lehető legerősebb pozíciókat tudja elérni, noha nem tudhatjuk, miként végződnek a csaták. De amikor a másik oldalon Putyin van, és mi azonban a békét szorgalmazzuk az igazság kárára, akkor a végén egyiket sem kapjuk meg” – mutat rá William Hague.

Nyitófotó: AFP

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Persze, hogy nem. Az utolsó ukránig harcolni kell ellene, hiszen a föld fontosabb az eberéletnél, vagyis kibicnek semmi sem drága.

Aki ebben a háborúban nem tartja be a szavát az Zelenszkij.
Elment a béketárgyalásra, kijelentette, hogy minden ok, aztán másnap borított mindent.

Ki volt az, aki felrúgta a gáz, olaj szerződéseket? Talán Putyin? Nem! Az EU Ursula és dilettáns bandája.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés